ΤΟΠΙΚΑ

Οριστικά εκτός κέντρου οι οίκοι ανοχής

οριστικά-εκτός-κέντρου-οι-οίκοι-ανοχή-43265

Προτείνεται μεταβατικό διάστημα οκτώ μηνών για να απομακρυνθούν από τους δρόμους πέριξ της Ερμού

Mετά από εξήντα και πλέον χρόνια οι οίκοι ανοχής απομακρύνονται από το κέντρο του Βόλου, οι περισσότεροι από τους οποίους λειτουργούν σε παλιά κτήρια που βρίσκονται στους κάθετους από την οδό Ερμού δρόμους.

Ο ακριβής χρόνος απομάκρυνσής τους είναι πρόωρο να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή, αν και η εισήγηση του Αντιδημάρχου και προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου Νίκου Μόσχου, που έγινε τελικά δεκτή, κάνει λόγο ότι «για τις ήδη υφιστάμενες νομίμως σε ισχύ άδειες (σ.σ.: εννέα από τις έντεκα που είχε ορίσει με παλαιότερη απόφασή του ο πρώην Δήμος Βόλου) προτείνεται συνολικό μεταβατικό διάστημα οκτώ μηνών.

Η απόφαση δεν έγινε δεκτή από γυναίκες που ασκούν το… αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο, μερικές από τις οποίες ξέσπασαν σε λυγμούς εξερχόμενες από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, αφού όπως τόνισε και η νομική τους εκπρόσωπος όλα τα χρόνια λειτουργίας τους δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.

Διστακτικοί όμως δεν ήταν μόνον οι άμεσα ενδιαφερόμενες, καθώς επιφυλάξεις εξέφρασαν και μέλη – δημοτικοί σύμβουλοι της Επιτροπής Ποιότητας όπως η κ. Μπαρμπουδάκη, όπως επίσης και ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Κοινότητας Βόλου Νίκος Ντόκος που υποστήριξε ότι με τη νέα χωροθέτηση και τους περιορισμούς που θέτει η εισήγηση στο Βόλο στο άμεσο μέλλον οι μόνες περιοχές όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν οι οίκοι ανοχής θα είναι οι συνοικίες της Νεάπολης και των Νέων Παγασών.

Τόσο η κ. Μπαρμπουδάκη, όσο και ο κ. Ντόκος, υποστήριξαν ότι οι περιοχές όπου θα ανοίξουν οι οίκοι ανοχής θα προκαλέσουν αντιδράσεις από τους κατοίκους των περιοχών όπου θα λειτουργήσουν τα σπίτια με τα «κόκκινα φανάρια». Δεν θεωρώ ιδανική την εποχή να ανοίξουμε τον ασκό του Αιόλου, επιχειρώντας, όπως πρόσθεσε, να εφαρμόσουμε από τώρα το Νόμο που σημειωτέον ισχύει από το 1999 και προβλέπει ότι τα οικήματα εκδιδομένων επ΄ αμοιβή προσώπων πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 200 μέτρα από εκκλησίες, σχολεία, φροντιστήρια κ.α.

Προϋπόθεση που δεν πληροί κανένα από τα οικήματα που λειτουργούν σήμερα στο Βόλο. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δημ. Δερβένης είπε ότι τα σημερινά οικήματα έπρεπε να κλείσουν όχι σήμερα, αλλά… χθες.

Μάλιστα όπως έλεγε αργότερα ο ίδιος στους δημοσιογράφους, η Αστυνομία πιέζει για την απομάκρυνση των οίκων ανοχής από το κέντρο του Βόλου χωρίς να θέτει όρους ότι οι οίκοι που προορίζονται σε κάθε Δημοτική Ενότητα θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένα σε μία συγκεκριμένη περιοχή για λόγους καλύτερης αστυνόμευσης. Σημειώνεται πως σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής η χωροθέτηση έγινε με χωροταξικά και πληθυσμιακά κριτήρια.

Με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια η κατανομή των έντεκα συνολικά αδειών στον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο Βόλου θα γίνει ως εξής:

– Δημοτική Ενότητα Βόλου πέντε άδειες

– Δημοτική Ενότητα Νέας Ιωνίας δύο άδειες

– Δημοτική Ενότητα Ιωλκού –

– Δημοτική Ενότητα Αισωνίας μία άδεια

– Δημοτική Ενότητα Νέας Αγχιάλου μία άδεια

– Δημοτική Ενότητα Αγριάς μία άδεια

– Δημοτική Ενότητα Αρτέμιδας μία άδεια

– Δημοτική Ενότητα Πορταριάς

– Δημοτική Κοινότητα Μακρινίτσας

Σύμφωνα με την εισήγηση που έγινε αποδεκτή δεν επιτρέπονται οι άδειες εγκατάστασης και χρήσης οικημάτων εκδιδομένων επ΄ αμοιβή προσώπων σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, είτε ορίων οικισμών προ του 1923, είτε ορίων οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, στα οποία επιτρέπεται η χρήση κατοικία.

Αντίθετα όπως τονίζεται στην απόφαση επιτρέπεται η εγκατάσταση και χρήση οικημάτων εκδιδομένων επ’ αμοιβή προσώπων και σε περιοχές εντός Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) οιασδήποτε κατηγορίας. Επίσης σύμφωνα με την εισήγηση δεν επιτρέπεται η έκδοση αδειών εγκατάστασης και χρήσης παρόμοιων οικημάτων σε οικοδομές ή κτήρια τα οποία έχουν πρόσοψη (είσοδο) στην Περιφερειακή Οδό, στην Εθνική Οδό Βόλου – Λάρισας, στην Εθνική Οδό Βόλου – Αθηνών, στην Εθνική Οδό Βόλου – Μηλεών και στην Εθνική Οδό Βόλου – Χανίων. Η συζήτηση

Τελικά η χωροθέτηση των οίκων ανοχής στον ενιαίο Δήμο Βόλου στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας Γρ. Ιγγλέση και Χαρ. Ζάχο να ψηφίζουν «λευκό» και κατά αντίστοιχα. Παράλληλα αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διαβούλευση, μετά από αίτημα της συνηγόρου, ιδιοκτητών των επιχειρήσεων και συμβούλων της επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Ν. Μόσχος τόνισε ότι το θέμα δόθηκε για διαβούλευση στα Τοπικά Συμβούλια, τα πιο πολλά ωστόσο δεν απάντησαν ακόμη, για να προσθέσει ότι εκεί που λειτουργούν οι οίκοι ανοχής, δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις των αποστάσεων και είναι παράνομοι. «Μετά από τόσα χρόνια που λειτουργούν εκεί αυτά τα σπίτια, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην, με το Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, τους πεζόδρομους κ.ά.», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος.

Η συνήγορος των εκδιδόμενων γυναικών κ. Αγγελική Ξηρομερίτη, ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη διαβούλευση και προτάσεις από τους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς, ενώ παρατήρησε ότι δεν υπάρχει σημειακή χωροθέτηση όπου θα ορίζονται τα νέα ακριβή σημεία ίδρυσης και λειτουργίας των οίκων ανοχής.

Η ίδια πρόσθεσε ότι επί 60 και πλέον χρόνια που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα καθώς στην περιοχή δεν ευνοείται η ανάπτυξη νέων κατοικιών, ενώ τόνισε ότι οι εκδιδόμενες γυναίκες είναι αντίθετες, διότι μετακινούνται οι οίκοι ανοχής εκτός κέντρου, που βρίσκονται εδώ και πολλές δεκαετίες.

«Από το 1999 που εκδόθηκε ο Νόμος αποφασίστηκε να παραμείνουν στα σημεία που βρίσκονται σήμερα.. Εδώ και δέκα χρόνια δεν άλλαξε τίποτα στη φυσιογνωμία της πόλης (λιμάνι, στρατόπεδο, εμπορικά καταστήματα, κίνηση κ.λ.π.) και τα καταστήματα παρέμειναν, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα», είπε καταλήγοντας η δικηγόρος των άμεσα ενδιαφερομένων.

Ο σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Βόλου Ν. Ντόκος ανέφερε ότι το κοινό περί δικαίου αίσθημα ορίζει να παραμείνουν οι οίκοι ανοχής εκεί που βρίσκονται, ενώ απαντώντας στον πρόεδρο της Επιτροπής είπε ότι «τα καταστήματα αυτά έχουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα απ’ ότι το Ντε Κίρικο»!!!

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Χαρ. Ζάχος, που εξελέγη χθες ομόφωνα, δήλωσε από την πλευρά του ότι πολλές Δημοτικές Ενότητες απέφυγαν δια της σιωπής να πουν ότι δε θέλουν οίκους ανοχής στις περιοχές τους και απευθυνόμενος στον κ. Μόσχο είπε ότι οι Αγριώτες χαρίζουν τη θέση που τους αναλογεί στο Βόλο…

Η σύμβουλος της πλειοψηφίας Αικατερίνη Μπαρμπουδάκη πρότεινε περισσότερη σκέψη, μελέτη και διαβούλευση και σημείωσε ότι αν εφαρμοστεί η εισήγηση θα δημιουργηθούν δύο κατηγορίες καταστημάτων και προβλήματα στις συνοικίες που θα μεταφερθούν και θα πυροδοτηθούν αντιδράσεις.

Ο Αντιδήμαρχος Δημ. Δερβένης τόνισε ότι η περίοδος ανοχής από 1999 μέχρι σήμερα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, για λόγους τήρησης της νομιμότητας και πρόσθεσε ότι η Αστυνομία βεβαίωσε παραβάσεις και ο Δήμος είναι αναγκασμένος να τα κλείσει.

Χαρακτηριστικά ο κ. Δερβένης είπε: «Σήμερα οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να κλείσουν. Για να μη γίνει αυτό ο Δήμος απαντά με μια σκέψη – πρόταση, τι θα μπορούσε να γίνει», ενώ πρότεινε να γίνει δεκτή η εισήγηση, να ακολουθήσει διαβούλευση και να ληφθούν αποφάσεις.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου