ΤΟΠΙΚΑ

«Καθαρά» από διοξίνες τα αμνοερίφια

καθαρά-από-διοξίνες-τα-αμνοερίφια-851206

Απαλλαγμένα από διοξίνες είναι πλέον τα εκατοντάδες αμνοερίφια κτηνοτροφικής μονάδας που οδηγούνταν για βοσκή περιμετρικά της Χαλυβουργίας στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.
Οι εργαστηριακές αναλύσεις των τελευταίων δειγμάτων νωπού πρόβειου γάλακτος και κρέατος από το κοπάδι, έδειξαν ότι πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητες που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Προ ημερών το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» γνωστοποίησε στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Μαγνησίας τα αποτελέσματα των μετρήσεων, επισημαίνοντας ότι η περιεκτικότητα σε διοξίνες και βαρέα μέταλλα βρέθηκαν εντός των θεσμοθετημένων ορίων.
Η κτηνοτροφική μονάδα, δυναμικότητας 600 αμνοεριφίων, διαπιστώθηκε ότι είναι πλέον «καθαρή» από διοξίνες και κατά συνέπεια τα παράγωγα προϊόντα του μπορούν να διατεθούν άφοβα προς κατανάλωση.
Ο κτηνοτρόφος μετά τη μεγάλη περιπέτεια κατόρθωσε να επιβιώσει μετά από σειρά μέτρων που έλαβε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, ενώ αναζητά νέους τόπους βοσκής των ζώων του.

Μέτρα
για πτηνά
Στο μεταξύ μέτρα λαμβάνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, μετά τις δύο εστίες ψευδοπανώλους των πτηνών σε πτηνοτροφεία, που έχουν παρατηρηθεί σε περιοχή της Ελλάδας.
Η ψευδοπανώλη των πτηνών είναι νόσημα που οφείλεται σε ιό και προσβάλει όλα τα είδη των πουλερικών και κάθε ηλικίας, προκαλώντας θανάτους έως 90% των πτηνών της εκτροφής.
Η νόσος προσβάλει μόνο τα πτηνά και δεν έχει σχέση με τη δημόσια υγεία, αλλά προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά στους πτηνοτρόφους και την οικονομία της χώρας. Η μετάδοση γίνεται κυρίως με τη μεταφορά ασθενών πτηνών, αλλά και αερογενώς σε πολύ μεγάλη απόσταση.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ανακοίνωσε χθες προς όλους τους κατόχους πουλερικών ότι η αγορά ορνίθων από πλανόδιους πωλητές και η εμπορία απαγορεύεται στο εξής μέχρι 1/3/2008, λόγω των μέτρων της γρίπης των πτηνών.
Επισημαίνει ακόμη ότι μετά την παραλαβή ορνίθων που ήδη έχουν αγοραστεί, πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνεται εμβολιασμών των πτηνών για ψευδοπανώλη.
Σε όλες τις κότες ωοπαραγωγής και στα ορνίθια κρεατοπαραγωγής που έχει κάποιος, η υπηρεσία τονίζει ότι θα πρέπει να γίνεται εμβολιασμός για την ψευδοπανώλη, αφού προηγουμένως γίνει αντιπαρασιτική θεραπεία. Το εμβόλιο στις ωοτόκες όρνιθες πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά εξάμηνο. Εμβόλια και αντιπαρασιτικά φάρμακα, καθώς και οδηγίες χρήσης διατίθενται από τους κατά τόπους ιδιώτες κτηνιάτρους που έχουν καταστήματα πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου