ΤΟΠΙΚΑ

Σφίγγα ο Π. Σκοτινιώτης…

σφίγγα-ο-π-σκοτινιώτης-57872

Οι χθεσινές ανακοινώσεις από το Δήμαρχο Βόλου για τους νέους Αντιδημάρχους αναπόφευκτα σηματοδοτούν την αφετηρία για τη δεύτερη και τελευταία στροφή για τη σημερινή Δημοτική Αρχή.

Και μπορεί η κοινωνία να είναι σε οριακό σημείο και άλλες να είναι σήμερα οι προτεραιότητές της τοπικής κοινωνίας, ωστόσο η κινητικότητα και οι πολιτικές διαθέσεις για τα μελλούμενα στο μεγαλύτερο Δήμο της περιοχής μας δεν παύουν να έχουν τη δική τους ξεχωριστή δυναμική.

Με βάση τα παραπάνω επομένως μόνον άκαιρο δεν ήταν το δημοσιογραφικό ερώτημα που τέθηκε χθες στον Π. Σκοτινιώτη αν θα διεκδικήσει το Δήμο Βόλου και στις επόμενες δημοτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2014.

Η απάντηση του Π. Σκοτινιώτη, που είναι ιδιαίτερα φειδωλός στις δηλώσεις του όταν τίθενται ανάλογα ζητήματα, ήταν ελάχιστα διαφωτιστική: «Δεν ξέρουμε τις μας ξημερώνει αύριο. Όσοι το κάνουν, κάνουν σχεδιασμούς επί χάρτου», ήταν η απάντησή του. Έστω και έτσι όμως τα σενάρια της επόμενης μέρας στο Δήμο Βόλου άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν καθώς και οι συζητήσεις για τα επόμενα πολιτικά σχέδια του Δημάρχου Βόλου, τα οποία δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητα και από τις γενικότερες εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση οι χθεσινές επιλογές του Δημάρχου Βόλου δείχνουν ότι θέλει να έχει σε θέση ετοιμότητας το δημοτικό του σχήμα, επιχειρώντας παράλληλα να βελτιώσει τους τομείς της καθημερινότητας, εκεί όπου μπορούν να κριθούν πολλά για τη συνολική εικόνα αποτελεσματικότητας της Δημοτικής Αρχής. Σε αυτή τη μάχη ρίχνει στον ευαίσθητο τομέα της Καθαριότητας την πιο στενή του συνεργάτη. Τη Νατάσσα Οικονόμου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι μία επιλογή που εμπεριέχει ρίσκο, τόσο για το Δήμαρχο, όσο και για τη μέχρι χθες Αντιδήμαρχο Οικονομικών, αν η τελευταία, όταν το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες, θέλει να κεφαλαιοποιήσει τις θέσεις ευθύνης που έχει αναλάβει τόσο στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όσο και στο Δήμο Βόλου.

Από την άλλη η ανάληψη της Αντιδημαρχίας Πρασίνου από τον Π. Πελεκάνο δείχνει ότι ο Δήμαρχος Βόλου θέλησε να βελτιώσει και την εικόνα της πόλης στον επίσης ευαίσθητο τομέα του Πρασίνου. Από την άλλη οι θέσεις ευθύνης που δόθηκαν στους Ηλία Ξηρακιά και Δ. Δερβένη δηλώνουν την πρόθεση του Δημάρχου να μεγιστοποιήσει για τη Δημοτική Αρχή το όφελος που συνεπάγεται η εμπειρία τους από τη μακρά ενασχόλησή τους με τη δημόσια διοίκηση, ενώ η διατήρηση του Φ. Λαμπρινίδη στη θέση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών δείχνει ότι θέλει να κρατήσει ανοικτές τις πόρτες με τη ΔΗΜΑΡ, ενώ η παραμονή του Απ. Παντσά σε μία θέση με καταλυτικό ρόλο στη σημερινή συγκυρία, όπως αυτή της Κοινωνικής Πολιτικής, δείχνει ότι θέλει να κρατήσει ανοικτές τις πόρτες και στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, μολονότι οι μεγάλες επαγγελματικές ασχολίες του Βολιώτη γιατρού δεν του επιτρέπουν να αφιερώνεται ολοκληρωτικά στα δημοτικά του καθήκοντα.
Οι προτεραιότητες
και κατευθύνσεις
Πάντως χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έδωσε στους δημοσιογράφους ένα περίγραμμα τόσο για τους άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε η Δημοτική Αρχή τα δύο πρώτα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα σκιαγράφησε και τις προτεραιότητες για τους επόμενους δεκαοκτώ μήνες.
Όπως είπε ο Δήμαρχος Βόλου, από τη δραστηριότητα της Δημοτικής Αρχής τα δύο πρώτα χρόνια εξάγονται τα παρακάτω συμπεράσματα:
1. Ο κορυφαίος στόχος, ήταν να ξαναβρεί η τοπική αυτοδιοίκηση τα λαϊκά, δημοκρατικά χαρακτηριστικά της. Να βρεθεί και πάλι κοντά στον πολίτη, να ξανακερδίσει τη χαμένη εμπιστοσύνη του. Σήμερα, σύμφωνα με τον Π. Σκοτινιώτη δύο χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε ότι στο Δήμο Βόλου έχουμε πάρει «διαζύγιο» από παθογένειες και καταστάσεις του παρελθόντος που έχουν πληγώσει και έχουν σκανδαλίσει το κοινό αίσθημα. Ότι επιμένουμε, χωρίς καμία παρέκκλιση, στις αρχές της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης, της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ισονομίας. Ότι έχουμε καθιερώσει ισότιμες, υγιείς και διαφανείς σχέσεις με τα τοπικά ΜΜΕ. Ότι ο Δήμος Βόλου λειτουργεί ως παράγοντας ενότητας και συνοχής της τοπικής κοινωνίας. Ότι προσπαθούμε, σε κάθε βήμα μας, να ενεργοποιούμε την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, συμβάλλοντας στη δημιουργία ισχυρού κινήματος αλληλεγγύης και εθελοντισμού στην πόλη μας.
2 Τα δύο προηγούμενα χρόνια η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με το Δήμαρχο Βόλου, κινήθηκε ταυτόχρονα προς τέσσερις κατευθύνσεις:
Κατεύθυνση πρώτη, η οργανωτική συγκρότηση του Δήμου, η ομαλή ένταξη των δημοτικών ενοτήτων στο νέο Δήμο και η σταδιακή εξυγίανση των οικονομικών του σε συνθήκες δραματικής περικοπής των επιχορηγήσεων και με δυσβάστακτο το οικονομικό άνοιγμα που κληρονόμησε ο νέος Δήμος. Τα δύο προηγούμενα χρόνια εξοφλήθηκαν παλαιές οφειλές των συνενωθέντων ΟΤΑ ύψους πάνω από 15 εκατ. ευρώ . Ταυτόχρονα, στο Δήμο Βόλου συγχωνεύθηκαν πάνω από εβδομήντα Δημοτικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, σε δύο.
Κατεύθυνση δεύτερη, η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας προκειμένου ο Δήμος να λειτουργήσει ως ομπρέλα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, καθώς όλο και περισσότεροι συμπολίτες ωθούνται στο περιθώριο της κοινωνίας. Παρά το εξαιρετικά αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, σύμφωνα με το Δήμαρχο Βόλου, διατηρήθηκαν οι υφιστάμενες κοινωνικές δομές, ενώ δημιουργήθηκαν και νέες (Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με νοητική υστέρηση, Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, Ξενώνας Φιλοξενίας Αστέγων, δραστική ενίσχυση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου κ.λ.π.).
Κατεύθυνση τρίτη, η αξιοποίηση των εργαλείων σχεδιασμού (Ρυθμιστικό, τροποποίηση ΓΠΣ κ.λ.π.) και κάθε χρηματοδοτικού μέσου (κυρίως του ΕΣΠΑ), η ανάληψη πρωτοβουλιών, για πρώτη φορά από το Δήμο, στον πυρήνα της τοπικής οικονομίας (τουριστική προβολή, ποιοτική γεωργία κ.λ.π.), καθώς και για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, αλλά και η ανάδειξη της πολιτιστικής και αθλητικής ταυτότητας του Βόλου. Κεντρικός στόχος μας, να τεθούν οι βάσεις για το νέο ιστορικό κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης της μείζονος πόλης μας. Ο Δήμος Βόλου εκτελεί ή έχει εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ την υλοποίηση έργων προϋπολογισμού περίπου 12 εκατ. ευρώ και έχει ήδη καταθέσει και περιμένει την έγκριση προτάσεων, προϋπολογισμού περίπου 11 εκατ. ευρώ, ενώ η ΔΕΥΑΜΒ έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση προγράμματος έργων μείζονος σημασίας, προϋπολογισμού περίπου 50 εκατ. ευρώ.
Κατεύθυνση τέταρτη, η δύσκολη μάχη της καθημερινότητας και οι σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ποιότητας ζωής και της αναβάθμισης του περιβάλλοντος (κυκλοφοριακό και βιώσιμη κινητικότητα, καθαριότητα, πράσινο, προστασία και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, αερορύπανση, λαϊκές κ.λ.π.).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου