ΤΟΠΙΚΑ

Με έξι έδρες η Μαγνησία Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα

με-έξι-έδρες-η-μαγνησία-εκδόθηκε-το-προ-45798

Με έξι έδρες η Μαγνησία στις επόμενες εκλογές. Τις αλλαγές στις βουλευτικές έδρες καθορίζει το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ A 10 – 14.01.2013) και βάσει του οποίου επέρχονται αυξομειώσεις εδρών σε εκλογικές περιφέρειες της χώρας μετά την απογραφή της 9ης Μαΐου 2011.

Έχει προηγηθεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (αριθ. Δ 224/2012) που το έκρινε συνταγματικό και νόμιμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιο σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο Νομό Αττικής (υπόλοιπο) όπου οι έδρες αυξάνονται από 12 σε 15 (εκλέγονται 3 επιπλέον βουλευτές), ενώ μειώνονται κατά 3 στην Α΄ Αθηνών -οι έδρες από 17 ορίζονται σε 14.

Επίσης, στην Β΄ Αθηνών οι έδρες ορίζονται σε 44 από 42, στη Β΄ Θεσσαλονίκης από 7 γίνονται 9, στο νομό Θεσπρωτίας από μία ορίζονται δυο οι έδρες, στο νομό Κυκλάδων προστίθεται μία έδρα (από 3 σε 4).

Μια έδρα λιγότερη καθορίζεται στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ηλείας, Καρδίτσας, Σερρών, Τρικάλων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εκλογές έγιναν με τα στοιχεία της προηγούμενης απογραφής χωρίς να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της νέας καταμέτρησης που προκαλούσαν διαφοροποιήσεις σε πολλές εκλογικές περιφέρειες.

Μάλιστα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δέχτηκε μεγάλη κριτική για αυτό ενώ αρκετοί πολιτευτές έχουν ήδη προσφύγει και καταθέσει ενστάσεις οι οποίες εξετάζονται σταδιακά από το εκλογοδικείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου