ΤΟΠΙΚΑ

Παραίτηση με καταγγελίες για το ΕΣΥ

παραίτηση-με-καταγγελίες-για-το-εσυ-851206

Παραίτηση-«νυστέρι» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του αναπληρωτή διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Λεωνίδα Μαυρογιάννη.
Απόφαση απόγνωσης για τις απαράδεκτες και δίχως βελτίωση συνθήκες λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παραίτηση με έντονη κριτική για τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις που πέφτουν στο «κενό», για τα ωράρια εξαθλίωσης των νοσοκομειακών γιατρών με μισθούς που δεν ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες τους, για όσα επιχειρούνται να διορθωθούν με «μπαλώματα» στο πολύπαθο δημόσια σύστημα υγείας.
«Κουράστηκα με αυτές τις συνθήκες εξαθλίωσης και απαξίωσης του συστήματος», δηλώνει έπειτα από 28 ολόκληρα χρόνια διαδρομής στο ΕΣΥ και τα 22 τελευταία στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου ο χειρούργος Λεων. Μαυρογιάννης.
Με απογοήτευση για τα «μεγάλα λόγια» που άκουσε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, δίχως πρακτικό αποτέλεσμα, με έντονη κριτική για «βολεμένους που αφήνουν τους γιατρούς να σηκώσουν το βάρος των αδυναμιών και των σημαντικών ελλείψεων του ΕΣΥ», μίλησε περιγράφοντας όσα τον οδήγησαν στην απόφασή του να παραιτηθεί και να συνεχίσει την επαγγελματική του καριέρα στον ιδιωτικό τομέα.
Καθημερινή ένταση, ωράρια εργασίας που εξαθλιώνουν, μισθοί πενιχροί για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και δεσμεύσεις που επί χρόνια περιμένουν να υλοποιηθούν για τη βελτίωση και αναβάθμιση του ΕΣΥ…
Ήταν από όσα οδήγησαν τον κ. Μαυρογιάννη να θέσει την παραίτησή του στο υπουργείο Υγείας.
Η εισαγγελική έρευνα για τις εφημερίες των γιατρών, η οποία ξεκίνησε μετά την νυχτερινή «έφοδο» στο Νοσοκομείο Βόλου, συνεχίζεται. Γιατροί του «Αχιλλοπούλειου» βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες και αισθάνονται ότι καλούνται να «πληρώσουν τα σπασμένα» ενός Συστήματος Υγείας ανεπαρκούς να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
«Η έρευνα του εισαγγελέα προχωρά, παρά τα όσα μας είχαν διαβεβαιώσει. Την άνοιξη εγκύκλιος του υφυπουργού Υγείας Θ. Γιαννόπουλου όριζε ότι όποιο περιστατικό εισέρχεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών πρέπει να το αντιμετωπίσει ο εφημερεύον επιμελητής. Όσες και να είναι οι δυνάμεις ενός γιατρού δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση. Και από την άλλη, εάν οτιδήποτε συμβεί, ο ίδιος θα βρεθεί υπόλογος στον εισαγγελέα. Πόσο μπορούν να αντέξουν τα νεύρα μας;», περιγράφει ο γιατρός, δίνοντας ένα παράδειγμα όσων συμβαίνουν στους χώρους των δημόσιων νοσοκομείων.
«Το αίτημα των γιατρών για 48ωρο δεν προχωρά, ενώ οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι και προσπαθούν να δώσουν λύση καλυπτόμενοι πίσω από τις πλασματικές εφημερίες. Τους τις χαρίζω τις πλασματικές εφημερίες. Θα μπορούσα να έχω έναν αξιοπρεπή μισθό. Φτάνει, όμως, πια.».
Η παραίτηση του κ. Μαυρογιάννη συνεχίζει να βρίσκεται στο συρτάρι του Γ.Γ. του υπουργείου και ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτή από τον υπουργό, ώστε να ακολουθήσει η δημοσίευσή της σε ΦΕΚ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου