ΤΟΠΙΚΑ

Βράδυ ασφυξίας προχθές στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία

βράδυ-ασφυξίας-προχθές-στο-βόλο-και-τη-43630

Σε ανησυχητική επανάληψη το κόκκινο των επικίνδυνων PM10

Για ακόμη ένα βράδυ, προχθές, ο Βόλος και η Ν. Ιωνία υπέστησαν ασφυξία από τα αιωρούμενα σωματίδια. Οι συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα καταγράφηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η αιθαλομίχλη σκέπασε και πάλι την πόλη και πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για δύσπνοια και δυσφορία, για πονοκεφάλους και για ενοχλήσεις στην όραση.

Τα μεσάνυχτα χθες ο σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Παπαστράτου μετρούσε την τιμή των επικίνδυνων PM10 στα 343 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Είκοσι λεπτά μετά τα μεσάνυχτα τα μικροσωματίδια έδειχναν κόκκινο και στο Πεδίον Άρεως. Ο σταθμός του δικτύου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην περιοχή έδειχνε στιγμιαία τιμή 222μgr/m3 αέρα.

Αντίστοιχα ασφυκτικές ήταν οι συνθήκες της ατμόσφαιρας και στη Ν. Ιωνία. Ο σταθμός του Πανεπιστημίου στο Φυτόκο στις 12.15 μετά τα μεσάνυχτα μετρούσε 310 μικρογραμμάρια.

Από τις 3 περίπου τα ξημερώματα, η πόλη άρχισε και πάλι να… αναπνέει κανονικά. Την ώρα που οι ξυλόσομπες και τα τζάκια έσβηναν, η αιθαλομίχλη απομακρύνονταν. Ο σταθμός στο Παπαστράτου έδειχνε 20μgr/m3 αέρα στις 5.15 το πρωί, στο Πεδίον Άρεως 8μgr/m3 αέρα στις 4.15 το πρωί και στο Φυτόκο 10μgr/me αέρα στις 3.20 το πρωί.

Χθες το βράδυ, στο μεταξύ, την ώρα που στα τζάκια και τις σόμπες φούντωναν για τη νυχτερινή θέρμανση, η μικρής διάρκειας, αλλά καταρρακτώδης βροχή, φαίνεται ότι έσωσε την πόλη από την αιθαλομίχλη. Έως τις 9.30 το βράδυ, οι τιμές των PM10 και στους τρεις σταθμούς του Πανεπιστημίου κινούνταν σε χαμηλά επίπεδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου