ΤΟΠΙΚΑ

Τσουνάμι τα λουκέτα το 2012

τσουνάμι-τα-λουκέτα-το-2012-53676

Το γκρίζο σκηνικό της βαθιάς οικονομικής ύφεσης στην οποία βρίσκεται η οικονομία της Μαγνησίας αποτυπώνεται ανάγλυφα από τα τελικά στοιχεία του Επιμελητηρίου που αφορούν στις επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά μέσα στο 2012. Τα στοιχεία σοκάρουν…

Συνολικά 1.718 επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής σταμάτησαν να λειτουργούν και οι ιδιοκτήτες τους προσήλθαν και διαγράφηκαν από τα μητρώα μελών του Επιμελητηρίου, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν στο κλείσιμο των λογιστικών τους βιβλίων στην αρμόδια ΔΟΥ. Το ίδιο χρονικό διάστημα, το 2012, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ήταν μόλις 1.016. Το ισοζύγιο δηλαδή εγγραφές – διαγραφές είναι αρνητικό, αφού οι διαγραφές είναι 702 περισσότερες. Αριθμός αισθητά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό του 2011, όπου οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ήταν 1.316, ενώ οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ήταν 1.033. Το ισοζύγιο δηλαδή ήταν και πάλι αρνητικό, 283, αλλά σαφώς μικρότερο από τον αντίστοιχο αριθμό του χρόνου που μας πέρασε..

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, για το 2012 στο Τμήμα Υπηρεσιών που είναι το μεγαλύτερο, οι διαγραφές ήταν 1.002, στο Εμπορικό Τμήμα οι διαγραφές ήταν 306, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στο Μεταποιητικό Τμήμα ήταν 410. Ποσοστιαία οι διαγραφές είναι μεγαλύτερες στο Εμπορικό Τμήμα, σημειώνει ο Διοικητικός Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Φίλιππος Σαμαλέκος, ενώ ακολουθούν οι διαγραφές στο Τμήμα Υπηρεσιών στο οποίο οι 902 αφορούσαν σε διαγραφές ατομικών επιχειρήσεων, μία Ανώνυμη Εταιρεία, τρεις ΕΠΕ, δέκα Ετερόρρυθμες Εταιρίες, 75 Ομόρρυθμες και οκτώ υποκαταστήματα ατομικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η γενναία αύξηση των συνδρομών είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, σημειώνει ο κ. Σαμαλέκος, ο οποίος μαζί με τους κ.κ. Μπασδάνη, Αθανασό, Ζαχείλα και Δοδούδη συναπαρτίζουν την Επιτροπή που ορίστηκε από το Επιμελητήριο με σκοπό την περαιτέρω μείωση των εισφορών, από αυτή του 5% που προτίθενταν αρχικά να υιοθετήσει η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και η οποία τελικά υπαναχώρησε μετά από τις πιέσεις των επαγγελματιών και επιχειρηματιών – μελών του φορέα που ζητούσαν γενναιότερες μειώσεις. Η Επιτροπή συγκαλείται αύριο προκειμένου να καταλήξει στην πρόταση – εισήγηση που θα έλθει προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα. Δεν είναι εύκολο, λέει ο κ. Σαμαλέκος, αλλά θα πρέπει πάση θυσία να μειώσουμε τις δαπάνες στα ελαστικά έξοδα, σε μία προσπάθεια η μείωση να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, σε μία προσπάθεια να ανακουφίσουμε τα μέλη όσο μπορούμε περισσότερο.

Σημειώνεται πως οι ετήσιες συνδρομές για τις ατομικές επιχειρήσεις είναι 65,70 ευρώ, στις Ο.Ε. – Ε.Ε 125,01 ευρώ, στις ΕΠΕ 252,82 ευρώ, ενώ οι συνδρομές στις Α.Ε. είναι ανάλογα με το μετοχικό κεφάλαιο από 440,92 έως 1.759,65 ευρώ.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου