ΤΟΠΙΚΑ

Ρεκόρ ελαιοπαραγωγής σε Πήλιο

ρεκόρ-ελαιοπαραγωγής-σε-πήλιο-45224

Ελπίδες για καλύτερη τιμή τον Φεβρουάριο

Ρεκόρ υπερπαραγωγής πολλών ετών, αλλά και των χαμηλότερων τιμών 25ετίας, σημειώθηκε φέτος στην ελαιοπαραγωγή στο Πήλιο.

Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή ο αγροτικός συνεταιρισμός του Πηλίου καλεί τους παραγωγούς να αποθεματοποιήσουν το ελαιόλαδό τους στις δεξαμενές του, ώστε να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ και να εξασφαλίσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τιμή παραγωγού μέχρι και 2,5 ευρώ/κιλό για το παραχθέν προϊόν.

Οι ελπίδες εναποτίθενται τώρα στις τιμές του ελαιολάδου, που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να εξελιχθούν ικανοποιητικά στο επόμενο διάστημα χάρη και στη μειωμένη φετινή παραγωγή στην Ιταλία και την Ισπανία. Αισιόδοξος ότι οι παραγωγοί θα μπορούσαν να πετύχουν τιμή 2,50 ευρώ/κιλό στο ελαιόλαδο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα το αποθεματοποιήσουν για να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου Δημήτρης Σπανός.

«Φέτος είχαμε στο Πήλιο τη μεγαλύτερη παραγωγή της 15ετίας. Βέβαια αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ελιές να μη μαυρίσουν (σ.σ. τα δέντρα δεν μπορούσαν να τις ωριμάσουν όλες). Κάποιοι παραγωγοί πουλούν λάδι σε πολύ χαμηλή τιμή, γύρω στα 2 ευρώ, και γίνεται ένα παιχνίδι από πλευράς των αγοραστών. Επειδή όμως είμαστε ακόμη πάνω στη συγκομιδή, θεωρώ ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η τιμή μπορεί να φτάσει στα 2,5 ευρώ υπό προϋποθέσεις.

Γι’ αυτό εμείς καλούμε τους παραγωγούς να αποθεματοποιήσουν το μισό παραχθέν λάδι, π.χ, στις δεξαμενές του Συνεταιρισμού, που έχουν χωρητικότητα 1 εκατ. κιλών, για να πετύχουμε καλύτερη διαπραγμάτευση», σημείωσε ο κ. Σπανός.

Κατά τον ίδιο, η φετινή παραγωγή ήταν τέτοια, που ελάχιστες επιτραπέζιες ελιές συγκομίστηκαν. «Στη μαύρη ελιά η ζήτηση εκτιμώ ότι είναι φέτος μεγαλύτερη από την προσφορά. Η τιμή που πήραμε για τη χοντρή ελιά (110 κομμάτια/κιλό) δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, αλλά θεωρούμε ότι στο ελαιόλαδο θα πετύχουμε τελικά περισσότερα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου» κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου