ΤΟΠΙΚΑ

Αφησαν πίσω τις προσωπικές τους αντιπαραθέσεις

αφησαν-πίσω-τις-προσωπικές-τους-αντιπ-851206

«Παρένθεση» συνεργασίας άνοιξαν προχθές, με την επίσκεψη νομαρχιακού κλιμακίου στη Σηπιάδα, ο δήμαρχος Στ. Βακούλας και ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας. Η σκληρή αντιπαράθεση των προηγούμενων ημερών, με αιχμή τις αρμοδιότητες για τον καθαρισμό των χειμάρρων, έμεινε προσωρινά πίσω…
Συμβολική η κίνηση του δημάρχου Σηπιάδος, ο οποίος δώρισε στον νομάρχη έμβλημα του Δήμου.
Οι δύο πλευρές συνεργάστηκαν για την προώθηση έργων της περιοχής και για την επίλυση αιτημάτων φορέων και κατοίκων.
Σε καμία περίπτωση το κλίμα στη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης δεν θύμιζε την πολιτική κόντρα των προηγούμενων ημερών. Μέσα από την «αντιδικία», είπε ο νομάρχης αναφερόμενος έμμεσα στη διαμάχη μεταξύ Νομαρχίας και δήμου Σηπιάδος, έρχονται οι λύσεις πολλών ζητημάτων, αρκεί να η αντιπαράθεση να μένει σε πολιτικά και κόσμια επίπεδα.
Επί της ουσίας, πάντως, του θέματος που προκάλεσε εκατέρωθεν βολές, δηλαδή τις αρμοδιότητες πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης σχετικά με τους χειμάρρους και τα ρέματα δόθηκαν διευκρινίσεις από τον νομάρχη, τις οποίες ο δήμαρχος Σηπιάδος αποδέχθηκε.
Σύμφωνα με τη Νομαρχία στη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης διαλύθηκαν δύο μύθοι γύρω από το ζήτημα. Το πρώτο, το οποίο διευκρίνισε ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Χαρ. Τσαμπάζης, ήταν ότι η Νομαρχία διαθέτει ελάχιστα μηχανήματα για τον καθαρισμό των ρεμάτων και παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία. Το δεύτερο, το οποίο συμπλήρωσε ο αντινομάρχης Ηλ. Ξηρακιάς, είναι ότι το δυναμικό της Τεχνικής Υπηρεσίας σε μηχανικούς διαρκώς μειώνεται και δεν επαρκεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες της Νομαρχίας.

Μελέτη για το λιμάνι Πλατανιά
Κατά τα άλλα, ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας ανακοίνωσε την ανάθεση μελέτης για το λιμάνι στον Πλατανιά.
Στο έργο, όπως είπε, χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα, ώστε να λειτουργήσουν οι παράπλευρες υποδομές, όπως ο περιφερειακός, και να μη φτάσουμε στο σημείο να αναπτυχθεί το λιμάνι και όλη η κυκλοφορία να διοχετεύεται από τον οικισμό, κάτι που είναι αίτημα και των κατοίκων.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας αυξάνει την ιδία συμμετοχή για το οδικό έργο του κάτω κλάδου του Πηλίου, Αφήσσου-Μηλίνας, από 196.000 ευρώ σε 426.000 ευρώ, προκειμένου να αποτραπεί κάθε κίνδυνος για το έργο, μετά τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής στη μελέτη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Εκτενής αναφορά έγινε στη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης στο Σύστημα Θαλάσσιων Επιβατικών Μεταφορών Μικρών Αποστάσεων στον Παγασητικό.
Ο κ. Παπατόλιας ενημέρωσε τον δήμαρχο, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, εκπροσώπους φορέων και κατοίκους της περιοχής ότι ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η σύνταξη της μελέτης, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.
Η μελέτη προβλέπει δύο διαδρομές: Βόλος-Αχίλλειο, με στάσεις Ν. Αγχίαλο, Αμαλιάπολη και Πηγάδι Πτελεού και Βόλος-Αγ. Κυριακή Τρικερίου, με ενδιάμεσες διαδρομές Μαλάκι, Κάτω Γατζέα, Καλά Νερά, Κορώπη, Άφησσο, Χόρτο και Μηλίνα.
Πρόκειται για σύστημα θαλάσσιων μεταφορών, σύμφωνα με τον νομάρχη, «που θα δώσει μια άλλη μορφή στις μεταφορές στη Μαγνησία, καθώς είναι πολύ πρωτοποριακό», ενώ σε συνδυασμό με το τρενάκι Πηλίου θα αλλάξουν σημαντικά το τουριστικό «πρόσωπο» του νομού.
Για το φράγμα Παναγιώτικο ο νομάρχης μετέφερε τη διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Φ. Γκούπα ότι ο βόρειος υδρευτικός κλάδος του έργου θα ενταχθεί στο Δ’ ΕΣΠΑ.
Επισήμανε ακόμη ότι στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν οι τέσσερις νομάρχες της Θεσσαλίας, ο ίδιος θα προτείνει όλα τα έργα που θα κατασκευαστούν ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων να ενταχθούν σε ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Κοντά στους πολίτες
Πριν την λαϊκή συνέλευση, επισκέψεις του νομαρχιακού κλιμακίου έγιναν σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα της Σηπιάδος. Σε κατά τόπους συναντήσεις με φορείς και πολίτες συζητήθηκαν τα προβλήματα που τους απασχολούν.
Στο Προμύρι φορείς και κάτοικοι ζήτησαν τη συνδρομή της Νομαρχίας για την ίδρυση Γυναικείου Συνεταιρισμού, αλλά και επί τόπου ενημέρωση για αγροτικά ζητήματα από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι θαλάσσιες συγκοινωνίες και συγκεκριμένα ζήτησαν την επαναλειτουργία της γραμμής υδροπτέρυγων Αγ. Κωνσταντίνος-Πλατανιάς.
Η λαϊκή συνέλευση, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δηλαδή με διευρυμένη συμμετοχή φορέων και πολλών κατοίκων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Λαύκο.

Τα αιτήματα
Ενημέρωση για τις δραστηριότητες του δήμου, αλλά στα υπό εξέλιξη έργα έγινε από τον δήμαρχο Σηπιάδος Στ. Βακούλα. Σειρά θεμάτων του δήμου παρουσιάστηκαν και από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιαν. Λουλούδα, καθώς και από εκπροσώπους φορέων και κατοίκους.
Η δημοπράτηση των οριστικών μελετών, καθώς και η εξασφάλιση πιστώσεων για τις απαλλοτριώσεις για τα δύο οδικά έργα παράκαμψη Αγριάς και Λεχωνίων και παράκαμψη Αφήσσου-Αγ. Ανδρέας ήταν δύο από τα αιτήματα του δημάρχου Σηπιάδος.
Ο κ. Βακούλας αναφέρθηκε και σε άλλα οδικά έργα, όπως Μηλίνα-Μικρό-Πλατάνιάς, παράκαμψη Μετοχίου, Πάλτση-Μουρτιάς, ενώ επισήμανε την ανάγκη να τοποθετηθούν προστατευτικές μπάρες στο επαρχιακό δίκτυο και να γίνουν ασφαλτοστρώσεις του επαχριακού δικτύου. Ύδρευση οικισμών Μικρού και Χονδρής Άμμου, Βιολογικός Καθαρισμός Μηλίνας, Ιατρείο στη Μηλίνα και παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια ήταν μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν υπόψη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Το νομαρχιακό κλιμάκιο αποτελούνταν από αντινομάρχες, τον εντεταλμένο Πολιτικής Προστασίας Μπάμπη Τσαμπάζη, τον πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ Παντ. Μαστρογιάννης και υπηρεσιακούς παράγοντες της ΝΑΜ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου