ΤΟΠΙΚΑ

Οργιάζουν τα λαθραία τσιγάρα

οργιάζουν-τα-λαθραία-τσιγάρα-53723
Εξαρση του λαθρεμπορίου τσιγάρων στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή. Στο 22% η συνολική αύξηση στο λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού και τσιγάρων με εκατοντάδες εκατομμύρια διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο.
«Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει το φαινόμενο που τείνει να εξελιχτεί σε μάστιγα» επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των περιπτερούχων Μαγνησίας και της Ομοσπονδίας Κων. Κόγιας.
Η οικονομική κρίση και η αύξηση στην τιμή των τσιγάρων θεωρείται ότι είναι ένας από τους πρώτους λόγους για την έξαρση που παρατηρείται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στο λαθρεμπόριο τσιγάρων. Και δυστυχώς, παρά τις εφόδους και τους ελέγχους που γίνονται, οι επιτήδειοι βρίσκουν και πάλι τρόπους για να τα διοχετεύσουν στην αγορά.
Σκαρφίζονται μάλιστα διάφορα τεχνάσματα προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις θύματα έχουν πέσει και περιπτερούχοι με τη μέθοδο της αγοράς κούτας τσιγάρων, την οποία επιστρέφει μέσα σε λίγα λεπτά πίσω ο «επιτήδειος» με τη δικαιολογία ότι έκανε λάθος τη μάρκα, «φορτώνοντας» όμως έτσι τον επαγγελματία με μία κούτα χωρίς την απαραίτητη ταινία δασμών…
Στο Βόλο κυρίως τα λαθραία τσιγάρα εντοπίζονται σε πλανόδιους παράνομους πωλητές που «στήνουν» τους πάγκους τους σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από συντονισμένους ελέγχους που έγιναν με τη συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας καταγράφηκαν παραβάτες που έκαναν λαθρεμπόριο τσιγάρων στις Λαϊκές Αγορές που λειτουργούν στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου – Νέας Ιωνίας.
Το τελευταία διάστημα εξάλλου έξαρση καταγράφεται και στη διάθεση λαθραίου καπνού. Υπάρχουν μάλιστα μικρές βιοτεχνίες που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδος χωρίς τις σχετικές άδειες και χωρίς να υπόκεινται στη σχετική νομοθεσία, όπου γίνεται η επεξεργασία καπνού που μετά διατίθεται στην αγορά έναντι φυσικά πολύ χαμηλότερης τιμής από ότι η κανονική. Γι’ αυτό και η αύξηση των λαθραίων προϊόντων καπνού αποδίδεται στην κρίση, καθώς η τιμή του 1 ευρώ για ένα πακέτο τσιγάρα λειτουργεί «θελκτικά» έναντι της κανονικής τιμής που είναι 3,70 ή 4 ευρώ στις γνωστές μάρκες τσιγάρων.
Ο τοπικός σύλλογος και η Ομοσπονδία εκτιμούν ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα πριν το φαινόμενο λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Ο κ. Κόγιας μάλιστα επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πιο εντατικοί έλεγχοι από όλους τους μηχανισμούς ελέγχου του Κράτους προκειμένου να καταπολεμηθεί η «αιμορραγία», αφού τα διαφυγόντα έσοδα για τα κρατικά ταμεία είναι πολλά σε μία περίοδο που υποτίθεται γίνεται προσπάθεια για αύξηση των εσόδων. Παράλληλα όπως τονίζει θα πρέπει να υπάρξει εξονυχιστικός έλεγχος και στα σύνορα.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου