ΤΟΠΙΚΑ

Το σχέδιο νόμου για τον τουρισμό

το-σχέδιο-νόμου-για-τον-τουρισμό-41673

Συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Βόλου, με κύριο θέμα συζήτησης το σχέδιο Νόμου «Αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μείωση διοικητικών βαρών, απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και λοιπές διατάξεις», του οποίου η προθεσμία διαβούλευσης λήγει στις 28.01.2013. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 1.30 μ.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόλου.

Η συζήτηση για το σχέδιο Νόμου θα επικεντρωθεί στις σημαντικότερες διατάξεις που αφορούν στους ΟΤΑ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η σύσταση, με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού, Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας Πολίτη, μόνιμης Επιτροπής παρακολούθησης και συντονισμού θεμάτων Τουρισμού και διαχείρισης κρίσεων σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, της οποίας Πρόεδρος θα είναι ο εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχης και μέλη οι Δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας, οι Διευθυντές τοπικών και περιφερειακών δημοσίων υπηρεσιών και ένας εκπρόσωπος από το τοπικό Επιμελητήριο και την ένωση ξενοδόχων, με σκοπό την επεξεργασία προτάσεων για θέματα τουρισμού καθώς και για την παρακολούθηση και τον έλεγχο θεμάτων παραβατικότητας και προτάσεις λήψης των κατάλληλων μέτρων για τον έλεγχο των παρανομιών, την καθαριότητα, την ευταξία και ευπρεπή εμφάνιση όλων των σημείων της χώρας που έχουν σχέση με τον τουρισμό.

Ακόμη, προβλέπεται μείωση του ειδικού φόρου που επιβάλλεται υπέρ των οικείων Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού εντός των διοικητικών ορίων των οποίων βρίσκεται η εγκατάσταση, από 2% σε 0,50% επί των εισπράξεων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στα Ολυμπιακά συγκροτήματα. Αλλάζουν επιπλέον τα όρια εντός των οποίων μπορούν να κυμαίνονται τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού των ακινήτων που βρίσκονται στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, και προβλέπεται πως δεν μπορούν να είναι μικρότερα των 2.000€ και μεγαλύτερα των 30.000€ ετησίως, ενώ παράλληλα καταργείται το ποσοστό 2% επί των ετήσιων ακαθάριστων εισπράξεων των ακινήτων αυτών για τον καθορισμό των εν λόγω τελών.

Όσον αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες, προβλέπεται ότι οι διατάξεις που ισχύουν σήμερα δεν εφαρμόζονται στα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται μέσα στη χερσαία ζώνη τουριστικών λιμένων, για τα οποία η λειτουργία κατά τις Κυριακές και τις αργίες καθορίζεται με απόφαση του φορέα διαχείρισης του τουριστικού λιμένα.

Επίσης, ρυθμίζονται θέματα ιαματικού τουρισμού και ζητήματα που αφορούν στις εκμισθώσεις ακινήτων των ΟΤΑ για τουριστικούς σκοπούς. Τέλος περιέρχεται στην αρμοδιότητα των Δήμων και η χορήγηση άδειας λειτουργίας επιχειρήσεων εκμίσθωσης μοτοσικλετών άνω των 50 κ.ε. άνευ οδηγού.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Βόλου θα γίνει επίσης συζήτηση για τον πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας, σύμφωνα με το σχέδιο τουριστικής προβολής του Δήμου Βόλου 2013.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου