ΤΟΠΙΚΑ

Οχι άλλο τσιμέντο…

οχι-άλλο-τσιμέντο-851206

Η κατεδάφιση μονοκατοικιών που κάλυπταν ένα ολόκληρο οικοδομικών τετράγωνο στην «καρδιά» του Βόλου, μεταξύ των οδών Δημάρχου Γεωργιάδου και Μαγνήτων, με «πρόσωπο» επί της οδού Κασσαβέτη, προκειμένου στη θέση τους να ανεγερθεί μία ακόμη πολυώροφη οικοδομή, προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων περιοίκων, που σε ένδειξη διαμαρτυρίας έσπευσαν να γεμίσουν με συνθήματα τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου λίγες μόλις εβδομάδες πριν ξεκινήσουν οι μπουλντόζες του ιδιώτη κατασκευαστή για τις εργασίες θεμελίωσης της πολυκατοικίας. Οι περίοικοι ζητούν το αυτονόητο. Σε μία περιοχή που «πνίγεται» ζητούν περισσότερους ελεύθερους χώρους πρασίνου στην πόλη, έτσι ώστε να σταματήσει η παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων
Αναλυτικότερα η επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα οι κάτοικοι της γύρω περιοχής έχει ως εξής: .
«Γείτονες Συμπολίτες,,
Στο ευρύτερο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος, από Ιάσονος μέχρι Γ. Δήμου και από Παγασών έως τον Άναυρο υπάρχει μόνο μία πλατεία, η πλατεία Ελευθερίας . Οι πολίτες ασφυκτιούν από το μπετόν και την άσφαλτο που κυριολεκτικά πνίγουν την πόλη και συντελούν στη δημιουργία νέφους με ολέθριες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων. Τα παιδιά όταν δεν “παιδεύονται” στο ψυχικό αποστεγνωτήριο της σιδερόφρακτης τετραγωνισμένης μάζας μπετόν που το καλούν σχολείο, βασανίζονται παίζοντας ανάμεσα στο γκρίζο μπετόν και τη γκριζόμαυρη άσφαλτο. Δεν υπάρχουν καθόλου ελεύθεροι χώροι με πράσινο. Η τοπική αυτοδιοίκηση ξεπουλάει τους δημόσιους χώρους στο ιδιωτικό κεφάλαιο για να στήνουν εμπορικούς ναούς πλαστικής υπερκατανάλωσης, αφήνοντάς τους και την πρωτοβουλία δημιουργίας παιδότοπων μέσα στα τσιμεντένια κτίριά τους. Η υπάρχουσα κατάσταση δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από τους τοπικούς άρχοντες για τη δημιουργία ελεύθερων πράσινων χώρων προκειμένου να αναπνεύσει η πόλη και οι κάτοικοί της. Μιλάνε συνέχεια για πολυώροφα parking, υπόγεια γκαράζ, εμπορικά κέντρα, κλπ. και ρυμοτομούν την πόλη αποκλειστικά για τη χρήση του αυτοκινήτου αδιαφορώντας πλήρως για τη δημιουργία στοιχειωδών συνθηκών ανθρώπινης διαβίωσης. Γκρεμίζουν συνέχεια ιστορικά νεοκλασικά κτίρια και δίνουν γενικότερα στην πόλη μια αρχιτεκτονική φυσιογνωμία άθλιας αισθητικής με τραγικές συνέπειες στις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των πολιτών. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε οι ίδιοι οι πολίτες την ανάγκη να δημιουργήσουμε συλλογικότητες και λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές, μέσα από τις οποίες να διεκδικούμε την ποιότητα της ζωής μας. Στον ελεύθερο χώρο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, Κασσαβέτη – Δ. Γεωργιάδου -Μαγνήτων , μας δίνεται η ευκαιρία να δοκιμαστούμε απαιτώντας με τη δράση μας τη δημιουργία πράσινου ανοιχτού χώρου που τόσο έχει ανάγκη η πόλη σε αυτό το σημείο και να υποχρεώσουμε το Δήμο Βόλου να προχωρήσει στην απαλλοτρίωσή του. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να παλέψουμε εμείς οι ίδιοι για την καλυτέρευση της ζωής μας στην πόλη. Εμπρός τώρα να κερδίσουμε την ποιότητα ζωής που μας στερούν. Ο μόνος αγώνας που δεν κερδήθηκε, είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ».
Ο Αντιδήμαρχος
Πολεοδομίας
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έθεσε υπόψη του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας Γιάννη Στάμου τις διαμαρτυρίες των περιοίκων σημείωσε ότι η πόλη του Βόλου έχασε μία χρυσή ευκαιρία για την καλύτερη χωροταξική και πολεοδομική του οργάνωση κατά τη δεκαετία του ΄90 όταν δεν ευτύχησε η συνεργασία ανάμεσα στα μελετητικά γραφεία που είχαν αναδειχθεί για τη Μελέτη Αναθεώρησης του Π.Σ. Βόλου. Τώρα ομολογουμένως η πόλη ασφυκτιά, αφού μετά το παραλιακό πάρκο, ο επόμενος μεγάλος ελεύθερος χώρος είναι στην περιοχή της Γιάννη Δήμου. Η συγκεκριμένη περίπτωση που είναι μία εξαιρετικά δύσκολή περίπτωση από τη στιγμή που έχει δρομολογηθεί η συγκεκριμένη μελλοντική χρήση του οικοπέδου και υπάρχει αποτυπωμένο ένα συγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Είμαι όμως στη διάθεσή τους να συζητήσω μαζί τους για να δούμε από κοινού τι μπορούμε να προβλέψουμε στην περιοχή σε ελεύθερους χώρους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου