ΤΟΠΙΚΑ

Συγκλονιστική η ανταπόκριση στη συναυλία αλληλεγγύης

συγκλονιστική-η-ανταπόκριση-στη-συνα-61021

Την πεποίθηση ότι «στο Βόλο αναπτύσσεται ένα δυναμικό κίνημα αλληλεγγύης και εθελοντισμού, ένα κίνημα που απορρίπτει τη λογική τού “ο σώζων εαυτόν σωθήτω” και αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην τακτική των απανταχού φασιστικών μορφωμάτων, που επιδίδονται στη “φιλανθρωπία” για να παγιδεύουν λαϊκά στρώματα κρύβοντας το αποκρουστικό πρόσωπο του φασισμού και του ρατσισμού», εκφράζει ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης σε δήλωσή του με αφορμή τη μαζική ανταπόκριση των Βολιωτών στη συναυλία της Πέμπτης για την ενίσχυση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο κ. Σκοτινιώτης επισημαίνει τα εξής:

«Η συμμετοχή των συμπολιτών μας και η προσφορά τροφίμων στην προχθεσινή συναυλία αλληλεγγύης για τη στήριξη του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου υπήρξε πραγματικά συγκλονιστική. Ο Βόλος της ελπίδας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής έδωσε, για μια ακόμη φορά, δυναμικό παρών.

Η πέραν κάθε προσδοκίας ανταπόκριση του κόσμου, όπως και η ανταπόκριση των συμπολιτών μας στις διάφορες εκδηλώσεις αλληλεγγύης και στήριξης του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου και των άλλων κοινωνικών δομών του Δήμου που οργανώνονται από όλο και περισσότερους φορείς της περιοχής, αποδεικνύουν ότι στο Βόλο αναπτύσσεται ένα δυναμικό κίνημα αλληλεγγύης και εθελοντισμού, που το έχουμε όσο ποτέ ανάγκη, σε εποχή ραγδαίας φτωχοποίησης ευρύτερων στρωμάτων της κοινωνίας.

Αναπτύσσεται ένα κίνημα που απορρίπτει τη λογική τού «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», η οποία οδηγεί σε αποσύνθεση τον κοινωνικό ιστό. Ένα κίνημα στήριξης των κοινωνικών δομών που λειτουργούν με όλες τις εγγυήσεις της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της αποτελεσματικής αξιοποίησης κάθε προσφοράς συμπολίτη μας, η οποία αποδίδεται με απόλυτη διακριτικότητα σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη, με βάση τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών.

Η αλληλεγγύη είναι το ηθικό καθήκον που έχουν τα μέλη μιας κοινωνίας να αλληλοϋποστηρίζονται και να αλληλοβοηθούνται. Αποτελεί, παράλληλα, αναγκαστική υποκατάσταση της πολιτείας που θα έπρεπε να είχαμε, δεν έχουμε και εν τέλει διεκδικούμε. Μα, πάνω απ’ όλα, αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα μεταξύ ίσων πολιτών, σε αντίθεση με την υποκριτική φιλανθρωπία που στηρίζεται στην επικύρωση της ανωτερότητας του «φιλάνθρωπου» έναντι αυτού που τη δέχεται.

Το κίνημα αλληλεγγύης και εθελοντισμού, λοιπόν, που αναπτύσσεται στην πόλη μας αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και η στήριξη των θεσμοθετημένων δημοτικών δομών όπως και δομών της Εκκλησίας και κοινωνικών ιδρυμάτων, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουμε ούτε στα «Φιλόπτωχα Ταμεία» ούτε στις «Άπορες Κορασίδες».

Αποτελεί, ταυτόχρονα, την καλύτερη απάντηση στην τακτική των απανταχού φασιστικών μορφωμάτων, που επιδίδονται στη «φιλανθρωπία» για να παγιδεύουν λαϊκά στρώματα κρύβοντας το αποκρουστικό πρόσωπο του φασισμού και του ρατσισμού.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στη χθεσινή συναυλία, όπως και όλους τους εθελοντές για την καθοριστική συμβολή τους. Και βεβαίως ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Μουσικό Σχολείο Βόλου, που τιμά την πόλη μας και δίνει την καλύτερη απάντηση σε όσους ισοπεδωτικά απαξιώνουν κάθε τι το δημόσιο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου