ΤΟΠΙΚΑ

Ένας στους πέντε σακχαροδιαβητικός

ένας-στους-πέντε-σακχαροδιαβητικός-851206

Από την καταγραφή αυτή προέκυψε ότι στην περιοχή της Ν. Δημητριάδας όπου έχει γίνει συνολικά καταγραφή 621 ωφελουμένων (ηλικίας 50 -65 ετών) διαπιστώθηκε ότι:134 άτομα (20,6%) πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Συνολικά μέχρι τώρα 80 ασθενείς της περιοχής συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα με πολύ θετικά αποτελέσματα για την βελτίωση και την ποιότητα ζωής τους.Στην Ελλάδα 8% του πληθυσμού πάσχει από την ασθένεια, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που αγνοούν ότι νοσούν ενώ παγκοσμίως περισσσότερα από 150.000.000 άτομα παγκοσμίως πάσχουν από τη νόσο και σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το έτος 2025. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης μαζί με τα νεοπλάσματα, την αθηροσκλήρωση τα ρευματικά και εκφυλιστικά νοσήματα αποτελούν κατ’ εξοχήν νοσήματα του τρόπου της ζωής όλων.Η μείωση των επιπτώσεων του Διαβήτη εξαρτάται αποκλειστικά από το βαθμό στον οποίο είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τον τρόπο της ζωής μας, αλλά και από την ικανότητα διαχείρισης της χρόνιας.

Στα βασικά Στάδια της εκπαίδευσης διαχείρισης του σακχαρώδη Διαβήτη στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο της Ν. Δημητριάδας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η συγκέντρωση στοιχείων ανατομίας και φυσιολογίας – Παράγοντες κινδύνου – Τύποι διαβήτη , η καταγραφή των συνηθειών διατροφής και άσκησης / ενημέρωση – εκπαίδευση για τη σημασία της διατροφής και της άσκησης στο Σακχαρώδη Διαβήτη / δυνατότητα παρακολούθησης προγράμματος θεραπευτικής άσκησης που λειτουργεί στο Ι. Κέντρο και η θεραπευτική αγωγή (επιλογή κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής) – παραπομπή στο «Διαβητολογικό Ιατρείο» του Νοσοκομείου με το οποίο και συνεργάζεται ο Δ.Ο.Υ.Κ.
Στο στάδιο της παρακολούθησης περιλαμβάνεται η εκπαίδευση στην αυτό-παρακολούθηση και τήρηση ημερολογίου (μέτρηση και καταγραφή των τιμών του σακχάρου, της πίεσης, του σωματικού βάρους), η εκπαίδευση στη φροντίδα του διαβητικού ποδιού / πρόληψη / καταπολέμηση επιπλοκών και η επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό ή στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο με συχνότητα 2 μηνών το λιγότερο ή όποτε υπάρχει ανάγκη
Παράλληλα συνιστάται η επίσκεψη στον ειδικό διαβητολόγο κάθε 6 μήνες (ηλεκτροκαρδιογράφημα και ειδικές εξετάσεις αίματος κάθε 6 μήνες) ενώ οι εκπαιδευτικές ανάγκες των ασθενών καθορίζονται με τακτικές εκτιμήσεις της κατάστασής τους και ενσωματώνονται συστηματικά στο πρόγραμμα της θεραπείας τους το οποίο καταγράφεται στην «κάρτα υγείας» τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι η εκπαίδευση για το Σ. Διαβήτη:
o προφυλάσσει από τις επιπλοκές
o μειώνει τη συχνότητα νοσηλείας στο νοσοκομείο
o παρέχει κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη
o διευκολύνει τον ασθενή στην ανάπτυξη νέων πρακτικών οι οποίες προάγουν την αυτοφροντίδα και συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητα ζωής τους
o η εκπαίδευση για το Σ. Διαβήτη αποτελεί επένδυση τόσο για τον ασθενή όσο και για τους επαγγελματίες υγείας, έχοντας ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος καθιστώντας την αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας της νόσου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου