ΤΟΠΙΚΑ

Κοσμοσυρροή για σεμινάριο…

κοσμοσυρροή-για-σεμινάριο-48933

Κοσμοσυρροή χθες το βράδυ στο Επιμελητήριο Μαγνησίας. Όχι, δεν ήταν κάποια σημαντική ή επιστημονική εκδήλωση. Ήταν μία απλή ενημέρωση από τους υπεύθυνους για την υλοποίηση ενός επιδοτούμενου σεμιναρίου 150 ωρών με 6 ευρώ για κάθε ώρα, που απευθύνεται σε τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Είναι τα γνωστά προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ που υλοποιεί και ο Δήμος Βόλου, μόνο που στη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση οι φορείς υλοποίησής του είναι μία Σύμπραξη της εταιρίας PLANNING Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, του ΚΕΚ «Δυναμική», του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης ΘΕΣΙΣ και του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (ΙΝΑΜΕΠ).

Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα και πολύ πριν τις 6 άνεργοι και απολυμένοι όλων των ηλικιών, άντρες και γυναίκες, άρχισαν να γεμίζουν ασφυκτικά όλους τους χώρους του κτηρίου, προκειμένου να παρακολουθήσουν τους εισηγητές του υπό έναρξη σεμιναρίου.
Ο κόσμος ήταν τόσο πολύς, καθώς ξεκινούσε από την είσοδο του κτηρίου του Επιμελητηρίου στην οδό Δημητριάδος, ενώ ήταν ασφυκτικά γεμάτος ο προθάλαμος της εισόδου και όλες οι σκάλες που οδηγούν στο δεύτερο όροφο που είναι η αίθουσα συνεδριάσεων – εκδηλώσεων.

Αίθουσα, που εξυπακούεται ότι ήταν επίσης ασφυκτικά γεμάτη. Δημοσιογράφοι, αλλά και εισηγητές δεν έκρυβαν την δυσάρεστη έκπληξή τους για τους εκατοντάδες που παραβρέθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση για το σεμινάριο, γεγονός που αποτυπώνει ανάγλυφα για μία ακόμη φορά τις τραγικές διαστάσεις της ανεργίας στην περιοχή μας.

Το πρόγραμμα

Όπως είπαν οι εισηγητές που μίλησαν, το επιδοτούμενο πρόγραμμα υλοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Η περιοχή παρέμβασης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας (χερσαία και Βορείων Σποράδων).

Σκοπός του έργου είναι η στήριξη, η κοινωνική ένταξη και η επαγγελματική αποκατάσταση, μέσω της τοποθέτησής σε θέσεις απασχόλησης ή και της ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης 80 ανέργων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας με χαμηλό εισόδημα ή μακροχρόνια ανέργων άνω των 45 ετών.

Η πράξη περιλαμβάνει Κατάρτιση, Συμβουλευτική, υποχρεωτική ένταξη στην αγορά εργασίας για τρεις μήνες τουλάχιστον ως εξής: Απασχόληση 48 ωφελούμενων στον τουριστικό κλάδο, απασχόληση δέκα ωφελούμενων στην τοπική βιομηχανία, ίδρυση 12 ατομικών επιχειρήσεων, ίδρυση δύο κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων κοινωνικής φροντίδας από δέκα ωφελούμενους.

Τα αντικείμενα της κατάρτισης είναι: Στελέχη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων, ίδρυση και λειτουργία μικρών επιχειρήσεων, παροχή υπηρεσιών φροντίδας σε ηλικιωμένα και μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα, τυποποίηση και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 150 ώρες και το εκπαιδευτικό επίδομα είναι 6 ευρώ η ώρα. Δηλαδή 900 ευρώ.

Στο πρόγραμμα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή άνεργοι εγγεγραμμένοι/ες στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, με κάρτα ανεργίας σε ισχύ ή σε ειδικό κατάλογο του ΟΑΕΔ, εκτός μητρώου ανεργίας. Επίσης θα πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι Μαγνησίας, να είναι άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούμενα (με χαμηλό εισόδημα) από τα οποία θα επιλεγούν οι 60 ωφελούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι 20 θα είναι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παίρνουν πληροφορίες από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (Ελευθ. Βενιζέλου 4, Βόλος, τηλ. 24210-29047/8, 24210-28111, ώρες 11 π.μ – 1 μ.μ., Planning Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε Γ. Καρτάλη 14, Βόλος – τηλ. 24210-37661, ώρες 11 π.μ. – 1 μ.μ. ή στη ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.magnesia-topeko.gr/index.php/2012-12-20-11-38-41

Η υποβολή αιτήσεων

Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά από αύριο Τετάρτη 16 Ιανουαρίου και λήγει στις 5 Φεβρουαρίου και γίνονται δεκτές στο ΚΕΚ ΔΥΝΑΜΙΚΗ (Ξενοφώντος 1, Βόλος τηλ. 24210-39464, ώρες 10-12, Αλμυρός ΚΕΚ ΔΥΝΑΜΙΚΗ (Πλατ. Ευξεινούπολης, Αλμυρός, τηλ. 24220-26529, ώρες 10-12 μ.) και Σκιάθος (Γραμματεία Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Ευαγγελιστρίας, Σκιάθος, τηλ. 24270-24400, ώρες 10 – 12 μ.).

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

(Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου