ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση κατά 20% μέχρι το 2020 του διοξειδίου του άνθρακα

μείωση-κατά-20-μέχρι-το-2020-του-διοξειδίου-43851

Τη συμμετοχή του Δήμου στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» αναμένεται να εγκρίνει κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου, για την εφαρμογή βιώσιμων τοπικών ενεργειακών πολιτικών, με πιο βασική τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 20% ως το 2020.

Ο σκοπός του Συμφώνου είναι να μετατρέψουν τα μέλη – ΟΤΑ την πολιτική δέσμευσή τους σε συγκεκριμένα μέτρα και έργα. Οι υπογράφοντες το Σύμφωνο αναλαμβάνουν κυρίως να συντάξουν μια Βασική ΑπογραφήΕκπομπών ή αλλιώς μια «Βάση Δεδομένων Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου» και να υποβάλουν, εντός ενός έτους από την ημερομηνία υπογραφής του Συμφώνου, το Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια, στο οποίο περιγράφονται οι βασικές δράσεις που σχεδιάζουν να αναλάβουν, τους στόχους μείωσης των εκπομπών και τα μέσα που θα το επιτύχουν.

Συνοπτικά οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να ενταχθεί ο Δήμος, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Νίκο Μόσχο που καταθέτει και την εισήγηση είναι:

  • Η δημόσια έκφραση της βούλησης σε τοπικό επίπεδο για δέσμευση μείωσης των εκπομπών CO2
  • Η δημιουργία δυναμικής και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
  • Η μεταφορά τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, από επιτυχημένα παραδείγματα ευρωπαϊκών τοπικών αρχών
  • Η ανταλλαγή της τοπικής παραγόμενης τεχνογνωσίας με άλλες περιοχές του δικτύου
  • Η ανάδειξη της περιοχής του Δήμου σε «βέλτιστη πρακτική» σε περιφερειακό ή και ευρωπαϊκό επίπεδο
  • Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και των δράσεων του ΟΤΑ στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμφώνου (www.eumayors.eu)

Το Σχέδιο Δράσης

Οι υπογράφοντες το Σύμφωνο στοχεύουν στη μείωση των δικών τους εκπομπών Cο2 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% σε σχέση με το έτος βάσης που θα ορίσουν και δεσμεύονται να το επιτύχουν μέσα από τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στα δημοτικά κτήρια και μέσω της χρήσης ΑΠΕ για την κάλυψη των τοπικών αναγκών του ΟΤΑ ως οργανισμού. Για να επιτευχθεί ο προαναφερόμενος στόχος οι τοπικές αρχές δεσμεύονται:

  • Να προετοιμάσουν τη «Βασική απογραφή εκπομπών Co2
  • Να υποβάλλουν ένα «Σχέδιο Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας» (ΣΔΒΕ), το οποίο θα εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, ένα χρόνο μετά την απόφαση προσχώρησης στην πρωτοβουλία «Σύμφωνο Δημάρχων» και μέσα στο οποίο θα αποτυπώνονται τα μέτρα και οι πολιτικές για την επίτευξη των τοπικών ενεργειακών στόχων
  • Δημοσιοποίηση κάθε 2 χρόνια, εκθέσεων αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί
  • Να προωθούν τη δραστηριότητά τους και να εμπλέκουν τους κατοίκους των περιοχών τους, αλλά και τοπικά δρώντες φορείς ή συλλόγους, μέσα από δράσεις όπως είναι τα Local Energy Days.
  • Να διασπείρουν το μήνυμα του Συμφώνου των Δημάρχων, που δεν είναι από άλλο από την πρόθεση και δέσμευση των τοπικών κοινωνιών για τη μείωση των εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου και την ανάγκη υιοθέτησης βιώσιμης ενεργειακής κουλτούρας στην κατανάλωση και χρήση ΑΠΕ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου