ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλήνια συνάντηση Παλαιών Προσκόπων

πανελλήνια-συνάντηση-παλαιών-προσκό-851206

Στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “POSEIDON PALACE” που βρίσκεται στην Λεπτοκαρυά Πιερίας, πραγματοποιήθηκε η 28η Πανελλήνια Συνάντηση Παλαιών Προσκόπων όλης της Ελλάδας από 2-4 Νοεμβρίου. Παρουσία 425 Παλαιών Προσκόπων από όλη την Ελλάδα με δυναμικές εμφανίσεις της Ενώσεως Αθηνών, Κορίνθου, Μαγνησίας και Θεσσαλονίκης, διεξήχθη η συνάντηση των Παλαιών Προσκόπων με θέμα “Οι τρόποι προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος από τον προσκοπισμό και η αντιμετώπιση των καταστροφών με την κινητοποίηση των Παλαιών Προσκόπων”. Από νωρίς την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, άρχισαν να καταφθάνουν τα πούλμαν των Ενώσεων καθώς και τα ΙΧ που έφεραν τους συνέδρους στον τόπο συγκέντρωσης. Στις 10.45 έγινε η έναρξη της τελετής με προσευχή και την είσοδο της σημαίας του προσκοπισμού. Ακολούθησε ο Εθνικός Υμνος και στην συνέχεια ο Υμνος των Προσκόπων. Χαιρετισμό στους συνέδρους έκανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παλαιών Προσκόπων κ. Αρης Σκληβανιώτης. Επίσης χαιρετισμούς απέδωσαν οι πρόεδροι των παρευρισκόμενων Ενώσεων. Μετά την αποχώρηση της Σημαίας, ακολούθησε στις ευρύχωρες αίθουσες του ξενοδοχείου το δείπνο της Παρασκευής.
Το πρωί του Σαββάτου έγινε επίσκεψη στους Αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας και του Δίον όπου μερίμνη της Ενωσης Κατερίνης είχε εξασφαλιστεί αρχαιολόγος για ξενάγηση. Μετά το γεύμα έγινε η έναρξη της συνάντησης. Εισηγητές οι Παλαιοί Πρόσκοποι Στάθης Παπαδόπουλος (ΚΕΠΠΕ) και Ευάγγελος Κοσμίδης (ΕΠΠ 40ου ΣΠΑ) οι οποίοι αφού ανέπτυξαν έννοιες κλειδιά για το περιβάλλον, τις φυσικές καταστροφές, την προστασία-αντιμετώπιση-κινητοποίηση Παλαιών Προσκόπων, ανέλυσαν τους χώρους όπου ζούμε, που είναι το βουνό, δάσος, θάλασσα, λίμνη, ποτάμι, η πόλης, το χωριό και τα έργα κοινής ωφελείας. Εν συνεχεία ανεφέρθησαν στην φυσική καταστροφή που είναι απρόβλεπτη, την προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθησία που πρέπει να δείξουμε για να αποφευχθούν οι καταστροφές. Εγινε επίσης αναφορά στο σχέδιο της αντιμετώπισης, το σχέδιο δράσης, την ετοιμότητα, τις υποδομές, την οργάνωση σε συνεργασία με τις αρχές και τους φορείς. Τέλος οι ομιλητές εισηγήθηκαν την δράση των Παλαιών Προσκόπων. Με τη λήξη της εισήγησης εδόθη ο λόγος στους παλιούς προσκόπους να καταθέσουν τις δικές τους ιδέες και απόψεις. Μίλησαν αρκετοί πρόεδροι των Ενώσεων και συμφώνησαν στις προτάσεις της επιτροπής ώστε να γίνουν πράξη.
Λόγω της βροχής η πυρά έγινε στον ίδιο χώρο του Συνεδρίου και οι ομάδες παρουσίασαν παρλάτες, τραγούδια, σκετς και χειροκροτήθηκαν από τους παρεβρισκόμενους Παλιούς Προσκόπους. Η βραδιά έκλεισε με δείπνο. Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου μετά το πρωινό ακολούθησε εκκλησιασμός των ομάδων στη Λεπτοκαρυά και μέχρι τις 11.3 έγινε ελεύθερη επικοινωνία μεταξύ των Ενώσεων. Στην απονομή αναμνηστικών λαβάρων και την τελετή λήξεως οι παλαιοί πρόσκοποι έκαναν μπροστά στο ξενοδοχείο τον μεγάλο κύκλο του αποχαιρετισμού όπου πιασμένοι χέρι-χέρι τραγούδησαν το τραγούδι του αποχαιρετισμού και η ΚΕΠΕ δια της οργανωτικής επιτροπής, απένειμε στις Ενώσεις που πήραν μέρος τιμητικά λάβαρα της 28ης Πανελλήνιας Συνάντησης Παλαιών Προσκόπων. Στις 12.30 εδόθη το τελευταίο επίσημο γεύμα στο οποίο παρακάθισαν 425 Παλαιοί Πρόσκοποι. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή από τους κ.κ Ανάργυρο Σκληβανιώτη, Ιωάννη Πατουσιά, Παντελή Δάνδαλο, Γιώργο Γαβριήλ και Θέμη Καραδήμα.
Από την Ενωση Παλαιών Προσκόπων Περιφέρειας Μαγνησίας παρευρέθηκαν ο πρόεδρος Αντώνης Ζιούρας, ο αντιπρόεδρος Θανάσης Τριγκώνης, οι παλαιοί πρόεδροι της Ενωσης Αντώνης Τζουβάρας και Γιώργος Κακουλίδης, η κ. Λένα Ανεμούλη και οι Αντώνης Πούλιος, Νικόλαος Βαρούτσικος, Κλεισθένης Ταμβάκης, Αποστόλης Ζαπάντης, Γεώργιος Δημουλάς, Γιάννης Πουρνάρας, Δημήτρης Κατσιούρας, Δημ. Παπαζήσης, Κώστας Οικονομίδης, Βασίλης Μιχαηλίδης κλπ. Οι εκδρομείς του Βόλου επέστρεψαν νωρίς την Κυριακή το απόγευμα με τις καλύτερες εντυπώσεις, δίνοντας υπόσχεση να ανταμώσουν στην 29η Συνάντηση. Στη συγκέντρωση πήρε μέρος και το 9ο Σύστημα με τον Μιχ. Λούφη.
Αντώνης Κ. Πούλιος
Μέλος της Ενώσεως Παλαιών Προσκόπων
Περιφέρειας Μαγνησίας

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου