ΤΟΠΙΚΑ

Η μεγάλη δύναμη της ΕΒΟΛ είναι οι καταναλωτές

η-μεγάλη-δύναμη-της-εβολ-είναι-οι-καταν-59852
Νέες πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάτασης στον αγροτικό τομέα αλλά και στο συνεταιριστικό κίνημα προαναγγέλλει σήμερα μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος.
«Θα πρέπει να σπάσουμε επιτέλους τον φαύλο κύκλο της αδράνειας και της απραξίας, να ταράξουμε τα νερά και να δραπετεύσουμε από την ανέχεια και τη μιζέρια, για να βοηθήσουμε έτσι και τους εαυτούς μας αλλά και τον τόπο μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος, που αναφερόμενος στην νέα επένδυση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΒΟΛ σημειώνει ότι η ολοκλήρωσή της θα δώσει νέες δυνατότητες να ανταποκριθεί η ΕΒΟΛ στην αυξημένη ζήτηση των προϊόντων , να επεκτείνει το δίκτυο διανομής σε όλη την Ελλάδα αλλά και να ανοιχτεί στις ξένες αγορές.

Όσον αφορά εξάλλου στην αγροτική πολιτική, ο Νικήτας Πρίντζος είναι κάθετος: «Θα πρέπει -λέει- να δημιουργήσουμε μια εθνική αγροτική πολιτική και να καθορίσουμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες να πάρουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε από την νέα ΚΑΠ, να προσπαθήσουμε να έχουμε περισσότερες ευκαιρίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε με την προσαρμογή την οποία πρέπει να κάνουμε πάνω στην Εθνική Αγροτική Πολιτική»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ
  • Εάν σας ζητούσαμε να απαριθμήσετε τα πλεονεκτήματα της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ έναντι των ανταγωνιστριών της, τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα σημαντικότερα;
Η Ε.Α.Σ. Βόλου και η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ είναι μια υγιής Συνεταιριστική Οργάνωση η οποία δεν έχει οφειλές, δεν έχει δανειακά κεφάλαια και προσφέρει πάρα πολλά στον αγροτικό κόσμο.
Λειτουργεί πάντοτε προς το συμφέρον των αγροτών, επιτυγχάνοντας μέσω της ΕΒΟΛ τις καλύτερες τιμές για τους κτηνοτρόφους σε όλα τα είδη γάλακτος αλλά και στα αλλά γεωργικά προϊόντα.
Πληρώνει άμεσα τους κτηνοτρόφους, τους παραγωγούς αλλά και τους 120 εργαζομένους τους οποίους δεν τους έχει κάνει καμία μείωση μισθών.
Προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό αρίστης ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα και σε πολύ καλές τιμές.
Η μεγάλη δύναμη της ΕΒΟΛ είναι το καταναλωτικό κοινό το οποίο την στηρίζει προτιμώντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα της σε τέτοιο βαθμό που το μερίδιο αγοράς αγγίζει πλέον στον Βόλο το 75%.
Αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που μας προτιμούν.
  • Ασφαλώς όμως θα υπάρχουν και μειονεκτήματα σε μια τέτοιου είδους επιχείρηση. Ποια είναι αυτά;
Σίγουρα υπάρχουν μειονεκτήματα, προσπαθούμε όμως να τα ξεπεράσουμε καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο, προσπάθεια η οποία αναγνωρίζεται και από το καταναλωτικό κοινό, γι’ αυτό και υπάρχει δυνατότητα να μπορούμε να ξεπερνάμε τον έντονο ανταγωνισμό ο οποίος πολλές φορές είναι άνισος και γίνεται με χτυπήματα κάτω από την μέση και με συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
  • Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από την ΕΑΣ Βόλου ότι θα συνεχιστεί το επενδυτικό πρόγραμμα για την υλοποίηση της νέας πτέρυγας παστερίωσης και εμφιάλωσης του εργοστασίου γάλακτος το οποίο είναι δυναμικότητας 100 τόνων το οκτάωρο. Ποια οφέλη θα προκύψουν στις ΕΑΣ Βόλου από την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου και πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί;
Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρωθυπουργού της χώρας μας ο οποίος εξασφάλισε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε σήμερα να μην υπάρχει ο φόβος χρεοκοπίας της πατρίδας μας το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Σ. αποφάσισε να συνεχιστούν οι εργασίες της νέας μονάδας της ΕΒΟΛ που καθυστερούσε να υλοποιηθεί λόγω της αβεβαιότητας και του αρνητικού κλίματος που επικρατούσε στην πατρίδα μας.
Στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2013 πιστεύω ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση ύψους 6,5 εκ. ευρώ η οποία είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής, με επιδότηση 45% και τα υπόλοιπα χρήματα θα είναι με ίδια κεφάλαια, χωρίς δανεισμό.
Η ολοκλήρωση της νέας επένδυσης θα μας δώσει νέες δυνατότητες να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση των προϊόντων μας, να επεκτείνουμε το δίκτυο διανομής σε όλη την Ελλάδα καθώς επίσης και να υλοποιήσουμε τα σχέδια μας έτσι ώστε τα προϊόντα μας να βρεθούν και στις ξένες αγορές.
Θα υπάρξουν δε και 30 νέες θέσεις εργασίας, που είναι κάτι πολύ σημαντικό στις δύσκολες αυτές μέρες που περνάμε.
  • Για πρώτη φορά φέτος είδαμε από την ΕΑΣ Βόλου την εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας, μάλιστα από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως «φωτεινό παράδειγμα». Θα δούμε στο μέλλον και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες από την ΕΑΣ Βόλου;
Ζούμε σε μια εποχή όπου ένας ραγδαία μεταβαλλόμενος κόσμος με μια παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στη Ευρώπη και μας οδηγεί σε καταστροφική πορεία κοινωνική, πολιτική, οικονομική και έχει κάνει την πατρίδα μας να περνάει μια από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία της.
Έχω θεμελιωμένη πεποίθηση ότι εμείς οι αγρότες αλλά και ο κάθε πολίτης, από όποιο μετερίζι και αν βρίσκεται, θα πρέπει να σπάσουμε επιτέλους τον φαύλο κύκλο της αδράνειας και της απραξίας, να ταράξουμε τα νερά και να δραπετεύσουμε από την ανέχεια και τη μιζέρια για να βοηθήσουμε έτσι και τους εαυτούς μας αλλά και τον τόπο μας.
Μέσα σε αυτό το πνεύμα ως Συνεταιριστική Οργάνωση με αίσθημα ευθύνης θα αναλάβουμε και νέες πρωτοβουλίες που πιστεύουμε ότι θα ωφελήσουν κατά κύριο λόγο τους αγρότες που εκπροσωπούμε αλλά και γενικότερα το κοινωνικό σύνολο.
  • Πιστεύετε ότι η νέα κυβέρνηση και κυρίως η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει αντιληφθεί τη σημασία του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης; Έχετε κάποια πρώτα δείγματα γραφής;
Πιστεύω και στηρίζω την μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να βγει από την μεγάλη κρίση, που κατά την γνώμη μου είναι και οικονομική και κοινωνική και πολιτική. Ιδιαίτερα θα έλεγα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι γίνεται μια ιδιαίτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και επικροτώ σημαντικές αποφάσεις του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Χαρακόπουλου, οι οποίες είναι ριζοσπαστικές και προς την σωστή κατεύθυνση.
Επικροτώ π.χ. την κατάργηση της χρηματοδότησης των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, οι οποίες κατά την γνώμη μου είναι ανύπαρκτες και ουδέποτε προσέφεραν κάτι στον αγροτικό κόσμο. Επίσης τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την εφαρμογή του Ν.4015 περί Συνεταιρισμών.
Είμαι υποχρεωμένος όμως να πω ότι ο κ. Τσαυτάρης, ο Υπουργός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα πρέπει να ενσκήψει επί του αγροτικού ζητήματος στο σύνολό του, το οποίο θα μου επιτραπεί να πω ότι δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και προθέσεις.
Απαιτείται γνώση και ριζοσπαστικές λύσεις.
Χρειάζεται λογισμός και όνειρο.
Χάθηκε πολύτιμος χρόνος στους 6 μήνες που έχουν περάσει και ο Πρωθυπουργός αγωνιζόταν για να επιτύχει αυτό το οποίο επέτυχε, θα έπρεπε να έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι έτοιμος ο αγροτικός τομέας για το άλμα προς τα εμπρός.
Αυτό κατά την άποψή μου δεν έχει γίνει από τον κ. Υπουργό.
  • Πώς βλέπετε τις νέες τροπολογίες που προωθεί το ΥπΑΑΤ μετά τις γιορτές, μέσα από τις οποίες δεν θα υπάρξουν διώξεις των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών για ένα χρόνο μέσα στον οποίο θα πραγματοποιηθούν σχετικοί έλεγχοι;

Το Συνεταιριστικό Κίνημα έχει προσφέρει για πάνω από 80 χρόνια περίπου πάρα πολλά στον Έλληνα αγρότη.
Είναι γεγονός βέβαια ότι έχουν γίνει και πολλά λάθη και είναι επίσης βέβαια ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας εκσυγχρονισμός και μια αναγέννηση θα έλεγα του Συνεταιριστικού Κινήματος. Δυστυχώς η Νομοθετική Πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να προωθηθούν οι τροπολογίες που έδιναν την δυνατότητα στον Ν.4015 περί Συνεταιρισμών να εφαρμοστεί, έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα.
Επικροτώ την άποψη ότι για να γίνουν διώξεις μελών Διοικητικών Συμβουλίων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών θα πρέπει προηγουμένως να έχει γίνει έλεγχος και, εφόσον έχει διαπιστωθεί δόλος ή έχουν υπάρξει ποινικά αδικήματα ή ακόμη εάν κάποιοι έχουν βάλει το δάχτυλο στο μέλι, να πάνε φυλακή.
Δεν επιτρέπεται όμως άκριτα και αδικαιολόγητα να διασύρονται Συνεταιριστές οι οποίοι και έχουν προσφέρει πολλά και δεν έχουν προσωπικές ευθύνες.
Ελπίζω σύντομα να ψηφιστεί η σχετική τροπολογία η οποία θα δίνει παράταση, προκειμένου να γίνουν οι έλεγχοι και μετά να αποδοθούν οι ευθύνες, εάν υπάρχουν, για να μπορούμε να λέμε ότι υπάρχει δικαιοσύνη.
  • Πιστεύετε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η οδός διαφυγής της χώρας από το σημερινό αδιέξοδο της κρίσης;
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο εθνικός πλούτος και η παραγωγική ανάπτυξη μιας χώρας στηρίζεται κυρίαρχα και προπαντός στην πρωτογενή παραγωγή.
Φορείς αυτής της προσπάθειας είναι οι αγρότες.
Αν αυτοί πάσχουν, αν αυτοί καταρρέουν οικονομικά, αν αυτοί αδυνατούν να παράγουν, καταστρέφεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας.
Θα πρέπει κατά την γνώμη μου άμεσα, σήμερα και όχι αύριο, χωρίς καθυστέρηση να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχουμε θετικό πρόσημο στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων. Θα πρέπει να υπάρχουν εκείνες οι πολιτικές προκειμένου να γίνουμε αυτάρκεις ούτως ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές ζωικών και αγροτικών προϊόντων και αντίστοιχα να αυξηθούν οι εξαγωγές.
Είναι αδιανόητο κατά την γνώμη μου μια χώρα με τέτοια συγκριτικά πλεονεκτήματα, με τέτοιο ήλιο, με τέτοιο αέρα και τέτοιες κλιματικές συνθήκες, να κινδυνεύουμε να μην έχουμε να φάμε αν μας κλείσουν τα σύνορα.
Τέλος πρέπει να πω ότι η ελληνική αγροτική οικονομία δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο ανταγωνιστική (προοπτική εξαιρετικά αμφίβολη) σε πολλά προϊόντα.
Οφείλει αναμφίβολα να είναι ανταγωνιστική αλλά και σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματική.
  • Πώς σχολιάζετε την πολυδιαφημισμένη επιστροφή νέων από αστικά κέντρα στη γεωργία κυρίως μέσω εναλλακτικών καλλιεργειών; Είναι μια εύκολη υπόθεση ή μήπως οι δυσκολίες θα απογοητεύσουν αυτούς τους νέους ανθρώπους;
Δεν πιστεύω ότι είναι εύκολη η επιστροφή των νέων στην γεωργία και δεν προσδοκώ κάτι το ιδιαίτερο απ’ αυτό. Ίσως ένα μικρό ποσοστό αγροτών που έχει αστικοποιηθεί να μπορέσει να επανέλθει στο χωριό του και να παράγει. Δεν το κρίνω όμως -και πάλι επαναλαμβάνω- σημαντικό. Είναι γεγονός ότι μετά τον 2Ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο αγροτικός πληθυσμός ήταν 45%, να ήταν επιθυμητή η μείωσή του. Τώρα που είναι το ποσοστό του αγροτικού κόσμου μονοψήφιος αριθμός θεωρώ ότι η περαιτέρω μείωση θα είναι ό,τι πιο καταστροφικό θα μπορούσε να υπάρξει.
  • Πώς βλέπετε το μέλλον της χώρας από ένα πόστο που σχετίζεται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία;
Εάν άμεσα δεν αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα στον αγροτικό τομέα, τότε ίσως η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο θα είναι μη αναστρέψιμη. Θα πρέπει πλέον να πούμε την αλήθεια, την οποία μέχρι τώρα κρύβαμε κάτω από το χαλί και λειτουργούσαμε με βραχυπρόθεσμους στόχους, να αλλάξουμε ριζικά, να πάρουμε πρωτοβουλίες και να δημιουργήσουμε μια έξυπνη συμπληρωματική γεωργία που θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια εθνική αγροτική πολιτική και να καθορίσουμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες να πάρουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε από την νέα ΚΑΠ, να προσπαθήσουμε να έχουμε περισσότερες ευκαιρίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε με την προσαρμογή την οποία πρέπει να κάνουμε πάνω στην Εθνική Αγροτική Πολιτική.
Θα πρέπει δηλαδή να πάψουμε να βάζουμε την αγροτική πολιτική μας στον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών.
  • Θεωρείτε ότι έχετε κάνει κάποια λάθη στη διοίκηση της Οργάνωσης και ποια είναι αυτά;
Ουδείς αναμάρτητος. Δεν μπορεί να γίνονται όλα τέλεια. Ίσως κάποια λάθη να φανούν στην πορεία, πάντως αν γύριζα 10 χρόνια πίσω θα ακολουθούσα στην Οργάνωση την ίδια πορεία, με τις ίδιες επιλογές για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχω μετανιώσει.
  • Τέλος, ποιο είναι το μυστικό που οδηγεί την ΕΒΟΛ στην κερδοφορία σε τόσο δύσκολες εποχές για όλες τις επιχειρήσεις;
Η άριστη ποιότητα των προϊόντων, το καταναλωτικό κοινό που στηρίζει τα τοπικά προϊόντα, η εμπιστοσύνη του κτηνοτροφικού και αγροτικού κόσμου, αλλά και το υψηλό αίσθημα ευθύνης και εργατικότητας που έχουν οι απασχολούμενοι στην Οργάνωση είναι τα μυστικά της επιτυχίας του ΕΒΟΛ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου