ΤΟΠΙΚΑ

Παγκόσμια ανησυχία για το ράλι του πετρελαίου

παγκόσμια-ανησυχία-για-το-ράλι-του-πετ-851206

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η κερδοσκοπική «πτήση» του πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ την ίδια ώρα το δολάριο «βουλιάζει» σε χαμηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα να διαχέονται σε διεθνή κλίμακα τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας.
Προχθές, το αργό πετρέλαιο σημείωσε ένα ακόμη ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας στα 98,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ έκλεισε τελικά στα 96,37 δολάρια με απώλειες 33 σεντς.
Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ υποχώρησε κατά 2 σεντς και έκλεισε στα 93,24 δολάρια το βαρέλι.
Σήμερα, Πέμπτη, στις ασιατικές αγορές το αργό υποχωρούσε κατά 1,05 δολάρια στα 95,32 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε επίσης κατά 97 σεντς στα 92,27 δολάρια.
Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε,, ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 800.000 βαρέλια, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μείωση κατά 1,7 εκατ. βαρέλια.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανό να ξεπεράσει η τιμή του αργού τα 100 δολάρια.
«Η δυναμική υπάρχει για να φτάσουμε στα 100 δολάρια, ιδιαίτερα αν το δολάρια συνεχίσει την πτώση του» εκτιμά αναλυτής της τράπεζας ANZ Bank στην Αυστραλία.
Η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ «βάζει φωτιά» στην τιμή του μαύρου χρυσού. Την Τετάρτη, το ευρώ κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, φθάνοντας στα 1,4731 δολάρια.
Το ράλι του ευρώ επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές της ευρωζώνης, ενώ αποτελεί «ασπίδα» έναντι της ραγδαίας ανατίμησης του πετρελαίου, το οποίο αποτιμάται σε δολάρια.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ελληνική οικονομία οι επιπτώσεις είναι σαφείς:
Το πετρέλαιο θέρμανσης ανεβαίνει κοντά στα 70 λεπτά το λίτρο (ενώ φέτος «άνοιξε» στα 62-53 λεπτά), τα καύσιμα οδηγούνται υψηλότερα και οι επαγγελματικές ομάδες, ιδίως στον χώρο των μεταφορών, ζητούν και νέες αυξήσεις.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ξεπερνά πλέον το 3%, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω η πρόβλεψη για πληθωρισμό 2,6% το 2008.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου