ΤΟΠΙΚΑ

Υπέρ της βιομάζας στην ΑΓΕΤ η Νομαρχία

υπέρ-της-βιομάζας-στην-αγετ-η-νομαρχία-851206

Η νομαρχιακή αρχή θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στην ΑΓΕΤ για τη χρήση της φυτικής βιομάζας ως καύσιμη ύλη, δήλωσε χθες ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας και κάλεσε να μη δημιουργείται σύγχυση γύρω από ένα τόσο καθαρό ζήτημα.

«Δεν είναι απλά παραμύθια, αλλά απίστευτες αστειότητες», είπε ο νομάρχης για όσα ακούγονται περί έκλυσης ποσοτήτων διοξινών και άλλων επικίνδυνων στοιχείων από την καύση της βιομάζας και παρέθεσε σειρά στοιχείων που δείχνουν ότι η αποδοχή της συγκεκριμένης «πράσινης τεχνολογίας» είναι πλέον καθολική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πανεπιστημιακή κοινότητα, «πλην γραφικών Λακεδαιμονίων».
Επισήμανε ότι η καύση της βιομάζας θα γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και περιβαλλοντικούς όρους που αναμένεται να περιλαμβάνονται στη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η έγκριση της οποίας, ωστόσο, έχει καθυστερήσει σημαντικά, όπως σημείωσε.
«Δεν με ενδιαφέρει με ποιανού ευθύνη έχει καθυστερήσει η έγκριση της νέας Μ.Π.Ε.», απάντησε ο νομάρχης σε ερώτηση. Το ζήτημα, ανέφερε, είναι ότι καθυστερεί πολύ και υπογράμμισε ότι «ότι η νομαρχιακή αρχή έχει δεσμευτεί απέναντι στην τοπική κοινωνία για μια σειρά από πράγματα.
Εάν δεν συμπεριληφθούν στην περιβαλλοντική μελέτη, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για εταιρική κοινωνική ευθύνη, τότε αλλάζουμε στάση… Τηρούμε στάση αναμονής και είμαστε ήδη δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι καθυστερεί η έγκριση της μελέτης από το ΥΠΕΧΩΔΕ».
Στην προσπάθεια που γίνεται, ώστε η ΑΓΕΤ να αντικαταστήσει μέρος του πετ-κοκ με φυτική βιομάζα, ο νομάρχης ανέφερε ότι σύμμαχος πρέπει να είναι η κοινωνία. «Θα πιέσουμε έχοντας τη βοήθεια όλων των πολιτών της Μαγνησίας που θέλουν να έχουν καθαρότερη ατμόσφαιρα, καλύτερη ποιότητα του αέρα που αναπνέουν.
Εάν συμπεριληφθεί στη νέα Μ.Π.Ε. θα είναι επιτυχία για μας. Εάν, όμως, το θετικό βήμα που επιχειρείται, προσπαθούν ορισμένοι να το ακυρώσουν, αυτός που θα χάσει δεν θα είναι η Νομαρχία, θα είναι η ποιότητα ζωής των πολιτών. Δεν ενδιαφέρει κανέναν από εμάς εδώ, το τι θα κάνει η επιχείρηση. Αυτό δεν αφορά την ΑΓΕΤ, αφορά όλους μας».
Ο κ. Παπατόλιας υπογράμμισε ότι η ΝΑΜ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της προώθησης και της αξιοποίησης της φυτικής βιομάζας, υποστηρίζοντας το αυτονόητο: ότι η ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ποιότητας της ατμόσφαιρας.
Βιομάζα και φυσικό αέριο, όπως είπε, είναι οι «πράσινες τεχνολογίες», τις οποίες «οφείλουμε να τις διαδώσουμε και να τις εγκαταστήσουμε. Και αυτός είναι ένας αγώνας που δίνουμε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας».
Η μεταφορά, αποθήκευση και επεξεργασία της βιομάζας θα γίνει σύμφωνα με περιβαλλοντικούς όρους και με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία, που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία.
Το κίνημα των πολιτών, σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια, πρέπει να αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία. Η Ε.Ε. θεωρεί σημαντική και προωθεί την αξιοποίηση της βιομάζα, για αυτό άλλωστε ο νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέχει κίνητρα για την εκμετάλλευση της.
Σχετικά με την αποθήκευση από την ΑΓΕΤ ποσοτήτων βιομάζας, ανέφερε ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι για την αποθήκευση οποιουδήποτε μη επικίνδυνου υλικού δεν χρειάζεται άδεια.

Δεν παράγουν
επικίνδυνους ρύπους
Ο «Δημόκριτος», στο μεταξύ, σύμφωνα με έγγραφό του στη Νομαρχία επισημαίνει ότι η καύση βιομάζας και κυρίως η καύση παραπροϊόντων υπολειμμάτων και αποβλήτων από τη γεωργία (τα οποία όσο επιβαρημένα και να είναι σε φυτοφάρμακα δεν υπερβαίνουν το 1 τοις χιλίοις σε χλώριο), όταν γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές της οδηγίας δεν παράγουν επικίνδυνους ρύπους συμπεριλαμβανομένων και των διοξινών.
Στην οδηγία, όπως αναφέρει ο «Δημόκριτος», αναφέρεται ρητά ότι όλες οι μονάδες αποτέφρωσης σχεδιάζονται, εξοπλίζονται και λειτουργούν κατά τρόπο, ώστε η θερμοκρασία των αερίων στο τελικό στάδιο να φτάνει τους 850ο C στο θάλαμο καύσης για δύο δευτερόλεπτα.
Σε περίπτωση που αποτεφρώνονται απόβλητα που περιέχουν πάνω από 1% χλώριο, η θερμοκρασία πρέπει να αυξάνεται στους 1100ο C επί δύο δευτερόλεπτα τουλάχιστον. Σε αυτές τις θερμοκρασίες συμβαίνει πλήρη αποικοδόμηση των επικίνδυνων οργανικών ρύπων.
Ακόμη η οδηγία θέτει σαφή όρια εκπομπών ρύπων στα απαέρια των μονάδων συναποτέφρωσης, που πρέπει να ελέγχονται από διαπιστευμένο φορέα τουλάχιστον μία φορά ετησίως.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου