ΤΟΠΙΚΑ

Επιδημιολογική μελέτη για το Βόλο

επιδημιολογική-μελέτη-για-το-βόλο-851206

Πρόταση για την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης τριών σταδίων, που θα είναι σε θέση σε χρονικό ορίζοντα έως δύο ετών να παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα, δίνοντας τη δυνατότητα να δημιουργηθούν «εργαλεία» άσκησης πολιτικής για την ατμοσφαιρική ρύπανση και των επιπτώσεών της στη δημόσια υγεία παρουσίασε χθες ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Κων. Γουργουλιάνης στο νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια.
Η επιδημιολογική μελέτη για τη συσχέτιση των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος με τα επίπεδα αστικής μόλυνσης στη Μαγνησία είχε αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, από τις πρώτες συναντήσεις, μεταξύ της νομαρχιακής αρχής, του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Οι γιατροί είχαν επισημάνει ότι η επιδημιολογική μελέτη για να καταλήξει σε κατ’ αρχήν αποτελέσματα απαιτεί τουλάχιστον μία πενταετία, ενώ ο νομάρχης είχε ζητήσει εναλλακτικές μεθόδους, ώστε σύντομα να ληφθούν μέτρα.
Χθες, ο κ. Γουργουλιάνης κατέθεσε την πρόταση για τον τρόπο εξέλιξης της έρευνας, σε τρεις φάσεις: αναδρομική μελέτη, προοπτική μελέτη και μελέτη που αφορά στον μαθητικό πληθυσμό.
«Επέμεινα ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο χρόνος παράδοσης της μελέτης να υπερβεί τα δύο χρόνια, καθώς χρειαζόμαστε άμεσα εργαλεία για την άσκηση πολιτικής», δήλωσε χθες ο κ. Παπατόλιας, ο οποίος ζήτησε οι τρεις μελέτες να ενσωματωθούν σε μία. Σύντομα, η νομαρχιακή αρχή θα ενημερωθεί για το κόστος της μελέτης, ώστε να προχωρήσει στην ανάθεσή της.
Ο νομάρχης πρότεινε να εκπονηθεί συμπληρωματική μελέτη για τους κατοίκους του Παλαιού Λιμεναρχείου.

Αναδρομική μελέτη. Σκοπός της αναδρομικής μελέτης αποτελεί η πιθανή συσχέτιση των παθήσεων του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος με τα επίπεδα αστικής μόλυνσης. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί είναι η καταγραφή των ασθενών που προσήλθαν σε χρονικό διάστημα τριών ετών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου. Το υπό μελέτη δείγμα θα αποτελούν οι ασθενείς 14 ετών και άνω, μόνιμοι κάτοικοι Βόλου στους οποίους τέθηκαν από τους ιατρούς των ΤΕΠ οι εξής διαγνώσεις: χρόνια βρογχίτιδα, παρόξυνση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), παρόξυνση άσθματος, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, πνευμονικό οίδημα
Το σύνολο των ασθενών θα χωρισθεί σε τρεις ηλικιακές ομάδες: 14-44 έτη, 45-65 έτη και 66 έτη και άνω.
Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν διαθέσιμα από τους σταθμούς καταγραφής των επιπέδων αστικής μόλυνσης της Μαγνησίας για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Από την αναδρομική μελέτη θα διαπιστωθεί αν η αύξηση των επιπέδων των ρύπων της ατμόσφαιρας πάνω από τα επιτρεπτά όρια μηνιαίως σχετίζεται με αυξημένο αριθμό ασθενών, που προσέρχονται στο νοσοκομείο με τις παραπάνω διαγνώσεις στον ίδιο χρόνο και επομένως να εκτιμηθεί ο βαθμός επίπτωσης της αστικής μόλυνσης στην υγεία.

Προοπτική μελέτη. Σκοπός της μελέτης αυτής θα αποτελεί η εκτίμηση της συχνότητας των παροξυσμών άσθματος σε συσχέτιση με επίπεδα αστικής μόλυνσης. Τα κριτήρια εισαγωγής στο πρωτόκολλο αυτό θα πληρούν
ενήλικοι ασθενείς, μόνιμοι κάτοικοι Βόλου, που διαμένουν κοντά σε σταθμούς μέτρησης των επιπέδων αστικής μόλυνσης, μη καπνιστές με διάγνωση άσθματος. Η διάγνωση του άσθματος θα τίθεται στην πρώτη επίσκεψη με τη συμπλήρωση τυποποιημένου ερωτηματολογίου που θα αφορά τα συμπτώματα άσθματος, θα υποβάλλονται σε σπιρομετρικό έλεγχο της αναπνοής προ και μετά τη χορήγηση εισπνεόμενου βρογχοδιασταλτικού.
Οι ασθενείς θα ταξινομηθούν σε τέσσερις υποομάδες ανάλογα με τη
βαρύτητα του άσθματος. Στη συνέχεια οι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια εισαγωγής στη μελέτη θα παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για ένα έτος, όπου σε ατομική τους κάρτα θα καταγράφονται πληροφορίες, όπως παρόξυνση του άσθματος, ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω επιδείνωσης του άσθματος κ.α.
Ταυτόχρονα θα καταγράφονται από τους σταθμούς μέτρησης των επιπέδων αστικής μόλυνσης οι τιμές των διακυμάνσεων των ρύπων της ατμόσφαιρας και των αεροαλλεργιογόνων μηνιαίως. Κατά συνέπεια θα εκτιμηθεί αν οι μεταβολές στα επίπεδα μόλυνσης και αεροαλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα σχετίζονται με επιδείνωση του βρογχικού άσθματος στους ασθενείς αυτούς.

Cross-sectional study. Θα διερευνήσει την πιθανή σχέση των συμπτωμάτων του αναπνευστικού σε μαθητές και των επιπέδων αστικής μόλυνσης.
Το υπό μελέτη δείγμα θα αποτελούν μαθητές των δημοτικών σχολείων της περιφέρειας της Μαγνησίας ηλικίας 6-12 ετών, που φοιτούν σε σχολεία που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς μέτρησης επιπέδων αστικής μόλυνσης. Στη μελέτη θα μετέχουν μαθητές με διάγνωση άσθματος και συμπτωμάτων του αναπνευστικού. Η διάγνωση θα τίθεται με τυποποιημένα ερωτηματολόγια που αφορούν τα συμπτώματα του άσθματος, το οποίο θα συμπληρώνεται από τους κηδεμόνες των μαθητών. Εναλλακτικά το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται από τους ίδιους τους μαθητές με ταυτόχρονη προβολή οπτικοακουστικού υλικού (video) για την καλύτερη κατανόηση και συνεργασία.
Επιπλέον οι μαθητές μπορούν να υποβάλλονται σε σπιρομετρικό έλεγχο της αναπνοής για τη τεκμηρίωση της διάγνωσης του άσθματος. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιείται καταγραφή των επιπέδων αστικής μόλυνσης από τους σταθμούς μέτρησης που βρίσκονται κοντά στα υπό μελέτη σχολεία. Με τη μελέτη αυτή θα εκτιμηθεί η συχνότητα του άσθματος στις ηλικίες 6-12 έτη και η συχνότητα των συμπτωμάτων του αναπνευστικού συστήματος σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλές τιμές ρύπων της ατμόσφαιρας. Επιπλέον θα μπορούσε να αποτελεί σκοπό της μελέτης οι πιθανές διαφορές στη συχνότητα του άσθματος μεταξύ μαθητών που φοιτούν σε σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλά επίπεδα μόλυνσης και περιοχές χωρίς αστική μόλυνση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου