ΤΟΠΙΚΑ

Ψάχνουν για λίγα τρόφιμα

ψάχνουν-για-λίγα-τρόφιμα-59130
Εμφανή είναι τα σημάδια της κρίσης σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, μηδέ εξαιρουμένων των οικονομικών δυνατοτήτων αρκετών συμπολιτών, οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας, αδυνατώντας να καλύψουν τις τρέχουσες καθημερινές τους ανάγκες. Με δεδομένη την συγκεκριμένη εικόνα είναι εμφανές το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και οξύνεται διαρκώς, καθιστώντας μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατη την προμήθεια των αγαθών που είναι κατά κανόνα σύμφυτα και με το γιορτινό τραπέζι. Δεκάδες συνάνθρωποί μας στράφηκαν σε τοπικά καταστήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν με κάθε διακριτικότητα, λίγο κρέας, ψωμί και λαχανικά για την οικογένειά τους, μη έχοντας άλλη εναλλακτική λόγω ανεργίας και αυξημένων υποχρεώσεων, τις οποίες αδυνατούν να καλύψουν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Οικογενειάρχες αλλά και άνθρωποι όλων των ηλικιών αναζήτησαν φέτος την συνδρομή κρεοπωλών της περιοχής μας, προκειμένου να προμηθευτούν λίγο κρέας ή ένα κοτόπουλο για τα παιδιά τους. Το φαινόμενο που άρχισε να εμφανίζεται την τελευταία τριετία, εντείνεται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να καθίσταται πλέον συνήθης η εικόνα των απόρων που ζητούν «ότι έχετε ευχαρίστηση για να φάνε τα παιδιά μου». Κατά πολλούς, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αναμενόμενη, αλλά όπως αναφέρει χαρακτηριστικά επαγγελματίας της περιοχής μας «μας λυπεί όλους η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αλλά προσπαθούμε, ο καθένας από την πλευρά του, να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε, τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη».

Η πλειοψηφία των αιτούντων βοήθεια είναι «αλλοδαποί μετανάστες, οι οποίοι είτε ζητούν χρήματα, είτε κάτι για να φάνε» αναφέρει ο Μάκης Χριστοφορίδης, ιδιοκτήτης τοπικού μάρκετ. «Όποιος μας ζητήσει βοήθεια, προσθέτει ο ίδιος, τον βοηθούμε, διότι στην περίοδο της κρίσης, αλλά και σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαστε ακόμη περισσότερο αλληλέγγυοι μεταξύ μας».

Σε αρκετές περιπτώσεις, άποροι συμπολίτες αδυνατούν να προμηθευτούν ακόμη και τα πλέον αναγκαία είδη για το εορταστικό τραπέζι, όπως λίγο ψωμί, ή λίγα γλυκίσματα. «Συνέχεια έρχονται άποροι στο αρτοποιείο και μας ζητούν διακριτικά, κάτι να φάνε» αναφέρει η Αργυρούλα Τσουρίκα και προσθέτει «μας στεναχωρεί πάρα πολύ το συγκεκριμένο γεγονός και σε κάθε περίπτωση, κάνουμε ότι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε». Σκιαγραφώντας τις περιπτώσεις των απόρων που αναζητούν βοήθεια, η κ. Τσουρίκα υπογραμμίζει ότι «πρόκειται συνήθως για οικογενειάρχες, οι οποίοι λόγω ανεργίας αδυνατούν να προμηθευτούν ακόμη και τα αναγκαία είδη και πάντα τους δίνουμε τρόφιμα, ψωμί αλλά και γλυκίσματα, για το καθημερινό αλλά και το γιορτινό τους τραπέζι». Το πρόβλημα οξύνεται διαρκώς και γι’ αυτό τον λόγο εντείνεται το κλίμα αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί, αγκαλιάζοντας όλους όσους έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι στην στενωπό της οικονομικής κρίσης.

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης της συντριπτικής πλειοψηφίας είναι, ταυτόχρονα, εμφανής και στην κίνηση των εορταστικών καταστημάτων. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο οπωροπώλης Χρόνης Τσούκας «σαφώς οι καταναλωτές προμηθεύονται πολύ λιγότερα είδη σε σχέση με πέρυσι. Στην διάρκεια του χρόνου έρχονται άποροι οικογενειάρχες και μου ζητούν βοήθεια ή λίγα είδη, τρόφιμα και λαχανικά για να φάνε τα παιδιά τους, αλλά στην διάρκεια των γιορτών στρέφονται κυρίως στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Βόλου, στην Εκκλησία και σε όλες τις οργανωμένες κοινωνικές δομές γενικότερα, προκειμένου να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες». Όπως εκτιμά πάντως ο ίδιος, το ίδιο φαινόμενο θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο από την καινούργια χρονιά, κατ’ αντιστοιχία με την περαιτέρω αναμενόμενη όξυνση της οικονομικής κρίσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου