ΤΟΠΙΚΑ

Αγγλία-Γερμανία επισκέπτεται η Ντόρα

αγγλία-γερμανία-επισκέπτεται-η-ντόρα-851206

Το θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. αναμένεται να θέσει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά τις συναντήσεις που θα έχει την σήμερα και αύριο με τους ομολόγους της Βρετανίας και της Γερμανίας αντίστοιχα.
Η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου χθες, μίλησε στο κοινό του London School of Economics.
«Η προσπάθεια των Σκοπίων να κατασκευάσουν μια παν-μακεδονική θεωρία, να υποστηρίξουν την ταυτότητά τους και τις ωμές και προκλητικές τους πράξεις αποτελούν αναχρονισμό. Χρησιμοποιούν τη γλώσσα του 19ου αιώνα και ελπίζουν να γίνουν κατανοητοί τον 21ο αιώνα» δήλωσε η κα Μπακογιάννη και ξεκαθάρισε:
«Δεν πρόκειται ούτε για ψυχολογικό ούτε για συναισθηματικό ζήτημα. Είναι θέμα σχέσεων καλής γειτονίας. Είναι θέμα περιφερειακής σταθερότητας. Και δεν μπορούμε να αφήσουμε το ερώτημα αυτό να αιωρείται».
Επανέλαβε ακόμη ότι η Ελλάδα προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με έναν σαφή στόχο: μια αμοιβαία αποδεκτή – σύνθετη – λύση.
«Έχουμε εμπλακεί στη διαδικασία αυτή με ανοιχτό μυαλό. Η Ελλάδα έχει επιδείξει την καλή της θέληση. Οι φίλοι μας στα Σκόπια θα πρέπει να καλύψουν επίσης κάποιο έδαφος. Δεν μπορεί να διαμορφωθεί καμιά στρατιωτική συμμαχία ή στενή εταιρική σχέση μεταξύ χωρών, εάν δεν βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στις σχέσεις καλής γειτονίας» κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών.
Σήμερα η κα. Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Αύριο θα επισκεφθεί το Βερολίνο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ.
Στα Σκόπια, προβληματίζει το ενδεχόμενο ελληνικού βέτο στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ τον προσεχή Απρίλιο, με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι να δηλώνει πως στην εισήγηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, «υπάρχει ένα σημείο το οποίο εμείς οριστικά δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε. Το σημείο αυτό αναφέρει ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα έπρεπε να αποδεχτεί όνομα για διεθνή χρήση, το οποίο είναι διαφορετικό από το συνταγματικό όνομα. Το σημείο αυτό που περιέχεται στο προσχέδιο-κείμενο είναι απορριπτέο για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και δεν δυνάμεθα να συνομιλούμε για αυτό».

ΝΑΤΟ και ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι, μετέβη στις Βρυξέλλες όπου είχε επαφές με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και το μόνιμο αντιπρόσωπο της Γερμανίας στη Συμμαχία, πρέσβη Ούλριχ Μπράντενμπουργκ. Παράλληλα, την Ουάσινγκτον επισκέπτεται ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Λάζαρ Ελενόφσκι, ο οποίος εκτός από τις επαφές του με την ηγεσία του Πενταγώνου, θα συναντηθεί και με εκπροσώπους του Κογκρέσου
Το προσεχές διάστημα αναμένεται στα Σκόπια η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσινγκτον έχει ήδη διαμηνύσει στα Σκόπια τη δυσαρέσκειά της για τη στάση του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι.
Αλλά και εντός της ΠΓΔΜ εκφράστηκαν διαφωνίες σε σχέση με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Η ανταποκρίτρια του Mega στα Σκόπια μετέδωσε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Κίρο Γκλιγκόροφ, Ντένκο Μαλέφσκι και ο Ιβαν Τόσεφσκι, διπλωμάτης και πρώην εκπρόσωπος των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είναι μεταξύ εκείνων που επικρίνουν τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι η αντίδρασή του ήταν άκαιρη καθώς ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς δεν πρότεινε ακόμη τίποτα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου