ΤΟΠΙΚΑ

Εργοταξιακό ρεύμα με κοινωνικά κριτήρια

εργοταξιακό-ρεύμα-με-κοινωνικά-κριτή-43885

Μόνο για κοινωνικούς λόγους, όπως είναι οι οικογένειες πολυτέκνων, τριτέκνων, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι άνεργοι, οι άποροι και τα άτομα με σωματική αναπηρία τουλάχιστον 67%, θα δοθεί σε όλο τον ενιαίο Δήμο Βόλου παράταση στις εργοταξιακές παροχές μέχρι τις 31.12.2013.

Εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες οι εργοταξιακές παροχές θα πρέπει να αφορούν μόνον στην κύρια κατοικία του αιτούντος, καθώς αποκλείονται όσοι έχουν ρητά εξοχική ή δεύτερη κατοικία ή χρήση καταστήματος, βιοτεχνική ή βιομηχανική εγκατάσταση.

Επιπλέον όσο σοβαροί και να είναι οι κοινωνικοί λόγοι, δεν μπορεί να δοθεί παράταση στην εργοταξιακή παροχή σε όλους όσοι έχουν την ιδιοκτησία τους στις κείμενες διατάξεις του Νόμου που καθιστούν υποχρεωτικά κατεδαφιστέες τις οικοδομές που είναι κτισμένες σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης, μέσα σε ζώνες αιγιαλού και παραλίας, μέσα σε δημόσια κτήματα κ.α.

Τα παραπάνω αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου που θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για το συγκεκριμένο θέμα πριν αυτό εισαχθεί για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου. Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων, όπως αναφέρεται στην εισήγηση του Αντιδημάρχου Νίκου Μόσχου, θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2013, τα οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθούν από αρμόδια Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου.

Μάλιστα όπως διευκρινίζει στην εισήγησή του ο κ. Μόσχος μετά από προφορικές συνεννοήσεις με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας θα πρέπει η έγκριση των παροχών αυτών να γίνει με ονομαστικό κατάλογο δικαιούχων που θα εγκρίνει στο σύνολό του το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.

Το σκεπτικό

Αιτιολογώντας την πρόθεσή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος επικαλείται τους παρακάτω λόγους:

– Επειδή υφίστανται κάποια κτήρια, ως επί το πλείστον εκτός του πολεοδομικού ιστού Βόλου και Ν. Ιωνίας, με παρεκκλίσεις από την οικοδομική άδεια, είναι ημιτελή λόγω οικονομικής αδυναμίας ή είναι σε φάση που εντός του έτους ολοκληρώνουν τις διαδικασίες ενημέρωσης φακέλου αδείας και μόνιμης ηλεκτροδότησης και ως εκ τούτου δεν δύνανται να λάβουν μόνιμη παροχή ρεύματος και λειτουργούν με εργοταξιακή παροχή.

Επειδή η πρωτοφανής οικονομική κρίση που διανύουμε καθιστά δύσκολη έως και ανέφικτη για πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις, την αποπεράτωση των οικοδομικών εργασιών (αρκετές περιπτώσεις εκ των οποίων αφορούν εξωτερικούς μόνο χώρους κατασκευή στεγών ακόμη και τοποθέτησης κουφωμάτων σε όλη την οικοδομή), έτσι ώστε να δικαιούνται μόνιμη ηλεκτροδότηση.

– Επειδή η μεταβατική περίοδος που διανύει ο Δήμος Βόλου και οι υπηρεσίες Πολεοδομίας, με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη τα πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά, εξαιτίας αυτής της μετάβασης με αρμοδιότητες που ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει, σε συνδυασμό με τον επείγοντα χαρακτήρα της περίπτωσης, σε συνδυασμό και τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει ο Ν. 4014/2011 (Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) και ο Ν. 4030/2011 (νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις), και ο ν. 4067/2012 (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός) και η μη έκδοση των κατ’ εξουσιοδότηση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, δεν αφήνουν το χρονικό εκείνο περιθώριο, έτσι ώστε να οργανωθεί και ν’ αντιμετωπιστεί ο όγκος εργασίας που θα προκύψει από τις τροποποιήσεις, νομιμοποιήσεις και αναθεωρήσεις οικοδομικών αδειών προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν.

– Επειδή έως σήμερα η χορήγηση εργοταξιακών παροχών ρεύματος χορηγούνταν με απόφαση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Πολεοδομίας, όπως εξουσιοδοτούνταν με σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. Για το έτος 2012 χορηγήθηκαν 271 παρατάσεις εργοταξιακών παροχών.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητείται:

Να εκδοθεί απόφαση η οποία θα καθορίζει τα κριτήρια για την παράταση εργοταξιακών παροχών ρεύματος ως εξής:

  1. 1. Η παράταση σύνδεσης εργοταξιακής παροχής ρεύματος, να πραγματοποιείται για κοινωνικούς και μόνο λόγους δηλαδή σε οικογένειες πολυτέκνων, τριτέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες, ανέργων, απόρων, ΑΜΕΑ, ατόμων με σωματική αναπηρία τουλάχιστον 67%, οικογένειες με μέλη των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά και χρόνια ιατρικά προβλήματα, με προσκόμιση των αντίστοιχων δικαιολογητικών – δημοσίων εγγράφων που αποδεικνύουν τις αναφερόμενες ιδιότητες.
  2. 2. Η παράταση σύνδεσης αφορά μόνο κύρια κατοικία με προσκόμιση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας και αντιγράφων ή εκτύπωσης κατανάλωσης ρεύματος από τη ΔΕΗ για το έτος 2012 αποκλειόμενης ρητώς εξοχικής ή δεύτερης κατοικίας, ή χρήση καταστήματος, βιοτεχνική ή βιομηχανική
  3. 3. Η παράταση χορηγείται μόνο για κύρια κατοικία και μόνο για τις περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις του αρ. 15 παρ.1 του Ν. 1337/1983 και είναι υποχρεωτικά κατεδαφιστέα όπως: α) κοινόχρηστοι χώροι της πόλης, β) μέσα στη ζώνη ασφαλείας των διεθνών, επαρχιακών και δημοτικών οδών, γ) μέσα στις ζώνες αιγιαλού και παραλίας, δ) σε δημόσια κτήματα, ε) σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, στ) αρχαιολογικούς χώρους, ζ) ρέματα, καθ’ υπέρβαση των οικοδομικών τους αδειών ή δείχνουν ψευδή στοιχεία σε αυτές και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να νομιμοποιηθούν.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου