ΤΟΠΙΚΑ

Σε εξέλιξη δύο έργα στη Νέα Ιωνία

σε-εξέλιξη-δύο-έργα-στη-νέα-ιωνία-50822
Με γρήγορους ρυθμούς εκτελούνται οι εργασίες για τη δημιουργία της νέας πλατείας Μελαγκόμα στη Νέα Ιωνία, στις δυτικές συνοικίες της Δημοτικής Ενότητας, κοντά στο πρώην εργοστάσιο της Βαμβακουργίας, στις οποίες διαπιστωμένα υπάρχει ανάγκη δημιουργίας κοινοχρήστων χώρων και ανάπτυξης πρασίνου. Η συγκεκριμένη παρέμβαση ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2012 και αφορά στην ενοποίηση τριών οικοδομικών τετραγώνων και μιας τριγωνικής νησίδας, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου, συνολικής έκτασης άνω των 5 στρεμμάτων τα οποία βρίσκονται ακριβώς δίπλα από το οικόπεδο του παλιού εργοστασίου, στη διασταύρωση των οδών Μυτιλήνης και Μανόλη Ανδρόνικου. Στη θέση αυτή σήμερα λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα η λαϊκή αγορά, η διατήρηση της οποίας συμπεριλαμβάνεται στο νέο σχεδιασμό, με χωροθέτηση σε σημείο που θα συμβάλλει στην αναβάθμισή της.

Η νέα πλατεία γίνεται στο πλαίσιο του έργου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων στα Δημοτικό Διαμέρισμα Βόλου και Νέας Ιωνίας με χρήσεις οικολογικών στοιχείων». Η τελική συμβατική δαπάνη του έργου είναι 378.000€, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2013. Στον χώρο υπήρχαν δύο κτίσματα, ένα παλιό αντλιοστάσιο και ένας παλιός υδατόπυργος, τα οποία κατεδαφίστηκαν. Η διαμόρφωση περιλαμβάνει πολλούς χώρους πρασίνου, παιδική χαρά και ένα χώρο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων πάνω σε πέργκολα. Από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση θα ηλεκτροδοτείται και η πλατεία. Το πεζοδρόμιο στην περίμετρο των τριών οικοδομικών τετραγώνων, καθώς και της νησίδας, πλάτους 3 μέτρων., διαμορφώνεται έτσι ώστε να εξυπηρετεί τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Η διαμόρφωση θα συμπληρωθεί με παγκάκια κτιστά ή ξύλινα. Οι χτιστές κατασκευές, που θα γίνουν, (καθιστικά, κερκίδες κ.λ.π.), δεν θα ξεπερνούν σε ύψος το 1,20 μ., ενώ η πέργκολα, για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, θα είναι μεταλλική και θα έχει ύψος 2,50 μ. Η εκσκαφή, για την εξυγίανση του εδάφους και τις απαιτούμενες θεμελιώσεις, δεν ξεπερνά το βάθος των 0,50 μ. από την επιφάνεια του φυσικού εδάφους.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν τελική επιφάνεια που θα ικανοποιεί τις προδιαγραφές των ψυχρών υλικών και είναι: τσιμεντόπλακες, κυβόλιθοι, συμπαγή τούβλα επιστρώσεων και μάρμαρο για τις επιστρώσεις πεζοδρομίων και διαδρόμων και, εμφανές σκυρόδεμα, πέτρα, τούβλο, μέταλλο και ξύλο για τις διάφορες κατασκευές. Ήδη πραγματοποιήθηκαν οι βασικές εκσκαπτικές εργασίες και ξεκίνησαν οι επιστρώσεις. Οι χώροι πρασίνου θα διαμορφωθούν με ψηλό πράσινο (δέντρα για σκιά), φυτά με ανθοφορία, πολυετή ή μονοετή, θάμνους και βότανα, καθώς και γρασίδι. Οι επιπλέον κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή όπως οι πεζοδρομήσεις στους παρακείμενους δρόμους θα δημιουργήσουν έναν άνετο και προσιτό χώρο συνεύρεσης των επισκεπτών.

Αίθουσα
θεάτρου
Εξάλλου συνεχίζονται οι εργασίες αποπεράτωσης της αίθουσας του Θεάτρου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας. Το έργο εντάχθηκε στον άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στη Θεσσαλία» του Ε.Π. «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος -Ηπείρου 2007 – 2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Οι εργασίες στο θέατρο ολοκληρώνεται τον Απρίλιο, ενώ μαζί με την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και την αποκατάσταση των ζημιών ηλεκτροφωτισμού που υπέστη η περιοχή το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, ολοκληρώνονται και οι παρεμβάσεις για των εξωραϊσμό του άλσους «Ανδρέας Βαλαχής».
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φώτης Λαμπρινίδης, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε προχθές στα δύο έργα, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Τ.Υ. Γ. Γίδαρη και από την επιβλέπουσα μηχανικό Α. Γιωτάκη, αναφέρθηκε την σπουδαιότητα των δύο αυτών έργων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «πέραν την αυτονόητης τόνωσης της τοπικής οικονομίας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που η αγορά δοκιμάζεται, η ολοκλήρωση των έργων αυτών υπηρετεί πάνω από όλα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών, ιδιαίτερα της Νέας Ιωνίας

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου