ΤΟΠΙΚΑ

Παγίδα απάτης μέσω του διαδικτύου

παγίδα-απάτης-μέσω-του-διαδικτύου-43929

Ενα ακόμη κρούσμα απάτης, η οποία στήθηκε μέσω διαδικτύου, απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλίας. Αυτή τη φορά θύμα είναι 26χρονος από την Καρδίτσα, ο οποίος έχασε 1.200 ευρώ, τα οποία θεώρησε ότι κατέβαλε ως εγγύηση για την ενοικίαση σπιτιού, το οποίο αναζητούσε στην Αγγλία.

Σε βάρος άγνωστης μέχρι στιγμής γυναίκας, η οποία εξαπάτησε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή τον 26χρονο σχηματίστηκε δικογραφία

Ο 26χρονος στην προσπάθειά του να βρει οικία προς ενοικίαση στην Αγγλία, επικοινώνησε με τη δράστιδα, μέσω διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που βρήκε σε αγγλική ιστοσελίδα. Αυτή επικοινωνώντας με το θύμα, τόσο ηλεκτρονικά, όσο και τηλεφωνικά, τον έπεισε να καταθέσει μέσω διεθνούς εταιρίας μεταφοράς χρημάτων το χρηματικό ποσό των 1.200 ευρώ, ως εγγύηση για δήθεν ενοικίαση οικίας στην Αγγλία. Μετά την κατάθεση των χρημάτων που έγινε στις 18 Ιανουαρίου, η άγνωστη δράστιδα διέκοψε κάθε επικοινωνία με τον 26χρονο…

Συμβουλές

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας δίνονται οι παρακάτω συμβουλές για αποφυγή εξαπάτησης μέσω του διαδικτύου:

– Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τον αποστολέα, είναι προτιμότερο πριν απαντήσετε στο email να επικοινωνήσετε με την εταιρία – αποστολέα για να εξακριβώσετε ότι δεν πρόκειται για περίπτωση απάτης. Μην ακολουθείτε links από email ή ιστοσελίδες αλλά πάντα να πληκτρολογείτε τις διευθύνσεις που σας ζητάνε να επισκεφθείτε

– Πριν από κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή, να ελέγχετε ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία βρίσκεστε αρχίζει με «https://» και όχι απλά «http://». Έτσι διασφαλίζετε ότι χρησιμοποιείτε ασφαλή σύνδεση web (httpsecure).

– Μην αγοράζετε ποτέ προϊόντα που διαφημίζονται σε spam email ούτε να πλοηγείσθε στα links που περιέχονται σε αυτά, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι απάτες.

– Να μην εμπιστεύεσθε άγνωστα άτομα κατά τη διάρκεια συζητήσεων σε chat room και να μην δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία.

– Κάνετε αγορές μόνο από γνωστές εταιρείες που σας παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας. Αν κάνετε συχνά αγορές από το διαδίκτυο, χρησιμοποιείτε μια κάρτα, αποκλειστικά γι αυτή τη χρήση. Έτσι, αν πέσετε θύμα απάτης δεν θα χρειαστεί να ακυρώσετε όλες τις κάρτες σας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου