ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βόλος οχυρώνεται απέναντι στα άκρα

ο-βόλος-οχυρώνεται-απέναντι-στα-άκρα-51514
Του Γιώργου Λαμπράκη

Ενα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της κοινωνικής ειρήνης και της διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής έστειλαν οι εκπρόσωποι φορέων του Βόλου που έδωσαν εντυπωσιακό παρών στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Τα γεγονότα στο κέντρο του Βόλου, παραμονές Χριστουγέννων, δεν αφήνουν πλέον καμία αμφιβολία ότι καλλιεργείται ένα σκηνικό έντασης στην πόλη, με απρόβλεπτες συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία της και την ασφάλεια των πολιτών.

Ήταν η πρώτη φορά που τόσοι εκπρόσωποι φορέων με τη διαφορετικότητα των αντιλήψεων τους και με ξεχωριστές αφετηρίες πολιτικής σκέψης, συμφώνησαν στη χάραξη μιας κοινής γραμμής για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων.

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει η αίσθηση στο Βόλο ότι κάποιοι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το εξαιρετικά ασαφές πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, προκειμένου να δημιουργήσουν καταστάσεις ανεξέλεγκτες. Μέσα από το χάος και την καταστροφή εκτιμούν ότι θα αποκομίσουν συγκεκριμένα οφέλη, στις πλάτες μιας κοινωνίας που ανεβαίνει το δικό της Γολγοθά. Αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες τέτοιων επιλογών, συνεχίζουν να καλλιεργούν ένα κλίμα πόλωσης, ελπίζοντας πως θα επαναληφθούν γεγονότα που αμαύρωσαν στο πρόσφατο παρελθόν μια ολόκληρη πόλη.

Από τη μία οι θλιβεροί νοσταλγοί της ναζιστικής θεωρίας και από την άλλη όσοι ποντάρουν στην κοινωνική ένταση και την τυφλή βία, συνεχίζουν να προκαλούν οι μεν τους δε και όλοι μαζί ένα κοινωνικό σύνολο που κάθε άλλο παρά χρειάζεται φανατισμένους οπαδούς των άκρων.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό καταγγέλλεται ο ρόλος της αστυνομίας, που τους τελευταίους μήνες έχει προχωρήσει σε αναρίθμητες προσαγωγές και 10άδες συλλήψεις διαδηλωτών κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων με αντιφασιστικό χαρακτήρα. «Αφήνουν χώρο στη Χρυσή Αυγή και συλλαμβάνουν διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τις πρακτικές της συγκεκριμένης οργάνωσης», υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι κινήσεων με αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό χαρακτήρα. Μάλιστα θεωρούν ότι ο Βόλος αποτελεί «πανελλαδικό πρότυπο αστυνομικής καταστολής» με άδικες προσαγωγές και συλλήψεις, τραυματισμούς διαδηλωτών και καταδίκες συλληφθέντων μέσα από δίκες με συνοπτικές διαδικασίες και κατασκευασμένο κατηγορητήριο. Για το θέμα θα κατατεθεί επερώτηση στη Βουλή, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αποθάρρυνσης των πολιτών προκειμένου να μετέχουν σε συλλαλητήρια και διαδηλώσεις. Έτσι, εκτιμούν, θα περάσουν πιο εύκολα τα εξοντωτικά μέτρα του Μνημονίου.

Μέσα στο επόμενο διάστημα είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης έναντι των δανειστών μας, θα προκαλέσουν νέες μαζικές αντιδράσεις. Εκεί ακριβώς περιμένουν να δράσουν όσοι ποντάρουν στην κοινωνική αναστάτωση. Αδίστακτοι προβοκάτορες που αδιαφορούν για τις συνέπειες των πράξεών τους, είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο σε μια πόλη που έζησε εφιαλτικές στιγμές πριν από λίγα χρόνια. Οι μνήμες παραμένουν ζωντανές και οι εικόνες του Βόλου που είχε παραδοθεί στο χάος και την καταστροφή, έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στο μυαλό μας. Μόνο που αυτή τη φορά η πόλη είναι υποψιασμένη και το πιο σημαντικό, αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανένα να μετατρέψει σε στάχτες και αποκαΐδια την κοινωνική συνοχή, τους δημοκρατικούς θεσμούς και την αλληλεγγύη. Ελπίδα, προοπτική, κοινωνική ειρήνη και ανάπτυξη χρειάζεται ο Βόλος. Από τους «μπαχαλάκηδες» χορτάσαμε…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου