ΤΟΠΙΚΑ

Με «δώρο» ήλθε ο Περιφερειάρχης

με-δώρο-ήλθε-ο-περιφερειάρχης-851206

Από την ίδια οπτική γωνιά η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Νομαρχία Μαγνησίας βλέπουν πλέον, μετά από αντιπαράθεση μηνών, την πορεία υλοποίησης των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2000-2006.

Από το γραφείο του νομάρχη Μαγνησίας ο Απ. Παπατόλιας και ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπας δήλωναν κοινή αγωνία για την πορεία υλοποίησης των έργων και συντονισμένες προσπάθειες για τη βελτίωση των ρυθμών απορροφητικότητας.
Ο Φ. Γκούπας ανακοίνωσε μάλιστα τη διάθεση πιστώσεων από το ΠΕΠ Θεσσαλίας ύψους 1.150.000 ευρώ, που απαιτούνται για τις απαλλοτριώσεις των έργων Χάνια-Κισσός (570.000 ευρώ), Αγ. Βλάσιος-Αγ. Γεώργιος (170.000 ευρώ), παράκαμψη Μετοχίου (228.000 ευρώ) και Αερινό-Περίβλεπτο (177.000 ευρώ).
Σημαντική στο μεταξύ χαρακτηρίζεται η αποδοχή από τον περιφερειάρχη του αιτήματος του νομάρχη Μαγνησίας για δημιουργία ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος κατά τα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων, από το οποίο θα αντληθούν πόροι για τα έργα που σχετίζονται με τους Μεσογειακούς Αγώνες. Ο κ. Γκούπας εμφανίστηκε σύμφωνος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν κεντρικά.
Η επίσκεψη του Φ. Γκούπα στη Μαγνησία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι με σύσκεψη στη Νομαρχία, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΤΕΔΚ Απ. Αρέθα, του μέλους του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ και δημάρχου Σηπιάδος Στ. Βακούλα και υπηρεσιακών παραγόντων, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του Γ’ ΠΕΠ Θεσσαλίας και την προετοιμασία έργων ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου.
Σύντομος στις δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Γκούπας περιορίστηκε να μιλήσει για ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και διαδικασίες που πρέπει να επισπευσθούν, ενώ ευχαρίστησε τον νομάρχη και τους δημάρχους για το πνεύμα συνεργασίας.
Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για καθυστερήσεις στην πορεία έργων ή κινδύνους απένταξής τους, λέγοντας: «Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Εχθρός του καλού πάντα είναι το καλύτερο. Σήμερα μιλήσαμε για την ολοκλήρωση των έργων και η εντατικοποίηση της προσπάθειας που πρέπει να υπάρξει από όλους και πρώτα από εμάς», ενώ όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει καθυστέρηση σε ορισμένα έργα, είπε: «Επιμένετε σε κάτι που δεν το έχω πει».
Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε πως σε ό,τι αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο, ήρθε η ώρα οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να ξεκινήσουν τις διαδικασίες δημοκρατικού προγραμματισμού, ώστε να έχουν ώριμες προτάσεις για ένταξη στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Θεσσαλίας και στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων.
Ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας δήλωσε: «Είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Νομαρχία για πρώτη φορά τον Γ.Γ. της Περιφέρειας και να έχουμε μαζί του γόνιμη και εποικοδομητική συνάντηση για το μείζον ζήτημα του νομού, την πορεία των μεγάλων έργων ανάπτυξης.
Είχαμε την ευτυχία να εκφράσουμε την κοινή μας αγωνία για το πώς θα εξελιχθούν αυτά τα έργα και την κοινή μας θέση για τους τρόπους, με τους οποίους θα καταφέρουμε να πετύχουμε ταχύτερους ρυθμούς υλοποίησης. Το ζήτημα που «καίει» όλους μας είναι η βελτίωση των ρυθμών απορροφητικότητας. Είναι κοινός στόχος και αγωνία και αυτό δείξαμε με την κοινή μας παρουσία με τους εκπροσώπους της ΤΕΔΚ».
Ικανοποιημένος από τη συνεργασία όλων των πλευρών δήλωσε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Απ. Αρέθας. Η ΤΕΔΚ και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υπέβαλαν κοινό υπόμνημα στον περιφερειάρχη για το οδικό κύκλωμα του Πηλίου.

Νησιωτική πολιτική
Στο μεταξύ, να «υιοθετήσει» η Νομαρχία Μαγνησίας τα νησιά των Βορείων Σποράδων και να προετοιμάσει ολοκληρωμένη πρόταση πολιτικής ενόψει της 4ης Προγραμματικής Περιόδου ζήτησε από τον νομάρχη ο κ. Γκούπας.
Οι υπηρεσίες των νησιωτικών δήμων, όπως είπε, είναι αδύναμες να εκτελέσουν έργα, γι’ αυτό «παρακάλεσα το νομάρχη και έγινε αποδεκτό -αν χρειαστεί θα κάνουμε συσκέψεις με τους δημάρχους- να προετοιμαστεί μία ολοκληρωμένη πρόταση έργων και παρεμβάσεων στη νησιωτική Μαγνησία».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου