ΤΟΠΙΚΑ

Βήματα μπροστά από τις βιομηχανίες

βήματα-μπροστά-από-τις-βιομηχανίες-851206

Η πρόληψη μπορεί να λειτουργήσει ως “ασπίδα” για την αποφυγή επαγγελματικών νοσημάτων στους εργασιακούς χώρους.
Αυτό τόνισαν χθες οι ομιλητές της Ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το ΕΚΒ, ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου και το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Μαγνησίας για την προαγωγή της Υγείας στους χώρους εργασίας”.
Η ημερίδα διοργανώθηκε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ασφάλειας εργαζομένων για την προαγωγή υγείας των εργαζομένων και αποτελεί τη συνέχεια μίας σειράς πρωτοβουλιών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης πρωτοβάθμιων σωματείων και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης, στη Μαγνησία οι περισσότερες βιομηχανίες έχουν συμμορφωθεί με το νομοθετικό πλαίσιο, ενώ το μέτρο του γιατρού εργασίας έχει επεκταθεί και στις επιχειρήσεις κάτω των 50 εργαζομένων ειδικότερα σε κλάδους όπως οι χημικές βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις μετάλλου.
Το ΕΚΒ ωστόσο, όπως τόνισε και χθες ο πρόεδρος Ηλίας Τασσιός, θα συνεχίσει τους ελέγχους, ώστε η κατάσταση να βαίνει διαρκώς βελτιούμενη με απώτερο στόχο πάνω από όλα την πρόληψη.

Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικές τέτοιες ενημερωτικές ημερίδες, επισήμανε χθες η υπεύθυνη του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης κ. Μάγδα Ηλιδάκη, διότι δεν θεωρούμε ότι βελτίωση των συνθηκών εργασίας είναι μόνο η πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων αλλά και η πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει μεν το νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλλει το θεσμό του γιατρού εργασίας και στις επιχειρήσεις πάνω από 50 εργαζόμενους, ωστόσο χρειάζεται διαρκή ενημέρωση, ώστε σε συνδυασμό με τη βελτίωση των δεικτών στα εργατικά ατυχήματα και με την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή των εργαζομένων να υπάρξει πραγματική προαγωγή στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Η κ. Ηλιδάκη εκτιμά ότι παρόλο ότι έχει ήδη διευρυνθεί σε συγκεκριμένους κλάδους όπου υπάρχουν επαγγελματικοί κίνδυνοι για νοσήματα από καρκινογόνους και χημικούς παράγοντες ή εκεί που χρησιμοποιούν μόλυβδο, ο θεσμός του γιατρού εργασίας θα πρέπει να επεκταθεί και σε μικρότερες επιχειρήσεις, ώστε εργοδότες και εργαζόμενοι να αλληλοενημερώνονται.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ.Λεων. Μαυρογιάννης από την πλευρά του τόνισε ότι η ασφάλεια των εργαζομένων είναι απαραίτητη σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, διότι επιτυγχάνεται μείωση εργατικών ατυχημάτων αλλά και επαγγελματικών νοσημάτων.
“Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες. Να επιδιώξουν να έχουν τις καλύτερες συνθήκες ασφάλειας. Να τελειώσει ο κάθε εργαζόμενος την εργασία του υγιής και χωρίς βλάβες” υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ι.Σ.Μ., ενώ ο πρόεδρος του ΕΚΒ κ. Ηλίας Τασσιός διαβεβαίωσε ότι το ΕΚΒ θα συνεχίσει να δίνει βάρος στην ευαισθητοποίηση.
“Κυρίαρχο ζήτημα για εμάς είναι η υγιεινή και ασφάλεια, τόνισε.
Δεν σταματούμε μόνο στους ελέγχους. Δεν τελειώνουν ποτέ τα προβλήματα και πρέπει οι εργαζόμενοι να είναι διαρκώς ενημερωμένοι για τους κινδύνους στους χώρους δουλειάς. Κανένα μεροκάματο, όσο υψηλό και να είναι, δεν μπορεί να συγκριθεί με την υγεία του εργαζόμενου. Χρειάζεται διαρκής βελτίωση των συνθηκών και ενημέρωση διαρκής.”

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου