ΤΟΠΙΚΑ

Εκπληξη Σκοτινιώτη με Νατ. Οικονόμου

εκπληξη-σκοτινιώτη-με-νατ-οικονόμου-58188

Το όνομα της Νατάσσας Οικονόμου που μετατίθεται από την Αντιδημαρχία Οικονομικών στη νευραλγική θέση της Διεύθυνσης Καθαριότητας ήταν τελικά το… κρυφό χαρτί του Δημάρχου Βόλου Π. Σκοτινιώτη, που χθες ανακοίνωσε τους νέους Αντιδημάρχους για τη δεύτερη και τελευταία διετία της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Με την ανάληψη της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας από τη Νατάσσα Οικονόμου, που γίνεται η πρώτη γυναίκα η οποία αναλαμβάνει ανάλογα καθήκοντα στο Δήμο Βόλου, άνοιξε ο δρόμος για ανάληψη θέσεων ευθύνης από δύο ονόματα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες. Ο λόγος για τον Ηλία Ξηρακιά που αναλαμβάνει Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού και ο Δημ. Δερβένης που αναλαμβάνει Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία. Στις αλλαγές καταγράφεται επίσης το γεγονός ότι την Αντιδημαρχία Πρασίνου την αναλαμβάνει ο Π. Πελεκάνος αντί του Ν. Μόσχου, που διατηρεί την Αντιδημαρχία Πολεοδομίας.

Εν κατακλείδι από τις αλλαγές διαφαίνεται η δυσφορία του Δημάρχου για τη λειτουργία των ευαίσθητων τομέων της Καθαριότητας και του Πρασίνου στην πόλη, κάτι που επιδιώκει να βελτιώσει με τις διορθωτικές κινήσεις και τις τοποθετήσεις της κ. Οικονόμου και του κ. Πελεκάνου. Ακόμη υποβαθμισμένος είναι ο ρόλος για τον Γ. Καουνά που παύεται από τοπικός Αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας και τοποθετείται Πρόεδρος στην ΑΝΕΒΟ, καθώς στο ρόλο του τοπικού Αντιδημάρχου Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αισωνίας, όπως και στη Διεύθυνση Κοιμητηρίων, τοποθετείται ο Χαρ. Τσαμπάζης. Επίσης στη θέση του Ν Στόικου τοποθετείται ο Σωτ. Χαλκιάς. Σημειώνεται πως οι θέσεις των Αντιδημάρχων είναι δέκα, όσες ορίζει και ο νόμος για Δήμους άνω των 100.000 κατοίκων, από τους οποίους έμμισθοι είναι μόνον οι επτά, καθώς όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος Βόλου, οι θέσεις των Αντιδημάρχων Μπ. Τσαμπάζη, Γ. Γκουντέλια και Σωτ. Χαλκιά θα είναι άμισθες. Η Ν. Οικονόμου παραμένει και αναπληρωτής Δήμαρχος.

Σημειώνεται πως χθες κοινοποιήθηκε στο Δήμο Βόλου η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία όσοι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης είναι συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι, από 1..1.2013 θα πρέπει να δηλώσουν από πού επιθυμούν να αμείβονται. Σε περίπτωση που κάποιος είναι δημόσιος υπάλληλος και επιλέξει να αμείβεται από το Δήμο, το Δημόσιο συνεχίζει να του καλύπτει μόνον τις ασφαλιστικές του εισφορές. Ακόμη κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Βόλου είπε ότι για τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου θα προταθεί και πάλι ο Απ. Φοινικόπουλος.

Ειδικότερα:

1. Η Νατάσσα Οικονόμου παραμένει αναπληρώτρια Δήμαρχος και ορίζεται Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας. Ταυτόχρονα αναλαμβάνει το συντονισμό, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Αντιδημάρχους, των υπηρεσιών που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη (καθαριότητα, πράσινο, συντήρηση, ηλεκτροφωτισμός κ.λ.π.), καθώς και τον τομέα της επικοινωνίας με τους πολίτες, όπως και των σχέσεων με τα Συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. Για την αποτελεσματική άσκηση του ρόλου της αυτού διατηρεί την αρμοδιότητα των Διοικητικών Υπηρεσιών, καθώς και των ΚΕΠ.

2. Δημιουργείται, πλέον, Αντιδημαρχία Οικονομικών και Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών, στην οποία ανατίθεται το φορτίο να συνεχίσει την εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης των ΟΤΑ. Τής ανατίθεται, ταυτόχρονα, η ευθύνη να συνεχίσει τη συστηματική προσπάθεια αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και την προετοιμασία του Δήμου και των νομικών του προσώπων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, πάντα με τη στήριξη της οικείας Διεύθυνσης και σε συνεργασία με τις άλλες Υπηρεσίες και ιδιαίτερα την Τεχνική Υπηρεσία. Αντιδήμαρχος ορίζεται ο Ηλίας Ξηρακιάς, ο οποίος αναλαμβάνει και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ ο Φώτης Λαμπρινίδης παραμένει Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.

3. Η Αντιδημαρχία Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής, πέραν των υπηρεσιών της Πολεοδομίας και της Βιώσιμης Κινητικότητας, αναλαμβάνει και την ευθύνη για το σχεδιασμό της περιβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου, με τη στήριξη του Τμήματος Περιβάλλοντος. Αντιδήμαρχος παραμένει ο Νίκος Μόσχος, ο οποίος παραμένει και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Η ιδιαίτερα σημαντική αρμοδιότητα του Πρασίνου ανατίθεται στον Παντελή Πελεκάνο, ο οποίος παραμένει και Αντιδήμαρχος Νέας Αγχιάλου.

4. Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού και των οικείων νομικών προσώπων του Δήμου. Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού παραμένει ο Απόστολος Παντσάς. Παραμένουν επίσης Πρόεδροι, ο Παύλος Μαβίδης του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και ο Βασίλης Κοντορίζος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, όπως επίσης η Σούλα Μπαρτζιώκα της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Χαρά Αγκρή της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Μάκης Τσάμης του «Μουσείου Αλεξάνδρου Κ. Δάμτσα».

5. Δημιουργείται Αντιδημαρχία Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης. Στην Αντιδημαρχία αυτή, πέραν των υπηρεσιών της Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και της δια βίου μάθησης και απασχόλησης, ανατίθεται και ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών και της ΑΝΕΒΟ για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας (όχι η τρέχουσα διαχείρισή της) και ο γενικότερος συντονισμός με την ΑΝΕΒΟ. Αντιδήμαρχος ορίζεται ο Δημήτρης Δερβένης, στον οποίον ανατίθεται, επίσης, η αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας. Ως Πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ θα προταθεί ο Γιάννης Καουνάς. Ο Γ. Καουνάς παραμένει, επίσης, πρόεδρος της «ΣΦΑΓΕΙΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε».

6. Με δεδομένο ότι ο Βόλος και η Νέα Ιωνία αποτελούν ενιαία πόλη, δημιουργείται ενιαία τοπική Αντιδημαρχία Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αισωνίας. Αντιδήμαρχος ορίζεται ο Μπάμπης Τσαμπάζης, στον οποίον ανατίθεται και η αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων.

7. Ο Σωτήρης Χαλκιάς ορίζεται Αντιδήμαρχος Αγριάς και Αρτέμιδας, ενώ ο Νίκος Στόικος, που είχε μια πραγματικά επιτυχημένη θητεία στη συγκεκριμένη Αντιδημαρχία, θα αναλάβει όσους τομείς των οποίων την ευθύνη μέχρι τώρα είχε ο Σ. Χαλκιάς, και στο βαθμό που το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές του υποχρεώσεις.

8. Ο Γιάννης Γκουντέλιας παραμένει Αντιδήμαρχος Πορταριάς, Ιωλκού και Μακρινίτσας.

9. Τα καθήκοντα του Προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ θα συνεχίσει να ασκεί ο Δήμαρχος Βόλου, ενώ Αντιπρόεδρος με εκτελεστικές αρμοδιότητες παραμένει ο Λεωνίδας Μαυρογιάννης. Παραμένει, επίσης, Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ο Λεωνίδας Αναστασίου.

Οι νέοι Αντιδήμαρχοι Βόλου και οι αρμοδιότητές τους

Η σύνθεση της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής μέχρι την ολοκλήρωση της παρούσας δημοτικής θητείας και οι βασικές αρμοδιότητες των μελών της έχουν ως εξής:

1. Νατάσσα Οικονόμου, Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Πολιτικής Προστασίας και ΚΕΠ – Αναπληρώτρια Δήμαρχος.
2. Ηλίας Ξηρακιάς, Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής
3. Νίκος Μόσχος, Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής, πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
4. Φώτης Λαμπρινίδης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών
5. Απόστολος Παντσάς, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού
6. Δημήτρης Δερβένης, Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης και Δημοτικής Αστυνομίας
7. Παντελής Πελεκάνος, Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου
8. Μπάμπης Τσαμπάζης, Αντιδήμαρχος Δημοτικών Κοιμητηρίων και των Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αισωνίας
9. Γιάννης Γκουντέλιας, Αντιδήμαρχος των Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς, Ιωλκού και Μακρινίτσας
10. Σωτήρης Χαλκιάς, Αντιδήμαρχος των Δημοτικών Ενοτήτων Αγριάς και Αρτέμιδας

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου