ΤΟΠΙΚΑ

Ανδρέας Κατσιγιάννης: Νέα σελίδα για την “Εστουδιαντίνα” οι Μεσογειακοί

ανδρέας-κατσιγιάννης-νέα-σελίδα-για-τ-851206

Κορυφαία στιγμή και ανεπανάληπτη εμπειρία στην έως τώρα διαδρομή του Ανδρέα Κατσιγιάννη υπήρξε η σύνθεση του ύμνου των Μεσογειακών Αγώνων. Ο χαρισματικός συνθέτης, μουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της “Εστουδιαντίνας”, έδωσε με τον πλέον μελωδικό τρόπο το “παρών” σε μια καθοριστική στιγμή για τον Βόλο, τη Λάρισα και την Ελλάδα, γενικότερα. Η σύνθεση-έμβλημα των Μεσογειακών Αγώνων, την οποία ερμήνευσε η “Εστουδιαντίνα” στο θέατρο της Πεσκάρα λίγο πριν την διεξαγωγή της κρίσιμης ψηφοφορίας, αποτυπώνει τον λυρισμό αλλά και την πολιτιστική ποιότητα της χώρας που ανέλαβε την διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. “Είναι πολύ τιμητικό που με εμπιστεύθηκαν και το γεγονός αυτό αποτελεί ευθύνη αλλά και αναγνώριση στο πρόσωπό μου, διότι τόσα χρόνια βρίσκομαι σε έναν κόσμο κι ένα δρόμο, που τον υπηρέτησα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ανταποκρίθηκα επίσης με τον καλύτερο τρόπο σε μια μεγάλη συνθετική στιγμή”, υπογραμμίζει ο ίδιος.
Οι σκέψεις και τα συναισθήματα που κατατίθενται στον “Τ” αποτυπώνουν τους ακατάλυτους δεσμούς του Ανδρέα Κατσιγιάννη με τον Βόλο, την ορχήστρα που εκπροσωπεί πολιτιστικά την περιοχή σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, αλλά και τους μουσικούς που την απαρτίζουν. Η “Εστουδιαντίνα” που ακολουθεί ανοδική πορεία στο πεδίο του πολιτισμού, είναι ο πρωταγωνιστής στο ταξίδι που θα ενώσει τους λαούς της Μεσογείου, με άξονα την μουσική διάλεκτο. Η συναυλία της Πεσκάρα θα επαναληφθεί στον Βόλο εντός του Νοεμβρίου προς χάρη των κατοίκων Βόλου και Λάρισας κι όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας ανοίγονται πλέον νέες προοπτικές στο πεδίο της μουσικής έκφρασης και δημιουργίας.

-Πώς αισθάνεται ένας δημιουργός, ο οποίος συμμετέχει ενεργά σε ένα μεγάλο γεγονός όπως οι Μεσογειακοί Αγώνες;

Ως συνθέτης ήταν σαφώς τιμητικό το ότι μου εμπιστεύτηκαν την δημιουργία του ύμνου των Αγώνων. Ηταν πολύ τιμητική η πρόταση να γράψω τον ύμνο, ο οποίος μετά την ανάληψη των Αγώνων θεωρήθηκε ο επίσημος ύμνος του 2013. Είναι πολύ τιμητικό που με εμπιστεύθηκαν και το γεγονός αυτό αποτελεί ευθύνη αλλά και αναγνώριση στο πρόσωπό μου, διότι τόσα χρόνια βρίσκομαι σε έναν κόσμο κι ένα δρόμο, που τον υπηρέτησα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ανταποκρίθηκα επίσης με τον καλύτερο τρόπο σε μια μεγάλη συνθετική στιγμή.

-Ποια επιμέρους στοιχεία ενσωματώθηκαν στην σύνθεση του ύμνου των Μεσογειακών Αγώνων;

Κατ αρχήν προσπάθησα να εντάξω μέσα το ελληνικό στοιχείο, διότι βασική προϋπόθεση είναι η Ελλάδα, καθώς η χώρα μας διεκδίκησε και ανέλαβε την διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων. Μέσα σε αυτό το ελληνικό πνεύμα, η Ελλάδα η οποία ακουμπάει με το ένα πόδι στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση, μου έδωσε τα στοιχεία που κυριάρχησαν στην έμπνευσή μου, σε συνάρτηση με την αποτύπωση του Μεσογειακού ταμπεραμέντου και μοτίβου. Από την μία πλευρά έχουμε τις χώρες της αφρικανικής και της νότιας μεσογειακής λεκάνης, οι οποίες έχουν φοβερή μουσική παράδοση, αλλά και στοιχεία που υπάρχουν και στη δικιά μας μουσική. Από την άλλη πλευρά έχουμε την δυτική κουλτούρα που είναι πιο κοντά στην δυτική, την κλασική μουσική. Ολα αυτά τα στοιχεία πρέπει η Ελλάδα να τα αγκαλιάσει, προβάλλοντας όμως πάρα πολύ το στοιχείο της ελληνικής μουσικής και του ελληνικού ιδεώδους, που ενώνει όλους αυτούς τους πολιτισμούς. Πάνω σε αυτή τη σκέψη γεννήθηκε το θέμα του ύμνου που συνέθεσα, όπου κυριαρχούν το ανατολικό και το δυτικό μοτίβο και κάθε φορά γίνεται εναλλαγή. Το μπουζούκι που είναι ίσως ο κυρίαρχος εκπρόσωπος της μουσικής κουλτούρας μας, καθώς και άλλα στοιχεία της παράδοσής μας, αλλά και ανατολίτικα όπως και δυτικά, δίνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της σύνθεσης που είναι παράλληλα νοσταλγικός.

-Τι σηματοδοτεί αυτό το γεγονός για την “Εστουδιαντίνα” της οποίας είστε καλλιτεχνικός διευθυντής;

Είναι σημαντικό το ότι ερμήνευσε η “Εστουδιαντίνα” τον ύμνο των Μεσογειακών Αγώνων που συνέθεσα. Την ενορχήστρωση ανέλαβε ο Αποστόλης Βαλαρούτσος, μέλος της “ Εστουδιαντίνας” και εμπεριέχεται σε ένα cd με είκοσι δύο κομμάτια από την Μεσόγειο που έχουμε επιμεληθεί με πολύ μεράκι, μέλη της ορχήστρας, όπως ο Δήμος Βουγιούκας, ο Νίκος Μέρμηγκας, ο Κυριάκος Γκουβέντας, εγώ, ο Αποστόλης Βαλαρούτσος. Ενας πυρήνας σχεδίασε το cd με τίτλο “Mare Nostrum-the voyage” που σημαίνει η “Θάλασσά μας – Το ταξίδι”. Η συλλογή αυτή με 22 κομμάτια από την Μεσόγειο υπήρξε ο προπομπός του φακέλου που λέγεται “Πολιτιστική Μεσογειάδα”, ενός ξεχωριστού φακέλου που κατατέθηκε από την επιτροπή Διεκδίκησης των Αγώνων. Η ανταπόκριση του κόσμου και όλων των εκπρόσωπων όλων των χωρών, ήταν πολύ θετική, ήρθαν στην συναυλία, χειροκρότησαν θερμά και ζήτησαν όλοι παίξουμε στις χώρες τους και να παρουσιάσουμε αυτό το πρόγραμμα. Η θερμή ανταπόκριση όλων των χωρών της Μεσογείου δείχνει ότι η Επιτροπή δικαιολογημένα έδωσε στην “Εστουδιαντίνα” αυτή την ευκαιρία, η “Εστουδιαντίνα” με την σειρά της, την εκμεταλλεύτηκε και χάρισε ένα πρώτο τρόπαιο στην διεκδίκηση των Αγώνων.

-Αυτό σημαίνει ότι η “Εστουδιαντίνα” είναι πλέον επίσημα ο πολιτιστικός πρεσβευτής της περιοχής…

Ηταν και παλαιότερα πρεσβευτής αλλά τώρα έχει κατοχυρωθεί επίσημα και σύμφωνα με αυτά που διεκδίκησε και με αυτά που κατέκτησε η ορχήστρα.

-Η ροή των γεγονότων ανοίγει δηλαδή νέους ορίζοντες ως προς την εξέλιξη της ορχήστρας;

Οπωσδήποτε ξεκίνησε μια άλλη μέρα για την “Εστουδιαντίνα”, η οποία βρήκε, νομίζω, την ταυτότητά της, αυτό που της ταιριάζει να κάνει. Να πρεσβεύει, δηλαδή, την ελληνική και την Μεσογειακή μουσική γιατί όλη η Μεσόγειος έχει κοινά στοιχεία, τα οποία εμπεριέχονται και στο υλικό που έχουμε, αλλά και στις προσωπικότητες που πλαισιώνουν την ορχήστρα.
Ηδη έχουμε προτάσεις για συναυλίες στο εξωτερικό και θα ξεκινήσουμε με μια συναυλία που θα γίνει στις πυραμίδες του Καΐρου, την οποία διοργανώνει ο Μορφωτικός Ακόλουθος του Καΐρου, και το Ιδρυμα Αραβικών Μελετών. Επίσης θα εκδώσουμε μια σειρά από cd με θέμα τη Μεσόγειο και την Μεσογειακή μουσική, θα κάνουμε συναυλίες σε άλλες χώρες της Μεσογείου, ήδη υπάρχει πρόταση να παίξουμε και στο Μαρόκο. Θα γίνει ένα ταξίδι στη Μεσόγειο και η “Εστουδιαντίνα” θα είναι ο προπομπός και επιπλέον θα κάνει κι ένα “άνοιγμα” σε κάθε περιοχή που θα εμφανιζόμαστε. Στο Κάιρο θα συνεργαστούμε με την Ορχήστρα Αραβικών Μελετών, θα κάνουμε συμπράξεις με ντόπιους, με αντίστοιχα συγκροτήματα, πολύ δημιουργικά και πολύ γνωστά στην περιοχή και στις χώρες αυτές, κι έτσι θα ενώσουμε τις φωνές μας, με τη γλώσσα της μουσικής, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που γίνονται για τους Αγώνες.

-H έδρα σας θα είναι πάντα ο Βόλος;

Αναμφίβολα, διότι τώρα έχουμε ένα λόγο παραπάνω. Ο Βόλος είναι ο πυρήνας πολλών πραγμάτων και ευτυχώς που γίνονται τέτοια γεγονότα, για να μπορούν κάποιοι άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις -κλειδιά να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν αξίες. Η πρότασή μου είναι να χρησιμοποιήσουμε όλο το ντόπιο δυναμικό για την πολιτιστική Μεσογειάδα. Δεν είναι μόνο η “Εστουδιαντίνα” αλλά πολλοί ακόμη άξιοι καλλιτέχνες αλλά και φορείς που έχουν σχέση με τον πολιτισμό. Ολους αυτούς θα τους αγκαλιάσουμε και θα τους εντάξουμε στο πλαίσιο του αγώνα που γίνεται για την Πολιτιστική Μεσογειάδα.

-Τι προσδοκάτε από τους τοπικούς φορείς;

Την βοήθεια που έχουν υποσχεθεί. Θα πρέπει μάλιστα να σας πω στο σημείο αυτό ότι ήδη ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νάκος, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά, προχώρησε στην χρηματοδότηση της “Εστουδιαντίνας” και μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα θα λάβουμε την πρώτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα έχουμε κάνει επαφή και με το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ οι χορηγοί που βοήθησαν στην διεκδίκηση των Αγώνων ενθουσιάστηκαν πάρα πολύ με την ιδέα της “Εστουδιαντίνας” και θα έχουμε επίσης συνεργασία με μεγάλες εταιρίες.

-Οι Βολιώτες θα έχουν άραγε την ευκαιρία να απολαύσουν την συναυλία της Πεσκάρα;

Πολύ σύντομα κι αυτό το ανακοινώνω για πρώτη φορά. Σε λιγότερα από είκοσι μέρες θα επαναληφθεί η “συναυλία της νίκης”, όπως ονόμασαν την συναυλία που κάναμε στην Πεσκάρα την παραμονή της ψηφοφορίας. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σε μεγάλο χώρο, προκειμένου να την παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι του Βόλου και της Λάρισας, ενώ η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

-Πώς έχουν καταγραφεί στη μνήμη σας οι αναμνήσεις αυτής της συναυλίας;

Ομολογώ ότι ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Νομίζω ότι δεν θα ξαναϋπάρξει τέτοια εμπειρία στην ζωή μου. Μέσα από στιγμές αγωνίας, μέσα από στιγμές χαράς, αλλά και στιγμές φοβερής έντασης, καταφέραμε και αισθανθήκαμε νικητές δικαιωματικά και μέσα από μεγάλους αγώνες.

Το ταξίδι της “Εστουδιαντίνας”

Τα μέλη της “Εστουδιαντίνας” υπογραμμίζουν ότι “είναι ιστορική στιγμή για τον Βόλο και τη Θεσσαλία η ανάληψη της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013”. Μεγάλη η νίκη, μεγάλη η χαρά αλλά και μεγάλη η ευθύνη. “Μέσα σε αυτό το κλίμα διαμορφώσαμε κι εμείς ως ορχήστρα τη δική μας στρατηγική για τον τελικό στόχο. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την αμέριστη εμπιστοσύνη και συνεργασία τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεκδίκησης κ. Ισίδωρο Κούβελο, τον Διευθυντή κ. Διονύση Γάγγα, όλα τα μέλη της Επιτροπής «Βόλος – Λάρισα 2013», το Δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη, τους Αντιδημάρχους Δ. Δερβένη και Α. Φοινικόπουλο και όλους όσοι μας στήριξαν έμμεσα ή άμεσα όλη αυτή την περίοδο” επισημαίνουν οι μουσικοί της ορχήστρας.
Τα μέλη της “Εστουδιαντίνας” που παραβρέθηκαν στη Pescara είναι οι : Ανδρέας Κατσιγιάννης Γιώργος Ζίφκος, Φίλιππος Ρέτσιος, Δήμος Βουγιούκας, Νίκος Μέρμηγκας, Απόστολος Βαλαρούτσος, Σταύρος Κουσκουρίδας, Γιάννης Φράγγος, Χρήστος Δασκαλόπουλος, Θεολόγος Φράγγος, Κωνσταντίνος Γράβος, Δημήτρης Εμμανουήλ, Γιάννης Καραμανιώλας, Ανδρέας Παπάς, Νίκος Μπάϊμπας, Ανδρέου Αντώνης, Καραγιαννάκης Δημήτρης, Θέη Μπαλατσού, Έλενα Ρουμελιώτη, Κώστας Τατάκος, Γιώργος Ζαγόρης και Άκης Πασχαλάκης.
Το cd με όλα τα τραγούδια της συναυλίας θα κυκλοφορήσει σύντομα με τον τίτλο “Mare Nostrum, the voyage” που θα πει “η δική μας θάλασσα, το ταξίδι”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου