ΤΟΠΙΚΑ

Ερχονται τα πάνω — κάτω στον κάμπο

ερχονται-τα-πάνω-κάτω-στον-κάμπο-851206

Προβληματισμός επικρατεί σε ολόκληρο τον αγροτικό κόσμο της Μαγνησίας. Η Αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική οδήγησε σε σημαντική συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, καθώς πολλοί επισημαίνουν ότι οδήγησε σε απώλεια εισοδήματος σε σύγκριση με πέρυσι της τάξεως του 25% – 30%, το οποίο σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 40 ευρώ ανά στρέμμα.
Μάλιστα πολλοί παραγωγοί, στους οποίους απευθύνθηκε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, εκτιμούν ότι τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα τα επόμενα χρόνια, αφού μέσα στο θολό τοπίο το οποίο διαμορφώνεται με την Αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, για τη φετινή τουλάχιστον παραγωγή υπάρχει το ενθαρρυντικό στοιχείο ότι είναι πολύ υψηλή η εμπορική τιμή του προϊόντος, αφού υπάρχουν εκκοκκιστήρια τα οποία αγοράζουν βαμβάκι μέχρι και 124 δραχμές το κιλό, λόγω της μειωμένης φετινής παραγωγής, που εκτιμάται ότι είναι περίπου της τάξεως του 30%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2001 η χρηματιστηριακή εμπορική τιμή του βαμβακιού ήταν 62 δραχμές το κιλό. Φέτος οι περισσότεροι παραγωγοί στις περιοχές του Βελεστίνου και του Αλμυρού, τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ γνωστός αγροτοσυνεταιριστής της περιοχής Βελεστίνου, “θα καλλιεργήσουν για λόγους συναισθηματικής σύνδεσης με το βαμβάκι. Οι προβλέψεις, ωστόσο, κατέληξε, είναι δυσοίωνες για τα επόμενα χρόνια”.
Τα νέα δεδομένα φέρνουν , όπως είναι φυσικό ανακατατάξεις στον αγροτικό κόσμο. Ενώσεις, Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών, αλλά και μεμονωμένοι αγρότες, προσπαθούν πολλές φορές … στα τυφλά να βγάλουν άκρη και να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών, αφού στον αντίποδα με το βαμβάκι υπάρχει το θολό τοπίο και με τους τευτλοπαραγωγούς της Μαγνησίας, που καλλιεργούν 20.000 στρέμματα συνολικά σε ολόκληρο το Νομό και οι οποίοι θα σταματήσουν την καλλιέργεια , παίρνοντας ως αντιπαροχή 150 ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Κάτω από τα παραπάνω δεδομένα, όλοι οι εμπλεκόμενοι εξετάζουν όλα τα νέα δεδομένα και σε συνεργασία με τους ιδιώτες γεωπόνους, τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας, αλλά και την όποια ενημέρωση έχουν από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , προχωρούν σε νέα προϊόντα , που θα τους παρέχουν ένα επαρκές ετήσιο οικονομικό έσοδο και το οποίο θα έλθει σταδιακά να αντικαταστήσει σε πολύ σημαντικό ποσοστό τη μονοκαλλιεέργεια του βαμβακιού στον κάμπο του Βελεστίνου και στον κάμπο του Αλμυρού. Οι αγρότες μέσα σε όλα τα άλλα προβλήματα δεν παραγνωρίζουν φυσικά και το γεγονός, ότι υπάρχει πρόβλημα και με τα νερά, αφού λείπουν τα αναγκαία μεγάλα αρδευτικά έργα στο Νομό, σε μία περίοδο μάλιστα που όπως όλα δείχνουν το φετινό καλοκαίρι θα είναι ένα από τα πλέον άνυδρα, με πολλές από τις υδρόφιλες καλλιέργειες να απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή.
Λόγω έλλειψης νερών και λόγω μη επέκτασης του δικτύου του φυσικού αερίου στον κάμπο, πολλοί αγρότες του Βελεστίνου διστάζουν να υιοθετήσουν και τα συμπεράσματα της μελέτης που έχει συντάξει ο Καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κίττας, ο οποίος ύστερα από διερεύνηση όλων των στοιχείων έχει προτείνει την αντικατάσταση του βαμβακιού από θερμοκήπια για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών. Διστακτικοί , λόγω έλλειψης επαρκών ποσοτήτων νερού, εμφανίζονται οι αγρότες και για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, όπως π.χ. ελαιοκράμβης για την παραγωγή βιοντίζελ, αφού όπως λένε “τα βέλτιστα οικονομικά αποτελέσματα από τις συγκεκριμένες καλλιέργειες απαιτούν καιρικές συνθήκες Γερμανίας και όχι εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας, όπως το φετινό Γενάρη στη Μαγνησία , όπου είχαμε μόλις έξι χιλιοστά βροχής, έναντι 50 που είχαμε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο”.
Ωστόσο ο κ. Θανάσης Κούντριας, στέλεχος της ΑΓΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ, ένας νέος άνθρωπος με εξαιρετικές σπουδές στην Ελλάδα και στη Γερμανία, εκτιμά ότι θα πρέπει , όπως λέει, να δούμε πρώτα τα αποτελέσματα και μετά να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, αφού ήδη η εταιρία στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος προχώρησε από τον περασμένο Οκτώβριο στην πιλοτική εφαρμογή ωκαλλιέργειας 10.000 στρεμμάτων ελαιοκράμβης στην περιοχή ου Βελεστίνου και ήδη αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον τα αποτελέσματα που θα προκύψουν σε ό,τι αφορά τη στρεμματική απόδοση, που θα αποτελέσει προπομπό για την επέκταση ή μη της συγκεκριμένης καλλιέργειας.
Την ίδια ώρα πολλοί αγρότες πειραματίζονται με την παραγωγή σκόρδων στην περιοχή του Ριζομύλου, με πολύ καλά μέχρι στιγμής οικονομικά αποτελέσματα, αφού έχουν καταφέρει χάρις και στην ελκυστική συσκευασία του προϊόντος να έχουν διασφαλίσει τη διάθεσή τους από μεγάλες αλυσίδες τροφίμων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης κάποιοι άλλοι αγρότες διερευνούν τις δυνατότητες χρηματοδότησης και κρατικής επιδότησης που υπάρχουν, αν αντί για βαμβάκι καλλιεργήσουν… ρόδια!!! Στις περιπτώσεις αυτές, όπως λένε, η επιδότηση της πολιτείας, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50% για τη φύτευση των δέντρων, για τα προϊόντα των οποίων υπάρχει ενδιαφέρον από φαρμακευτικές εταιρίες.
Προσπάθειες όμως υπάρχουν και στον τομέα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Ηδη η εταιρία ΑΓΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ που προαναφέραμε προχωρά στη συγκρότηση μίας Ομάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Βαμβακιού, με πενήντα συνολικά παραγωγούς που καλλιεργούν περίπου 7000 στρέμματα βαμβάκι στις περιοχές του Ριζομύλου, του Στεφανοβικείου, της Χλόης, του Βελεστίνου, του Αερινού και του Αγίου Δημητρίου, με στόχο την παραγωγή πιστοποιημένου προϊόντος που θα πληροί όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (ίνα, χρώμα, ποσοστό υγρασίας 12%-15% κ.α ), γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στον ντόπιο βαμβαβακοπαραγωγό να διαπραγματευτεί το προϊόν του με τους εκκοκκιστές σε πολύ καλύτερες τιμές. Επιπλέον η ίδια εταιρία προχωρά σε συνεργασία με μηλοπαραγωγούς από τη Δράκεια, τη Μακρυρράχη, το Πουρί και το Ανήλιο και οι οποίοι δεν είναι μέλη της Ομάδας Μηλοπαραγωγών του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, στην παραγωγή μήλων ποικιλίας Starkin (κόκκινα). Η προσπάθεια θα χρηματοδοτηθεί από το Κοινοτικό Μέτρο 2.2. που αφορά την ποιότητα και την εμπορία αγροτικών προϊόντων.

Ολοκληρωμένη
σε ελαιόδεντρα

Με επιτυχία εξάλλου ολοκληρώθηκε μετά από πολύμηνη προσπάθεια η πιστοποίηση των Ομάδων Παραγωγών Α..Σ.Ο. Αργαλαστής και Αγρομηχανικής Βόλου. Η πιστοποίηση καλύπτει 200 παραγωγούς με 8.550 στρέμαμτα στις περιοχές των Δήμων Αργαλαστής, Σηπιάδος, Αφετών, Μηλεών, Αρτέμιδος, Αγριάς και Νέας Αγχιάλου.
Η ΑΓΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Βόλου Α.Ε., σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρίας, με εξειδικευμένο γεωτεχνικό προσωπικό πραγματοποίησε με επιτυχία την εγκατάσταση και επίβλεψη του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης το οποίο επιθεωρήθηκε επιτυχώς και πιστοποιήθηκε από το Φορέα Πιστοποίησης METRON CERT.
Δέσμευση των πιστοποιημένων πλέον παραγωγών είναι η παραγωγή ελαιολάδου καθώς και βρώσιμων ελαιών με διαδικασίες που σέβονται τον καταναλωτή, προστατεύουν το περιβάλλον και συμβάλλουν στην αειφορία.
Ως απώτεροι στόχοι τέθηκαν:
α) Η προβολή και προώθηση πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων σε νέες αγορές και η περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής μας
β) Η προαγωγή και η διασφάλιση μέσω πιστοποιημένων διαδικασιών
– Της ποιότητας και ασφάλειας στα τρόφιμα
– Της προστασίας του περιβάλλοντος
– Της υγείας του παραγωγού και του καταναλωτή
– Των συστημάτων ιχνηλασιμότητας
Η ΑΓΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ Α.Ε και το τμήμα αυτής που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες ποιότητας στο χώρο των τροφίμων με την επωνυμία PLUS CONSULTING, αποτελούν αξιόπιστο εγγυητή της επιτυχίας στην εξασφάλιση όλων των παραπάνω απαιτήσεων της αγοράς και των σύγχρονων καταναλωτικών προτύπων
Παραμένοντας προσανατολισμένοι στην εκπλήρωση των υψηλών προσδοκιών , καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρίας, που έχει δημιουργήσει στους καταναλωτές η πιστοποίηση με συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, διευρύνουμε τη δράση μας σε όλες τις καλλιέργειες με τη χρήση των προτύπων AGRO 2.1 και AGRO 2.2. και ΕUREPGAP

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου