ΤΟΠΙΚΑ

Αντίθετο στις Κυριακές το Επιμελητήριο

αντίθετο-στις-κυριακές-το-επιμελητήρ-59378

Ψήφισμα προς τον Υπουργό Ανάπτυξης

Η λειτουργία των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο δεν θα συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος της αγοράς

Αυτό σημειώνεται σε ψήφισμα διαμαρτυρίας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας που απεστάλη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη κα τον Υφυπουργό Θ. Σκορδά.

Στο ψήφισμα σημειώνονται τα εξής :

« Το Δ.Σ του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στην 278/27.12. 2012 συνεδρίασή του ενέκρινε ομόφωνα και σας αποστέλλει το ακόλουθο ψήφισμα :

Διαφωνούμε πλήρως με την απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο. Θεωρούμε ότι μία τέτοια πρακτική σε τίποτα δε θα συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος της αγοράς.

Το πρόβλημα της αγοράς, σημειώνεται στο ψήφισμα του Επιμελητηρίου, δεν είναι οι ώρες λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά το ότι δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη, με αποτέλεσμα η ύφεση να βαθαίνει διαρκώς και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Η απόφασή σας, θεωρούμε, ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση, καθώς έρχεται σε μία συγκυρία που είναι εντελώς κατάλληλη, αφού αυτό που προέχει – την ώρα πουν η αγορά μαραζώνει – είναι να εφαρμοστούν μέτρα και πολιτικές που θα στηρίζουν την πραγματική οικονομία και θα τονώσουν την αγορά με πραγματικό χρήμα.

Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, διότι στην πραγματικότητα δεν θα αυξήσει τον ανύπαρκτο τζίρο των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, αλλά θα τον αναδιανέμει προς όφελος των επιχειρήσεων που έχουν ρευστότητα και μπορούν να καλύψουν το λειτουργικό κόστος κατά τη λειτουργία τους την Κυριακή, όπως είναι οι μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων.

Άλλωστε, σημειώνεται στο ψήφισμα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, τα χιλιάδες λουκέτα στην αγορά πέρυσι και φέτος δεν οφείλονται στη μη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά στη δραματική μείωση του τζίρου τους τις καθημερινές.

Εξάλλου είναι μύθος η αύξηση των θέσεων εργασίας με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, τη στιγμή που έχουν χαθεί πάνω από 100.000 θέσεις εργαζομένων και αυτοπασχολουμένων την τελευταία διετία εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα καταναλωτή, της εξαθλίωσης της ελληνικής οικογένειας (31 % κάτω από το όριο της φτώχειας σύμφωνα με τη EUROSTAT), της υπέρμετρης φορολογίας, της αύξησης της τιμής των καυσίμων, της αύξησης της τιμής των καυσίμων, της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, της αύξησης των φόρων στα ακίνητα, τη έλλειψης ρευστότητας, των υψηλών επιτοκίων δανεισμού και πολλών άλλων αντιαναπτυξιακών μέτρων που έχετε ήδη ψηφίσει.

Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να αναθεωρήσετε τώρα τη στάση σας και να αναλάβετε άμεσα δράσεις για την τόνωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ώστε να ανακοπεί το κλείσιμο των επιχειρήσεων που παρουσιάζει φαινόμενα πλέον πανδημίας.

Είναι δυσεξήγητο ως Υπουργείο Ανάπτυξης να παίρνετε αποφάσεις που να βρίσκουν αντίθετους αυτούς που υποτίθεται ότι επιθυμείτε αν αναπτύξετε.
Πρέπει επιτέλους να ληφθούν άμεσα μέτρα εξυγίανσης των αιτιών, που προκαλούν την κρίση και όχι να επισπεύδουμε την καταστροφή.

Συμπερασματικά, κ. υπουργέ, ως Επιμελητήριο Μαγνησίας, είμαστε κάθετα αντίθετοι στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων και ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκρισή σας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου