ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν χρήματα από την Εκκλησία

ζητούν-χρήματα-από-την-εκκλησία-49951

Δεκάδες άποροι στρέφονται στους ναούς για να εξασφαλίσουν θέρμανση

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η διαπίστωση ότι σε αρκετές περιπτώσεις η θέρμανση περιορίζεται σε ένα μόνο δωμάτιο του σπιτιού, χωρίς να καλύπτονται οι υπόλοιποι χώροι, ενώ δεν λείπουν δυστυχώς τα φαινόμενα της παντελούς απουσίας θέρμανσης, τα οποία μαρτυρούν το μέγεθος του προβλήματος.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο εντείνεται διαρκώς και όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο π. Κωνσταντίνος Αυγέρης, προϊστάμενος του ιερού ναού Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας «έχουμε αρκετά αιτήματα απόρων οι οποίοι ζητούν χρηματικό βοήθημα για θέρμανση. Τις τελευταίες μέρες έχουν έλθει τουλάχιστον δέκα οικογενειάρχες στον ναό, ζητώντας την βοήθειά μας. Από την πλευρά μας, προσθέτει ο ίδιος, προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του κόσμου στον βαθμό του δυνατού, διότι είναι μηδαμινά τα έσοδα του ναού».

Παρά την υπάρχουσα κρίση, το Σπίτι Γαλήνης της Ευαγγελίστριας προσφέρει σε καθημερινή βάση 130 μερίδες φαγητού και παράλληλα κολατσιό σε είκοσι άπορους μαθητές, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, μεσούσης της κρίσης. Ο π. Κωνσταντίνος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όπως όλα δείχνουν θα χειροτερέψει η κατάσταση» και προσθέτει ότι «κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται στο βαθμό του δυνατού».

Ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος και προϊστάμενος της Ανάληψης, Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης, αναφέρει από την πλευρά του ότι «τα αιτήματα για βοήθημα θέρμανσης διατυπώνονται κατά βάση από τους ενορίτες που λαμβάνουν τρόφιμα και φαγητό.

Οι περιπτώσεις και οι ηλικίες ποικίλουν, πρόκειται για μοναχικά άτομα και οικογενειάρχες, ημιαπασχολούμενους, άνεργους αλλά και χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι στερούνται τα αναγκαία και κατά συνέπεια και την θέρμανση, αλλά είναι αδύνατο να καλύψουμε όλα τα αιτήματα, διότι έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα έσοδα του ναού» υπογραμμίζει ο π. Δαμασκηνός, για να προσθέσει ότι «υπάρχουν πολλοί ακόμη συμπολίτες οι οποίοι δεν ζητούν βοήθεια, παρόλο που βρίσκονται σε δεινή θέση».

Σειρά αγωνιωδών αιτημάτων διατυπώνουν σε κάθε ναό οι έχοντες ανάγκη βοηθείας κι όπως τονίζει στο σημείο αυτό ο π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, γραμματέας της Μητρόπολης και προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου «τα αιτήματα οικονομικής ενίσχυσης που κυριαρχούν, αφορούν τα βασικά είδη διαβίωσης, δηλαδή διατροφή, ένδυση και υπόδηση και κατόπιν την θέρμανση». Η αύξηση των συγκεκριμένων αιτημάτων είναι σαφής και ευδιάκριτη και η οικονομική ενίσχυση δίνεται πάντα στα πλαίσια του εφικτού. «Δεν μπορούμε ούτε να υποκαταστήσουμε την κοινωνική πρόνοια, ούτε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις περιπτώσεις επαρκώς όπως θα άρμοζε, διότι οι άνθρωποι από τους οποίους ζητούμε να μας συμπαρασταθούν όπως και εμείς οι ίδιοι, βρισκόμαστε σε περίοδο προσωπικής ύφεσης.

Οσοι συμπαρίστανται στο έργο της Εκκλησίας συμπαρίστανται πλέον όχι από το περίσσευμα, αλλά από το υστέρημά τους. Κατά συνέπεια η Εκκλησία δεν μπορεί να λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας αυτή την στιγμή, οπότε και η βοήθεια δίνεται πάντα στο μέτρο του δυνατού» καταλήγει ο προϊστάμενος του Αγίου Νικολάου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου