ΤΟΠΙΚΑ

Δεν καίει βιομάζα η ΑΓΕΤ

δεν-καίει-βιομάζα-η-αγετ-851206

Με κατηγορηματικό τρόπο ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νικ. Ντίτορας διέψευσε πληροφορίες για καύση βιομάζας από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Βόλο.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον καθηγητή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ν. Δαλανάτο, «κάλεσε όσους διαδίδουν παρόμοιες πληροφορίες να επανορθώσουν».
Ο αντινομάρχης ανέφερε ότι στην παρούσα φάση η ΑΓΕΤ μεταφέρει και αποθηκεύει στη μονάδα της στο Βόλο βιομάζα, έπειτα από άδεια που εξασφάλισε από την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Ιανουάριο του 2006, χωρίς, όμως, να προχωρά στην καύση της ύλης που συγκεντρώνει.
Είναι ξεκάθαρο, είπε, ότι δεν θα γίνει χρήση της βιομάζας πριν από την έγκριση των νέων περιβαλλοντικών όρων, που θα προσδιορίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες.
«Δεν καίει αυτή τη στιγμή, θέλουμε να κάψει, θα βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ επέτρεψε στην εταιρία την αξιοποίηση βιομάζα ως βιοκαύσιμο στον Περιστροφικό Κάμινο 1, με σκοπό την αντικατάσταση του πετ-κοκ.
Μετά την έγκριση η ΑΓΕΤ ήρθε σε συμφωνία με αγρότες για τη συγκέντρωση υπολειμμάτων από καλλιέργειες της περσινής παραγωγής. Συγκεκριμένα συγκεντρώνει βιομάζα από τις καλλιέργειες που επιτρέπει η άδεια που της χορηγήθηκε, δηλαδή υπολείμματα βαμβακοκαλλιεργειών, εκοκκιστηρίων βάμβακος, σιτοκαλλιέργειες, καλλιέργειες ενεργειακών φυτών και υπολείμματα από κλάδεμα ελαιοδέντρων.
«Αυτό είναι γνωστό σε όλους. Άλλωστε ως νέα νομαρχιακή αρχή, στην πρώτη συνάντησή μας με τη διοίκηση της ΑΓΕΤ απαιτήσαμε να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα στην αντικατάσταση του πετ-κοκ με βιομάζα σε ποσοστό 20-30%. Η ΑΓΕΤ είχε αναλάβει τη δέσμευση και αυτή τη στιγμή την υλοποιεί», δήλωσε ο κ. Ντίτορας.
Η δέσμευση της εταιρείας μετά από αίτημα της ΝΑΜ είχε δημοσιοποιηθεί εξ αρχής, πρόσθεσε ο αντινομάρχης και παρατήρησε ότι τότε κανείς δεν αντέδρασε. «Ούτε εμείς το ζητήσαμε, επειδή «έτσι μας ήρθε». Είχε προηγηθεί συνεργασία μας με πανεπιστημιακούς φορείς και αρμόδια ιδρύματα», σχολίασε.
Σύμφωνα με τον κ. Ντίτορα, είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη ότι η βιομάζα αποτελεί καύσιμο φιλικό προς το περιβάλλον. «Νομίζω ότι όσοι διαδίδουν το αντίθετο είναι άσχετοι», συμπλήρωσε.
Οι πανεπιστημιακοί φορείς χαιρετίζουν αυτή την προσπάθεια της ΑΓΕΤ για την χρήση βιομάζας, δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ν. Δαλανάτος.
Πρόκειται, όπως είπε, για το ανανεώσιμο καύσιμο της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, ωστόσο, στην Ελλάδα ακόμη δεν είναι εντελώς κατανοητό και οι περισσότεροι θεωρούν ότι βιοκαύσιμο είναι το βιοντίζελ.
Ο κ. Δαναλάτος παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, «στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή κατορθώσαμε να έχουμε 6% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο είναι 100 εκ. τόνοι ισοδυνάμου πετρελαίου. Μερίδα του λέοντος αυτής της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας είναι κατά 65% η βιομάζα, το 81% της οποίας είναι υπολείμματα ξύλου. Αυτός είναι ο κεντρικός πυρήνας, αυτή είναι η βιομάζα στην Ευρώπη. Αυτό, όμως, δεν είναι ακόμη κατανοητό στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σημείο μηδέν».
Όπως πρόσθεσε, το 2006 διακινήθηκαν 200 εκ. τόνοι ξύλου, που αποτέλεσαν την πηγή ενέργειας για τα περισσότερα εργοστάσια.
Επιστημονικά περιοδικά και έρευνες αποδεικνύουν, όπως είπε ο καθηγητής, ότι καιγόμενα τα υπολείμματα παρθένου ξύλου και ενεργειακών καλλιεργειών εκπέμπουν αμελητέα ποσότητα διοξινών. Η περιεκτικότητα σε διοξίνες είναι ουσιαστικά μηδενικές και είναι 100 φορές κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια.
Το καύσιμο, ανέφερε ο κ. Δαναλάτος, είναι αυτό που καίγεται κατά κόρον στην Ευρώπη και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, ειδικά σε μεγάλες εταιρείες όπως η ΑΓΕΤ που χρησιμοποιούν φίλτρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου