ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βορράς υποχρεούται να στηρίξει το Νότο

ο-βορράς-υποχρεούται-να-στηρίξει-το-νό-47328

Συνάντηση με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα Βόλφγκανγκ – Χέρμαν Ντολ είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην έδρα της Περιφέρειας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα θέματα της οικονομίας, καθώς ο Περιφερειάρχης επεσήμανε την ιδιαίτερα κομβική παρουσία του Γερμανού Πρέσβη και την επιρροή την οποία έχει.

«Οι πλούσιες χώρες δεν ζουν εν κενώ. Το κόστος της ανισότητας αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη. Να μη λησμονούμε ότι η Ελλάδα στήριζε τη γερμανική οικονομία και τον γερμανικό λαό στις δύσκολες στιγμές κατά το παρελθόν. Οι λαοί της Βόρειας Ευρώπης πρέπει να δείξουν σήμερα την αλληλεγγύη τους στον Ευρωπαϊκό Νότο», τόνισε ο κ. Αγοραστός.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι η ανεργία είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό έγκλημα και δυστυχώς στην Ελλάδα «σπάει κόκαλα». Τα μέτρα, σημείωσε, είναι πάρα πολλά. Οι φόροι είναι πολλοί και δεν μπορούν πλέον να αποπληρωθούν. «Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους», δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρέπει να μειωθούν γιατί η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Η δίκαιη φορολόγηση είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε. Η υπερφορολόγηση δεν φέρνει τα ανάλογα φορολογικά έσοδα».

Ο Κώστας Αγοραστός υπενθύμισε στον Γερμανό Πρέσβη την υποχρέωση της Γερμανίας για επιστροφή του κατοχικού δανείου, των πολεμικών αποζημιώσεων για τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα κ.α. «Υπάρχει οργή και φοβάμαι κοινωνική έκρηξη», είπε. «Με τα μέτρα αυτά έχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός. Η μεσαία τάξη είναι εκείνη που κρατάει όρθια αυτή τη στιγμή την εθνική οικονομία. Αν καταρρεύσει η μεσαία τάξη, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα».

Ο Γερμανός Πρέσβης κ. Βόλφγκανγκ Ντολ ευχαρίστησε τον κ. Αγοραστό για την αναλυτική ενημέρωση και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Γερμανία έχει βοηθήσει την Ελλάδα όσο καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη. «Δεν είμαι καιρό στην Ελλάδα, καταλαβαίνω όμως ότι πολλά από τα μέτρα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία. Βλέπω παράλληλα ότι ο κόσμος θέλει να βγει από αυτή την κρίση. Είναι πολλά τα προβλήματα, πολλά τα θέματα, αλλά βλέπω και άτομα που εργάζονται για το κοινό καλό. Μέσω της Tαsκ Force και της ελληνογερμανικής συνεργασίας υπάρχουν δίαυλοι των δυο χωρών και συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού, των επενδύσεων για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας. Γίνονται πολλά πράγματα σε κάθε κατεύθυνση και το 2013 θα πάει καλύτερα. Υπάρχει θετική προοπτική για τις επενδύσεις που θα αποδώσει καρπούς» ανέφερε ο κ. Ντολ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου