ΤΟΠΙΚΑ

Αντί να ανοίγουν, κλείνουν

αντί-να-ανοίγουν-κλείνουν-851206

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και επεκτείνονται οι καταλήψεις σε Λύκεια και Γυμνάσια στη Μαγνησία. Ο αριθμός των μαθητικών λουκέτων εκτοξεύθηκε χθες στα 35 από τα 23 την προηγούμενη ημέρα.
Οι μαθητές «βλέπουν» τα διδακτήρια να παραμένουν κλειδωμένα τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο νέο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται την ερχόμενη Παρασκευή, στο Βόλο, με τη συμμετοχή φοιτητών και εκπαιδευτικών.
Ούτε ένα, ούτε δύο… Δώδεκα επιπλέον σχολικές μονάδες στη Μαγνησία προστέθηκαν από χθες στη μεγάλη λίστα των υπό κατάληψη σχολείων.
Στο πολεοδομικό συγκρότημα, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι κλειστά στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ενώ ο «χορός» των καταλήψεων άνοιξε για τα καλά και στην περιφέρεια του νομού.
Χθες, υπό κατάληψη τελούσαν τα Γυμνάσια 1ο, 5ο, 6ο, 7ο, 9ο Βόλου, 1ο, 2ο και 3ο Ν. Ιωνίας, Λεχωνίων, Καναλίων, Ν. Αγχιάλου, Σκιάθου και Σκοπέλου, τα Λύκεια 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο Βόλου, 1ο, 2ο Ν. Ιωνίας, Καναλίων, Βελεστίνου, Σκιάθου και Σκοπέλου, ΕΠΑΛ 1ο, 3ο Βόλου, 1ο, 2ο Ν. Ιωνίας, ΕΠΑΣ Ν. Ιωνίας, 4ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας (Εσπερινό), Βελεστίνου και 1ο Αλμυρού.
Τα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια της ερχόμενης Παρασκευής, καθώς και το επόμενο που έχει προαναγγελθεί για την επέτειο του Πολυτεχνείου κρατούν «θερμό» το κλίμα στους σχολικούς χώρους.
Την Παρασκευή, πάντως, μετά τα συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις της χώρας έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των συντονιστικών οργάνων των σχολείων, προκειμένου να αποφασίσουν για τη συνέχιση ή όχι των καταλήψεων.
Στις προθέσεις είναι ότι οι κινητοποιήσεις, με όποια μορφή και αν έχουν, θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το τριήμερο 15 με 17 Νοεμβρίου.

«Κλείσαμε γιατί πλημμυρίζουμε…»
Το Γυμνάσιο και Λύκειο Καναλίων ήταν χθες μεταξύ των σχολικών μονάδων στη Μαγνησία, που ακολούθησαν στο χορό των καταλήψεων, προβάλλοντας τα δικά τους αιτήματα.
Από τα κυρίαρχα, ο πάνω όροφος του διδακτηρίου που μπάζει, όπως ανέφεραν, νερά σε ημέρες βροχόπτωσης.
«Σήμερα που βρέχει, είναι μία από τις ημέρες που αίθουσες του σχολείου πλημμυρίζουν. Είμαστε με τις σφουγγαρίστρες στα χέρια για να μαζέψουμε τα νερά, ενώ πολλά παιδιά γλιστράνε και πέφτουν», ανέφερε ο μαθητής του σχολείου Θαν. Παπαθανασίου.
Οι μαθητές ζητούν τη διαμόρφωση του κτιρίου εσωτερικά και εξωτερικά και να λειτουργήσει κυλικείο στο διδακτήριο. Διαμαρτύρονται για τη βάση του «10» και το άρθρο 16 του Συντάγματος, για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, ενώ ζητούν η εκλογή των 15μελών μαθητικών συμβουλίων να γίνεται έγκαιρα, στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς.

Καταλήψεις χωρίς μαθητές
Στο μεταξύ αντίθετοι με αυτή τη μορφή των μαθητικών κινητοποιήσεων που έχουν ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες εμφανίζονται γονείς των μαθητών. Ο πρόεδρος της Ένωσης των συλλόγων γονέων Βόλου Ν. Κωνσταντέλλος δήλωνε χθες ότι μικρές ομάδες μαθητών, σε πολλές περιπτώσεις που δεν ενδιαφέρονται για το σχολείο, είναι εκείνοι που κρατούν τα διδακτήρια κλειστά.
«Αυτό όμως δεν είναι αγώνας, να κλείνεις για ορισμένες εβδομάδες το σχολείο και να χάνεις μαθήματα, χωρίς απουσία, χωρίς τιμωρία, χωρίς να αισθάνεσαι ότι κάτι θα θυσιάσεις, χωρίς να έχεις αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Κωνσταντέλλος και μίλησε για «κλεφτοπόλεμο».
Ο ίδιος ανέφερε ότι η εικόνα που παρατηρεί κανείς στα υπό κατάληψη σχολεία είναι «κλειδωμένες πόρτες, ελάχιστους μαθητές μέσα και τα υπόλοιπα παιδιά φευγάτα, σε καφετέριες ή στα φροντιστήρια».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου