ΤΟΠΙΚΑ

Κυψέλες επιχειρηματικότητας

κυψέλες-επιχειρηματικότητας-41793

Επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα και περιφερειακή αρχή στη Θεσσαλία συμπράττουν για ό,τι πολυτιμότερο έχει σήμερα η Ελλάδα, ώστε να βγει από την κρίση: τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες νέων επιστημόνων. Και αποδεδειγμένα οι νέοι διακρίνονται για τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Μόνο μέσω της Μονάδας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 1.200 επιχειρηματικά σχέδια. Ωστόσο τα εμπόδια σε έναν μοναχικό δρόμο ώστε να μετατραπούν σε βιώσιμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις φαντάζουν ανυπέρβλητα στα μάτια τους, δημιουργώντας φοβίες που τους φρενάρουν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Σημαντικά μονοπάτια, τα οποία θα διανύσουν όχι μόνοι τους, αλλά με τη συνεργασία και τη βοήθεια μεντόρων και εξειδικευμένων συμβούλων, ανοίγει για καινοτόμους επιχειρηματίες, η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Μονάδα Καινοτομίας Επιχειρηματικότητας), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Κάθε νέος υποψήφιος επιχειρηματίας ή ομάδα επιχειρηματιών που θα εισέλθουν με το καινοτόμο σχέδιο τους ανά χείρας στην «Κυψέλη Επιχειρηματικότητας», που δημιουργείται σύντομα, θα έχουν στην εκκίνησή τους στήριξη για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί, ώστε να ξεπεράσουν τη διστακτικότητα και να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, εφόσον μέσα από μια διαδικασία με τη συνδρομή έμπειρων συμβούλων, αποδειχθεί ότι μπορεί να σταθεί βιώσιμα στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η «Κυψέλη Επιχειρηματικότητας» θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τους επόμενους μήνες στο Κτήριο Καπνού, το οποίο παραχώρησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και κινεί ήδη τις διαδικασίες, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης των χώρων.

Ο ΣΕΒ επενδύει στη στήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών νέων επιστημόνων, με το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζει σε συνεργασία με δύο πανεπιστήμια της χώρας: το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν έστρεψε τυχαία το βλέμμα του. Η πρωτοπόρος και δεκαετής προσπάθεια του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος μέσω της Μονάδας Καινοτομίας Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) ήταν κομβικό σημείο της επιλογής του ΣΕΒ.

«Δεν χαρίζουμε, δεν δίνουμε χρήματα», ξεκαθάρισαν χθες από το βήμα παρουσίασης της πιλοτικής και φιλόδοξης πρωτοβουλίας ο πρόεδρος του ΣΒΘΚΕ Απ. Παπαδούλης, ο καθηγητής και επιστημονικός υπεύθυνος της ΜΟΚΕ Παν. Σκάγιαννης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Δημ. Χατζαντώνης.

Η λογική τους, όπως εξήγησε ο κ. Χατζαντώνης, κινείται μακριά από τη φιλοσοφία «μοιρασιάς» χρημάτων χωρίς την παροχή χρήσιμων υπηρεσιών προς τους νέους και κατά συνέπεια χωρίς αποτελέσματα. Εκείνο που επιχειρείται μέσα από την «Κυψέλη Καινοτομίας» είναι να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον σε φοιτητές, νέους αποφοίτους και ερευνητές που έχουν μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα και θέλουν να τη μετατρέψουν σε κερδοφόρα επιχείρηση.

Πρόκειται για τη βελτίωση μιας συστηματικής προσπάθειας προώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επικεφαλής τους κ.κ. Σκάγιαννη και Σταμπουλή, η οποία σήμερα αλλάζει «ταχύτητα» και γίνεται πιο φιλόδοξη και πιο αποτελεσματική, ανέφερε ο κ. Παπαδούλης. Φιλοδοξία μας, είπε ο κ. Παπαδούλης, είναι να στεριώσει και να βγάλει καλούς επιχειρηματίες.

Ευοδώνεται μια προσπάθεια στήριξης επιχειρηματικότητας των νέων και ειδικά όσων προέρχονται από τα ελληνικά πανεπιστήμια, συμπλήρωσε ο Δημ. Χατζαντώνης. Εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στη μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία γύρω από την επιχειρηματικότητα των νέων. Πληθώρα πρωτοβουλιών που προέρχονται από διάφορους χώρους και φορείς, με χειρισμούς χωρίς την ανάλογη σοβαρότητα και ευθύνη που θα έπρεπε να τις διακρίνει και χωρίς την εξασφάλιση προϋποθέσεων επιτυχίας.

«Είναι στο χέρι μας να πετύχει το εγχείρημα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βήμα να περάσουμε στην πράξη ότι κάνουμε στα μαθήματα», πρόσθεσε ο κ. Σκάγιαννης. Οι υποτροφίες που θα δώσει ο ΣΕΒ είναι ένα ακόμη καινοτομικό στοιχείο της πρωτοβουλίας, αφού δεν θα μεταφράζεται σε χρήματα, αλλά σε ένα πραγματικό περιβάλλον που θα οδηγήσουν τις νέες επιχειρηματικές ιδέες σε βιώσιμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, με τέσσερις κύριες δράσεις: φιλοξενία, υψηλή εποπτεία, συμβουλευτική υποστήριξη, επιμόρφωση.

«Όσα λεφτά και να πέσουν στη χώρα, ό,τι και να γίνει, αν δεν ενεργοποιηθεί το ντόπιο δυναμικό, αν ιδέες και καινοτόμες προτάσεις δεν βρουν έδαφος για να αποδώσουν, δεν πρόκειται να υπάρξει λύση και έξοδος από την κρίση. Δηλαδή τσάμπα θα γίνουν όλα αν δεν μπούμε στην παραγωγή, αν δεν εκμεταλλευτούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να φέρει δημιουργική και θετική αλλαγή», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Δίνουμε οξυγόνο», όπως είπε, «και τη σπίθα της ελπίδας σε νέους επιχειρηματίες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου