ΤΟΠΙΚΑ

Αποζημιώσεις ύψους 155 εκ ευρώ στους κτηνοτρόφους Ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αλ. Κοντός μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου

αποζημιώσεις-ύψους-155-εκ-ευρώ-στους-κτη-851206

Την καταβολή 155 εκατ. ευρώ αποζημίωση στους κτηνοτρόφους ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Αλ. Κοντός, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος ανακοίνωσε τη χορήγηση 5ετούς άτοκου δανείου στους κτηνοτρόφους.
Σχετικά με τα 155 εκατ. ευρώ ο κ. Κοντός είπε ότι αν ακολουθούντο οι κανονικές διαδικασίες, θα έπρεπε να πληρωθούν τον Αύγουστο του 2008.
Ακόμη μετά την οριστική κατοχύρωση της ελληνικής φέτας, αποφασίστηκε ότι το 2008 θα χαρακτηριστεί έτος προώθησης και προβολής της ελληνικής φέτας.
Εκτός αυτού, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο ελληνικός οργανισμός γάλακτος θα μετατραπεί σύντομα σε οργανισμό που θα καλύπτει και το κρέας, ώστε συντονισμένα να ελέγχεται η παραγωγή αλλά και να προωθείται και να προβάλλεται το ελληνικό κρέας.
Ο κ. Κοντός τέλος ανέφερε ότι συνεχίζεται η αναπτυξιακή προσπάθεια για την ελληνική κτηνοτροφία με την απλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων και με την απόφαση που ελήφθη να ενταχθούν οι επενδύσεις της ελληνικής κτηνοτροφίας στον εθνικό αναπτυξιακό νόμο.
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις του εισηγητή ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Αργύρη, τονίζει ότι τα προηγούμενα μέτρα αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά για την στήριξη της κτηνοτροφίας.
Προσθέτει ακόμη ότι οι τιμές των ζωοτροφών αυξάνονται ενώ, την ίδια ώρα, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να εξετάσουν τους όρους χορήγησης των δανείων από την ΑΤΕ, καθώς στο παρελθόν «έχουν κακή εμπειρία» όπως σημειώνει ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ακόμη το ότι δεν έχουν παρουσιαστεί από την κυβέρνηση στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του έτους ελαιολάδου 2006.
Αποκλεισμός από τους κτηνοτρόφους
Στην απόφαση να αποκλείσουν τα λιμάνια Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Σούδας την ερχόμενη Παρασκευή και για 24 ώρες προχώρησαν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.
Κύρια αιτήματά τους η εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά στους ελέγχους στα προϊόντα κρέας και γάλα για την οποία, όπως τονίστηκε, η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα νόμιμα, καθώς επίσης ζητούν τη στήριξη της κτηνοτροφίας από την Πολιτεία ενός κλάδου που όπως χαρακτηριστικά λένε είναι σημαντικός για την εθνική οικονομία.
Οι κτηνοτρόφοι του νησιού από το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα κέντρα των τριών πόλεων και στη συνέχεια θα αποκλείσουν τα λιμάνια Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Σούδας Χανίων με τα φορτηγά τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου