ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς ευρωπαϊκή αναγνώριση η Αρχιτεκτονική του Π.Θ.

χωρίς-ευρωπαϊκή-αναγνώριση-η-αρχιτεκ-851206

Το τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν είναι αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η είδηση «βόμβα» προέρχεται από τα επίσημα χείλη, του προέδρου του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων), κ. Τάκη Γεωργακόπουλου, ο οποίος εξέφρασε την έντονή ανησυχία του για το θέμα, στα πλαίσια της Πανελλήνιας Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η ανακοίνωση δε έγινε ενώπιον εκπροσώπων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας, οι οποίοι παρακολούθησαν τις εργασίες της Πανελλήνιας Συνόδου και εξέφρασαν την έκπληξή τους στο άκουσμα της είδησης.
Το γεγονός της μη πιστοποίησης του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έγινε κατά την διάρκεια συζήτησης στις υπάρχουσες σχέσεις μεταξύ των πανεπιστήμιων της Ε.Ε. (πανεπιστήμια τριετούς, τετραετούς και εξαετούς φοίτησης) συζητήθηκε το υφιστάμενο καθεστώς και η ισοτιμία των διπλωμάτων μεταξύ των σχολών.
Ο κ. Γεωργακόπουλος στην αναφορά του προς τους συνέδρους ανέφερε ότι τα τμήματα Αρχιτεκτονικής Θεσσαλίας, Ξάνθης και Χανίων δεν αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα πανεπιστήμια της Ε.Ε. όπως συμβαίνει με το Ε.Μ.Π. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), το Α.Π.Θ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και το Πολυτεχνείο Πατρών. Το γεγονός προβλημάτισε ιδιαίτερα τους εκπροσώπους του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας, που όπως πληροφορήθηκαν, εκ των υστέρων ότι το εν λόγω τμήμα δεν έχει προβεί στις απαραίτητες μέχρι στιγμής ενέργειες προκειμένου να αναγνωριστεί ως ισότιμη αρχιτεκτονική σχολή.
Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς απόφοιτοι του τμήματος που πιθανόν να θελήσουν να υλοποιήσουν μεταπτυχιακά τμήματα σε πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν μπορούν να αναγνωριστούν.
Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα Αρχιτεκτόνων λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Τέλος, σημειώνεται ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του τμήματος και είναι πιθανή η συζήτηση του θέματος που έχει προκύψει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου