ΤΟΠΙΚΑ

Ψαλίδι 16 εκατομμυρίων ευρώ

ψαλίδι-16-εκατομμυρίων-ευρώ-46539

«Προετοιμάζει» το έδαφος για μέτρα η ΑΓΕΤ Ηρακλής με αποτέλεσμα να είναι έκδηλη η ανησυχία στους κόλπους των εργαζομένων. Ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων των Γάλλων παρουσιάστηκε χθες στους εκπροσώπους των σωματείων και στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Τσιμέντων μέσα από τα στοιχεία για την πορεία της εταιρίας τη χρονιά που πέρασε.

Η εταιρία σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ εξέφρασε την κατηγορηματική της πρόθεση να προχωρήσει σε μείωση του εργατικού κόστους κατά 16 εκ. ευρώ μέσα στο 2013, βάζοντας μάλιστα τον πήχη πολύ ψηλά, γεγονός που παραπέμπει ευθέως σε μειώσεις, εάν και χθες δεν έγινε καμία συζήτηση επ΄ αυτού, καθώς η σύσκεψη είχε ενημερωτικό χαρακτήρα όσον αφορά στην πορεία του Ομίλου.

Η εικόνα που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του Ομίλου παραπέμπει σε μεγάλες απώλειες σε κέρδη, μείωση ζήτησης, εξαγωγών και πελατών. Σύμφωνα με τα όσα πληροφορήθηκε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ οι Γάλλοι επικαλούνται μείωση πωλήσεων ακόμη και στον εγχώριο χώρο σε επίπεδα ιδιαίτερα απογοητευτικά.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά το 2012 οι πωλήσεις στον ελλαδικό χώρο περιορίστηκαν στο 1,3 εκ. τόνους, ενώ για το 2013 η πρόβλεψη της ΑΓΕΤ είναι ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν στους 2,5 εκ. τόνους και το 2020 στους 5 εκ. τόνους τσιμέντου, όταν το 2006 στην ελληνική επικράτεια οι πωλήσεις είχαν καταγράψει 11,5 εκ. τόνους.

Η κατάσταση αυτή σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Ομίλου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μέτρα που θα μειώνουν το συνολικό κόστος λειτουργίας των εργοστασίων, γι’ αυτό και τέθηκε το θέμα της ενέργειας που όπως επισημάνθηκε είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες αλλά και το εργατικό κόστος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκ μέρους της ΑΓΕΤ επισημάνθηκε ότι θα πρέπει το εργατικό κόστος μέσα στο 2013 να μειωθεί κατά 16 εκ. ευρώ, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση στους εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά και έκδηλη ανησυχία καθώς το επόμενο διάστημα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα πληροφορήθηκε ο «Τ» εκ μέρους του σωματείου του Βόλου επισημάνθηκε ότι «το πλαίσιο των αιτημάτων που ήδη έχουν σταλεί προς την εταιρία είναι αιτήματα που αποτυπώνουν την πραγματικότητα και «αφουγκράζονται» τη σημερινή κατάσταση, απαιτείται όμως να υπάρξει υπευθυνότητα, ωριμότητα και σοβαρότητα και από τις δύο πλευρές προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και η εταιρία να παραμείνει όρθια».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έχουν γίνει οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 173,41 εκατ. ευρώ έναντι 215 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2011, σημειώνοντας πτώση 19,3%. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) από κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2011 «γύρισαν» σε ζημίες 51,31 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2012.
Τέλος, οι καθαρές ζημιές μετά από φόρους εκτινάχθηκαν στα 70,21 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 32,22 εκατ. ευρώ πέρσι.

Μάλιστα όπως αναφέρονταν σε σχετική ανακοίνωση, με στόχο να αντισταθμίσουν εν μέρει τις συνέπειες της πτώσης της εγχώριας αγοράς το εννεάμηνο του 2012, ο όμιλος και η εταιρία ενέτειναν την εξαγωγική τους δραστηριότητα και συνέχισαν τις συντονισμένες προσπάθειες και τα μέτρα για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και τη βελτιστοποίηση των παραγωγικών, εφοδιαστικών και διοικητικών λειτουργιών.

Ο όμιλος όπως είναι γνωστό διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, στο Βόλο, τη Χαλκίδα και το Μηλάκι Εύβοιας, έξι κέντρα διανομής τσιμέντου, καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής και εμπορίας αδρανών υλικών και ετοίμου σκυροδέματος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου