ΤΟΠΙΚΑ

Οταν οι αγώνες μας φέρνουν… Αγώνες

οταν-οι-αγώνες-μας-φέρνουν-αγώνες-851206

Οι παλιότεροι έλεγαν μια πολύ σοφή κουβέντα, που στην ουσία της συμπυκνώνει σε λίγες λέξεις τις έννοιες του στόχου, της διαδικασίας και του αποτελέσματος: «Ο καθένας πηγαίνει προς την κατεύθυνση που κοιτά».
Θα μπορούσε να τη δει κανείς ακόμη και ως μια πολύ σύντομη περιγραφή μιας ουσιαστικής αναπτυξιακής διαδικασίας, η οποία μπορεί να δώσει απαντήσεις στα ζητούμενα του παρόντος και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Ως μια διαδικασία, όπως ακριβώς η πορεία που διαγράφει σήμερα η Μαγνησία, που τα στάδια της έχουν συνέχεια και ακολουθούν έναν σαφή σχεδιασμό που υπηρετεί έναν εφικτό στόχο.
Αυτή η πορεία, που πλέον με την ανάληψη της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 επιταχύνεται ακόμη περισσότερο, περιγράφει ξεκάθαρα το σχέδιο ανάπτυξης που υλοποιείται για την περιοχή μας, στη βάση της ανάδειξης των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και της προετοιμασίας των σύγχρονων υποδομών, ώστε να επιτυγχάνεται κάθε φορά η σωστή αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν. Ευκαιρίες που δεν θα μας αφορούσαν, αν δεν είχαμε κατανοήσει ότι η περιοχή μας πρέπει να αποκτήσει μια διακριτή και υπολογίσιμη νέα ταυτότητα, να την σχεδιάσουμε, συνδυάζοντας όλες τις παραμέτρους, και να δουλέψουμε σοβαρά και οργανωμένα προς αυτή την κατεύθυνση.
Είναι προφανές λοιπόν ότι αυτή η συλλογική προσπάθεια που είχε να επιδείξει τις Ολυμπιακές υποδομές, την εμπειρία που ενισχύθηκε με τους Πανευρωπαϊκούς αγώνες, τη σταδιακή μεταμόρφωση των πόλεών μας από τις υποδομές που υποστήριξαν και υποστηρίζουν τα αναπτυξιακά προγράμματα που απευθύνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και πολλά ακόμη «αποδεικτικά στοιχεία» της πολιτικής βούλησης για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, είναι που έφερε την ανάθεση της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων. Και μαζί με αυτή ήρθε και η νέα ευκαιρία που θα μας πάει ακόμη ένα βήμα στην επιδίωξή μας: να γίνει ο Βόλος και η Λάρισα διεθνείς αθλητικοί προορισμοί.
Σήμερα, ήδη μετράει η «επόμενη μέρα», φέροντας μαζί της την ευθύνη που συνεπάγεται να έχεις πάρει αυτό που ζητούσες και να πρέπει πια να δείξεις σε όλους τι μπορείς να κάνεις. Να πείσεις ότι πραγματικά κοιτούσες εκεί που έλεγες ότι θέλεις να πας. Μπροστά σε αυτή την ευθύνη είναι βέβαιο ότι μπορούμε να σταθούμε επάξια, προχωρώντας ακόμη πιο γρήγορα τα απαιτούμενα έργα, αλλά και όλες τις υποδομές που θα γίνουν η βάση για την προβολή που συνεπάγεται για την περιοχή μας η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων. Άλλωστε πλέον έχουμε απτές αποδείξεις ότι όταν ο καθένας μας, με πρώτον την Πολιτεία, είναι συνεπής και προσηλωμένος στην κατάκτηση της αληθινής προοπτικής για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, όλα μπορούν να συμβούν. Όχι απλώς γιατί ευνοηθήκαμε από ένα μυστήριο παιγνίδι της συγκυρίας, αλλά γιατί αγωνιστήκαμε σκληρά για αυτό. Τώρα ξέρουμε πως οι αγώνες μας φέρνουν…Αγώνες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου