ΤΟΠΙΚΑ

«Χρέος των πολιτών να προστατεύσουν το ΠΑΣΟΚ από τους μεγαλοϊδιοκτήτες»

χρέος-των-πολιτών-να-προστατεύσουν-τ-851206

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ –στο περιθώριο των εργασιών της κρισιμότερης Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ- ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά με το «χέρι στην καρδιά» για όλους και για όλα. Μία μόλις εβδομάδα πριν τη διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος ρίχνει το γάντι και απαντά με σαφήνεια σε όσους θέλουν, όπως λέει, ένα «φοβικό ΠΑΣΟΚ» ότι είναι ιστορική υποχρέωση του κόμματος να διεκδικεί την εξουσία, ώστε να παλέψει τα προβλήματα των πολιτών απέναντι σε μία ανάλγητη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Αποφεύγει τις ευθείες βολές στο Γιώργο Παπανδρέου, αν και όταν ερωτάται ευθέως αφήνει αιχμές για «σύνδρομο ολιγάρκειας, ενός ΠΑΣΟΚ που αναγνωρίζει ως φυσικό του δικαίωμα στη Δεξιά να κυβερνά», ενώ επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι υπάρχουν στελέχη στο ΠΑΣΟΚ που «βολεύονται» στην αντιπολίτευση.
Ο Θεσσαλονικιός πολιτικός αφήνει ξεκάθαρα να διαφανούν οι επιφυλάξεις του για το ρόλο που διαδραματίζει η Χαριλάου Τρικούπη στην όλη διαδικασία μέχρι τις 11 Νοεμβρίου και προ(σ)καλεί έστω και την τελευταία εβδομάδα να υπάρξει καμπάνια του ΠΑΣΟΚ, που θα εξασφαλίσει την «παλλαϊκή συμμετοχή» των πολιτών στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου.
Για τις δημοσκοπήσεις τέλος ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταθέτει την δική του άποψη, μελετώντας όπως λέει ο ίδιος προσεκτικά όλα τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και κρατώντας ως αρχή του ότι αποτελούν εργαλείο μελέτης.

-Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα χθες, κλείνοντας την ομιλία σας, να επαγγέλλεστε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο δεσμεύεστε, εάν εκλεγείτε, να κάνετε μόνο εγγραφές και όχι διαγραφές. Αισθάνεστε ότι σήμερα το ΠΑΣΟΚ είναι «μικρό»;

Κοιτάξτε να δείτε. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μικρό. Είναι όμως μικρότερο από ό,τι ήταν. Μειώθηκαν τα ποσοστά του και σε σχέση με τα ιστορικώς υψηλότερα ποσοστά του 48% αλλά και σε σχέση με τα ποσοστά του 2004. Δεν είναι καθόλου λογικό, όταν έχει κανείς απέναντί του μία Κυβέρνηση τόσο κακή, όσο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όταν υπάρχει προεκλογικά μία συγκυρία τόσο δυσμενής για την Κυβέρνηση, να βλέπει τα δικά του ποσοστά και, ενώ είναι αντιπολίτευση και ενώ διεκδικεί την εξουσία, να μειώνονται.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος πτωτικής τάσης, κίνδυνος αμυντισμού, αποδοχής δηλαδή της δεύτερης θέσης και τελικά εξοικείωσης με αυτή.
Πρόκειται ουσιαστικά για το σύνδρομο της ολιγάρκειας, ενός ΠΑΣΟΚ που αναγνωρίζει ως φυσικό του δικαίωμα στη Δεξιά να κυβερνά. Αυτό είναι εξαιρετικά βλαπτικό για τη χώρα και τους πολίτες που προσβλέπουν στο ΠΑΣΟΚ.

-Μου λέτε δηλαδή, κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχουν κάποιοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ «βολεμένοι» με την αντιπολίτευση…

Προφανώς. Πιστεύω ότι υπάρχει ένα στρώμα στελεχών που έχει ασκήσει για πολλά χρόνια κυβερνητική εξουσία. Υπάρχουν στελέχη που δεν ενδιαφέρονται, αν το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στην εξουσία ή στην αντιπολίτευση. Αυτό μπορεί σε προσωπικό επίπεδο να δείχνει μία ανωτερότητα ή μία αδιαφορία, στην πραγματικότητα όμως δείχνει έλλειψη ευαισθησίας για τον πολίτη που θέλει μία άλλη πολιτική, ένα άλλο κράτος, που θέλει κοινωνική αλληλεγγύη και αναδιανομή του εισοδήματος. Είναι πολύ κακή μία τέτοια νοοτροπία για την Περιφέρεια, που θέλει νέους θεσμούς ανάπτυξης και νέες δυνατότητες.

-Εχετε σχεδόν «οργώσει» όλη την Ελλάδα. Εκτιμάτε ότι έγινε ο ουσιαστικός πολιτικός διάλογος, ώστε οι πολίτες έχοντας αποκρυσταλλωμένη άποψη για το πραγματικό πολιτικό διακύβευμα των εκλογών να ψηφίσουν στις 11 Νοεμβρίου;

Από τις επαφές μου στη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες έχω την εξαιρετικά θετική εμπειρία ενός νέου κινήματος πολιτών που ενεργοποιείται, που ενδιαφέρεται, που ελπίζει και που αισιοδοξεί. Αυτό είναι πολύτιμο για το ΠΑΣΟΚ αλλά και γενικότερα για τη νέα σχέση πολιτικής και κοινωνίας. Ωστόσο επί της ουσίας ο πολιτικός διάλογος δεν έγινε όπως θα θέλαμε. Εμείς δημοσιοποιήσαμε και καταθέσαμε απόψεις για όλα τα θέματα. Έχω διατυπώσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για το Ασφαλιστικό, για την Παιδεία, την Υγεία, για το Κράτος και το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, για την οικονομία και την αναδιανομή. Επίσης για την αντιμετώπιση της φτώχειας, για τους νέους και το Ταμείο Στήριξης της νέας γενιάς, για τους ανθρώπους που είναι κοντά στην έξοδο από την εργασία και το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, για την Εθνική Συμφωνία Προλογικής Εμπιστοσύνης.
Κανείς δεν βλέπω από τους άλλους «συνομιλητές» να δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη διαδικασία υποβολής προτάσεων. Η κοινωνία όμως δίνει και όσο και εάν κάποιοι επιχειρούν με παραπολιτικές μεθόδους να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση, τελικά όλα αυτά εγγράφονται στη συνείδηση της κοινωνίας.

-Υπάρχει μία οξύμωρη κατάσταση που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις όμως… Ένα κομμάτι μεγάλο προκρίνει την επανεκλογή του Γιώργου Παπανδρέου μέσα στο ΠΑΣΟΚ και από την άλλη αυτό που αποκαλείται «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ» δίνει προβάδισμα σε εσάς, εκτιμώντας ότι μπορείτε να κερδίσετε τη Ν.Δ. και να επαναφέρετε το κόμμα σε νικηφόρα τροχιά…

Θα ήθελα καταρχάς να σας θυμίσω ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ επισήμως και μάλιστα πολύ έντονα τις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Εμένα θα μου επιτρέψετε να μην τις καταγγέλλω, αλλά να τις μελετάω με προσοχή. Υπάρχουν δύο λοιπόν διαφορετικά πεδία έρευνας. Εκεί που το πεδίο έρευνας είναι το σύνολο του εκλογικού σώματος και των πολιτών το νέο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά, υπό την προϋπόθεση της αλλαγής ηγεσίας, βρίσκεται πιο μπροστά από τη Ν.Δ. και δείχνει ότι κερδίζει τις εκλογές. Αυτό είχε να συμβεί δέκα ολόκληρα χρόνια. Το δεύτερο πεδίο έρευνας είναι το πιθανό σύνολο των ψηφοφόρων της 11ης Νοεμβρίου, που όμως ακόμη δεν το ξέρουμε. Είναι αδιευκρίνιστο και δεν νομίζω ότι αφορά μόνο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 2007, αλλά αφορά ευρύτερα στρώματα. Έτσι μπορεί να πει κανείς ότι το μεγάλο στοίχημα είναι το ποσοστό συμμετοχής, το μέγεθος της συμμετοχής. Πιστεύω ότι αυτό είναι το μέγα θέμα. Πρέπει οι πολίτες να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους και αυτό είναι πρόσκληση. Να έρθουν, να το προστατεύσουν από τους μηχανισμούς, τους «μικροϊδιοκτήτες ή τους μεγαλοϊδιοκτήτες» και να δώσουν την πνοή τους, όπως ακριβώς είχε πει και ο Ανδρέας Παπανδρέου τόσο το 1974, όσο και το 1996, θυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται, δεν τεμαχίζεται και δεν τιμαροποιείται.

-Μου ακούγεται ως ακόμη μία αιχμή… προς την ηγεσία. Αισθάνεστε λοιπόν ότι δεν κάνει ό,τι πρέπει η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρξει παλλαϊκή συμμετοχή στην διαδικασία της 11ης Νοεμβρίου;

Η καμπάνια που έπρεπε να γίνει, δεν έγινε. Θα επιμείνουμε μέχρι τελευταία στιγμή να γίνει αυτό. Ούτε καν οι καταχωρήσεις που έπρεπε να υπάρχουν στον Τύπο δεν έχουν γίνει. Ακόμη δεν έχει γίνει δεκτή η πρότασή μου για μία κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών υποψηφίων προέδρων, όπου θα απευθύνουμε πρόσκληση για συμμετοχή στη διαδικασία και να συμβολίσουμε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και τις 11 και στις 12 Νοεμβρίου. Αυτό θα έστελνε πολύ ισχυρά μηνύματα στην κοινωνία, γι’ αυτό και απορώ δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση.

-Στα πηγαδάκια της Εθνικής Συνδιάσκεψης ακούγονται πολλά και διάφορα για πιέσεις που ασκούνται… στην κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και σε άλλους χώρους. Μήπως κάποιοι φοβούνται τελικά να μη χάσουν οφίτσια; Λειτουργεί αυτό που λέμε «αίσθημα αυτοσυντήρησης»;

Δεν επιθυμώ να το σχολιάσω αυτό. Στις 12 Νοεμβρίου ελπίζουμε το ΠΑΣΟΚ να γυρίσει τελικά σελίδα. Θα ήταν πραγματικά ιστορικά αδικαιολόγητο το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί αυτάρεσκο, με μία εντυπωσιακή αυτάρκεια. Να εμφανιστεί δηλαδή με το ίδιο πρόσωπο, με το οποίο έχασε σκληρά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Θα είναι πραγματικά κρίμα να αφήσουμε τον κύριο Καραμανλή και την Κυβέρνησή του απερίσπαστη, ενώ μπορούμε κάλλιστα να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς.
.
Πιστεύω ότι τελικά επικρατεί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και η φωνή της ιστορίας που είναι και η φωνή του μέλλοντος. Εφόσον και ελπίζω ότι έτσι θα πορευθούμε, γιατί το διαφορετικό δεν έχει συναίσθημα ούτε επαφή με την κοινωνία, κανείς δεν θα νιώθει φοβισμένος μέσα στο ΠΑΣΟΚ στις 12 Νοεμβρίου. Θα είναι ένας χώρος αισιοδοξίας, ελευθερίας και δημιουργίας.

-Θα πειστούν δηλαδή οι πολίτες με το σύνθημα που φώναζαν χθες οι νεολαίοι «ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλος της Δεξιάς το τέλος»;

Το σχολίασα αυτό το σύνθημα που λέτε. Είπα όμως ότι δεν αρκεί μόνο να έρθει το τέλος της Δεξιάς, πρέπει να έρθει μία νέα αρχή για το μέλλον της χώρας, το οποίο παρουσιάσαμε και στη βάση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα ελπίδας και προοπτικής.

-Πάντως εμμέσως πλην σαφώς στη χθεσινή σας ομιλία είπατε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορεί να διεκδικήσει νικηφόρα την εξουσία. Εάν τελικά επανεκλεγεί στην προεδρία, εκτιμάτε ότι η εξουσία για το ΠΑΣΟΚ θα είναι «άπιαστο όνειρο»;

Δεν θέλω να σχολιάσω τον Γιώργο Παπανδρέου. Εγώ πάντα αναφέρομαι σε ιδιότητες, σε στόχους, σε προϋποθέσεις. Φαντάζομαι ούτε εκείνος όταν μιλάει για διάφορα «βαριά πράγματα» δεν αναφέρεται σε εμένα.

-Εχει δικαίωμα όμως το ΠΑΣΟΚ να αγνοεί την εξουσία; Τους δύο τελευταίους μήνες υπάρχει η αίσθηση ότι έγιναν όλοι αντιεξουσιαστές, όταν παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ ήταν απών από κινήματα και από αγώνες που του έδιναν πάντα πνοή…

Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα. Έγιναν κατεξοχήν αντιεξουσιαστές εκείνοι που έχουν περάσει όλη τους τη ζωή μέσα στην εξουσία. Ο λαός όμως και οι πολίτες δεν είναι καθόλου αντιεξουσιαστής. Θέλει μία φιλική προς αυτόν εξουσία, που θα δίνει λύση στα προβλήματά του, θα αφουγκράζεται τα κινήματα που εμείς στην πορεία ξεχάσαμε και εγκαταλείψαμε και πρέπει να τους αγκαλιάσουμε ξανά.

-Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, την ερχόμενη Τετάρτη θα βρίσκεστε στη Λάρισα. Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους πολίτες της Θεσσαλίας;

Η Θεσσαλία μπορεί να είναι μία υποδειγματική σε μέγεθος και δομή περιφέρεια. Μία περιφέρεια που μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση αλλά και για ένα περιφερειακό μοντέλο ανάπτυξης που θα αποφασιστεί και θα υλοποιηθεί από τα όργανα της Θεσσαλίας. Επίσης έχει όλα τα ενδογενή στοιχεία του εναλλακτικού μεταβιομηχανικού μοντέλου, διότι και η αγροτική πολιτική και το Πανεπιστήμιο, ο τομέας των μεταφορών, η παράδοση που έχει στη μεταποίηση και ο Τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν ένα πεδίο δημιουργίας, καινοτομίας και ανάπτυξης που να είναι η κύρια δύναμη για το μέλλον της περιοχής. ‘Έτσι αλλάζει και το περιβάλλον στο οποίο σήμερα κινείται ο αγροτικός κόσμος, που πρέπει να φύγει από την αγωνία του που είναι πλέον πολύ έντονη και πρέπει να τον βοηθήσουμε να αναπτύξει την επιχειρηματικότητά του, είτε πρόκειται για νέους αγρότες είτε αυτούς που βρίσκονται σε μία μέση ηλικία και χρειάζονται επίσης κίνητρα στήριξης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου