ΤΟΠΙΚΑ

Υπέρ Βενιζέλου ο Κ. Καρτάλης

υπέρ-βενιζέλου-ο-κ-καρτάλης-851206

Το πολιτικό σκεπτικό κάτω από το οποίο τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του Ευάγγελου Βενιζέλου εκθέτει με σημερινή του δήλωση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ κ. Καρτάλης, με μακροσκελή δήλωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα μετά το τέλος των εργασιών της Εθνικής Συνδιάσκεψης.
Αναλυτικότερα η δήλωση του Κ. Καρτάλη έχει ως εξής:
Oλο το διάστημα από τις εθνικές εκλογές, δεχόμουν επίμονες ερωτήσεις ως προς το ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξω για Πρόεδρο του Κινήματος. Ορισμένοι μάλιστα θεώρησαν ότι με σχόλιά τους θα καθόριζαν – εκείνοι και όχι εγώ – το χρόνο που θα επέλεγα να τοποθετηθώ. Τέτοιους πολιτικούς φαίνεται ότι προτιμούν ή τέτοιους έχουν συνηθίσει.

Είναι γνωστό όμως ότι είχα προτιμήσει – και το είχα δηλώσει πολύ έγκαιρα από τις 18 Σεπτεμβρίου – να μη συμμετέχω στην πλειοδοσία δηλώσεων προτίμησης προσώπων. Είχα αντιθέτως τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης για πολιτική ψυχραιμία και υπέρ ενός ανοικτού πολιτικού διαλόγου μέσα από τα όργανα του κινήματος που θα έδινε τη δυνατότητα στους υποψηφίους να μας παρουσιάσουν τις πολιτικές τους θέσεις. Και νομίζω ότι σήμερα – περίπου 1 ½ μήνα μετά τις εθνικές εκλογές και αμέσως μετά τη Συνδιάσκεψη – όλοι μας έχουμε πλέον μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για κάθε ένα από τους τρεις υποψήφιους.

Στο ίδιο διάστημα (από τις εθνικές εκλογές μέχρι σήμερα) ακούστηκαν όμως και πολλά που μας πλήγωσαν. Πιστεύω ότι κανείς δεν είδε με καλό μάτι τις αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα τηλεοπτικά παράθυρα, τις βαριές κατηγορίες για «υπονομευτές», που κατά την άποψη μου δεν υπήρχαν, αλλά και τις βαρύτερες κατηγορίες για στελέχη που πλούτισαν, κατηγορίες όμως που έμειναν και μένουν αδιευκρίνιστες καταδικάζοντας όλους μας σε μία ανεπίτρεπτη συλλογική ενοχή. ΄Οπως τέλος πιστεύω ότι πολλοί θα πρέπει να ένοιωσαν άβολα – ή και θα ενοχλήθηκαν – με την απροκάλυπτη προσπάθεια για την «αποκαθήλωση» του Κώστα Σημίτη.

Το πολιτικό σκεπτικό

Βάσισα το πολιτικό μου σκεπτικό σε τρία βασικά κριτήρια:

1. Τις απόψεις των υποψηφίων για τα αίτια της ήττας και τις προτάσεις τους για τη θεραπεία των αιτίων.
2. Την πολιτική τους πλατφόρμα, πρακτικά τις θέσεις τους για την παιδεία, το ασφαλιστικό, την εργασία, το Κράτος, τα δημόσια αγαθά, τους νέους, τους μη προνομιούχους, κ.α.
3. Τις δεσμευτικές τους θέσεις για το κόμμα και την ανανέωση-ανασυγκρότησή του.

Oι τρεις υποψηφιότητες

Θεωρώ ότι και οι τρεις υποψήφιοι στοχεύουν στο κοινό καλό. Για αυτό και ψήφισα υπέρ και των τριών υποψηφιοτήτων στο Εθνικό Συμβούλιο και για αυτό παρότρυνα τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία να παρακολουθήσουν τις ομιλίες και τις πολιτικές πρωτοβουλίες και των τριών υποψηφίων.

Νιώθω ηθική υποχρέωση προς τον Γ. Παπανδρέου που μετά την τετραετή θητεία μου ως Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων στην Κυβέρνηση Κ. Σημίτη μου εμπιστεύτηκε την Προεδρία του ΙΣΤΑΜΕ και με συμπεριέλαβε στο συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία. Τον ευχαριστώ θερμά αλλά και τον τιμώ για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε τα τελευταία χρόνια για να στηριχθούν όλοι οι Ελληνες από την επιδρομή της νεοφιλελεύθερης Κυβέρνησης της ΝΔ.

Νιώθω όμως ηθική υποχρέωση και προς τον Ε. Βενιζέλο για τη στενή μας συνεργασία στο Υπουργείο Πολιτισμού επί 3 ½ κρίσιμα έτη στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που μου έδειξε με την αναβάθμιση μου από Ειδικό Γραμματέα σε Γενικό Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων, σε μία εποχή μάλιστα που η συνεργασία μας είχε μόλις ξεκινήσει. Τον ευχαριστώ θερμά επίσης.

Αναφέρομαι στην ηθική υποχρέωση προς το Γ. Παπανδρέου και προς τον Ε. Βενιζέλο, γιατί κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν περί «αχαριστίας». Σε ό,τι με αφορά «αχαριστία» θα ήταν να είχα σβήσει οτιδήποτε προηγήθηκε της θητείας μου στο ΙΣΤΑΜΕ. Η μνήμη όμως είναι ενιαία, δεν τεμαχίζεται σε κεφάλαια και σίγουρα δεν είναι το πρώτο, το δεύτερο ή το τελευταίο κεφάλαιο που πρέπει υποχρεωτικά να ξεχωρίζει ή να βαρύνει την επιλογή σου.

Αποψη με πολιτικά και όχι συναισθηματικά κριτήρια

Αυτό δεν σημαίνει ότι κρατώ ίσες αποστάσεις ή ότι θα ψηφίσω λευκό. Επιλέγω να διαμορφώσω – με πολιτικά και όχι συναισθηματικά κριτήρια – την άποψη μου και να την εκφράσω δημόσια.

Μετά και τις τοποθετήσεις των υποψηφίων στην Εθνική Συνδιάσκεψη θεωρώ ότι το πολιτικό σκεπτικό που περιέγραψα παραπάνω, καλύπτεται πληρέστερα από τον Ε. Βενιζέλο.

Θα ήθελα τόσο αυτοί που συμφωνούν όσο και αυτοί που διαφωνούν με την παραπάνω άποψη, να γνωρίζουν ότι διαμορφώνω και ανακοινώνω την άποψη μου τη στιγμή που ο Ε. Βενιζέλος υπολείπεται του Γ. Παπανδρέου στις δημοσκοπήσεις.

Στην πολιτική οφείλεις όμως να λες και να κάνεις αυτό που πιστεύεις χωρίς τακτικισμούς ή καιροσκοπισμούς αλλά και χωρίς πρώτα να έχεις δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα διασφαλίσεις την επόμενη ημέρα σου.

Αυτή την πολιτική διδαχθήκαμε από τους αείμνηστους Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργο Γεννηματά και Αντώνη Τρίτση. Τη διδαχθήκαμε επίσης από τον Κώστα Σημίτη και από τον ίδιο το Γιώργο Παπανδρέου που ποτέ δεν δίστασε να πει την άποψη του ακόμα και όταν ήταν μόνος και «αντίθετα από το ρεύμα» (θέσεις για τα ναρκωτικά και για τα Πανεπιστήμια, 1999).

Αυτή την πολιτική αντιλαμβάνομαι, αυτή θέλω να υπηρετώ και για αυτή θέλω να κρίνομαι.

Το έδειξα άλλωστε με την παραίτηση μου το Μάρτιο του 2004 από Γ.Γ. Ολυμπιακών Αγώνων στο Υπουργείο Πολιτισμού, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός ζήτησε να παραμείνω στη θέση μου. Την ίδια στιγμή μάλιστα που όλη η ΝΔ με κατηγορούσε – δια των φιλικών της ΜΜΕ – για την απόφαση αποχώρησης μου και προανήγγειλε την «τιμωρία» μου. Αλλά και την ίδια στιγμή που άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επέλεξαν να παραμείνουν στις θέσεις τους – σε κρατικούς οργανισμούς – δήθεν γιατί δεν προέκυπταν επαρκείς πολιτικοί λόγοι για την εθελούσια αποχώρηση τους.

Το απέδειξα επίσης με την (αδιαπραγμάτευτη) συμμετοχή μου στην 9η – και μη εκλόγιμη θέση – του ευρωψηφοδελτίου του 2004.

Η επόμενη ημέρα

Πρέπει όλοι να δεσμευτούμε ότι θα συμμετέχουμε στις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου. Το έχουμε υποχρέωση προς το ΠΑΣΟΚ, προς τον κόσμο που αναμένει από εμάς κάτι διαφορετικό.

Πρέπει επίσης όλοι να δεσμευτούμε ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της 11ης Νοεμβρίου, θα στηρίξουμε το νέο Πρόεδρο του Κινήματος με κάθε τρόπο και με όλες μας τις δυνάμεις.

Προσωπικά δεσμεύομαι.
Είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ.
Και μέχρι την 11η Νοεμβρίου αλλά και την επόμενη ημέρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου