ΤΟΠΙΚΑ

Τα επόμενα βήματα για τους αγώνες

τα-επόμενα-βήματα-για-τους-αγώνες-851206

Μετά την μεγάλη επιτυχία της ανάληψης των Μεσογειακών Αγώνων από το δίπολο Βόλου Λάρισας ήρθε η ώρα να εξετάσουμε τα επόμενα βήματά μας. Είναι βέβαιο ότι για την περιοχή του Βόλου η ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων είναι η χρυσή ευκαιρία για την ανάπτυξή της.
Το πρώτο μεγάλο κέρδος της όλης προσπάθειας είναι η λειτουργία του Βόλου και της Λάρισας, ως δίπολο. Προσωπικά πιστεύω ότι εάν οι δύο πόλεις δεν κατέθεταν κοινή υποψηφιότητα, δεν θα είχαμε επιτυχία.
Αυτό σηματοδοτεί και την μελλοντική κατεύθυνση για κοινές δράσεις των δύο πόλεων.
Η ανάπτυξη του διπόλου, που θα πραγματοποιηθεί και από τους Μεσογειακούς Αγώνες, θα καταστήσει την περιοχή τρίτο αναπτυξιακό πόλο της επικράτειας. Ένα νέο αστικό πόλο, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα για την αναπτυξιακή δομή της, ώστε να περιοριστεί ο υδροκεφαλισμός της Αθήνας και η περιφερειακή μοναδικότητα της Θεσσαλονίκης.
Τα έργα που θα γίνουν είναι αρκετά σημαντικά και μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες.
Είναι τα έργα τα οποία αφορούν σε αθλητικές εγκαταστάσεις και αυτά που αφορούν σε γενικότερες υποδομές.
Στην πρώτη κατηγορία σημαντικότερες είναι οι εγκαταστάσεις της λίμνης Κάρλας, όπου θα γίνουν οι αγώνες Κωπηλασίας και Κανόε – Καγιάκ.
Τελευταία προγραμματίστηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ έργα ύψους 50 εκ. ευρώ στη λίμνη και έργα αξιοποίησής της (άρδευση των γύρω περιοχών, ύδρευση του Π.Σ. Βόλου, κ.α).
Επίσης υπάρχει πρόταση των τοπικών φορέων για ανάπτυξη ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων με σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα με Καινοτόμα Προγράμματα (Global Grants).
Η κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων μαζί με τα παραπάνω έργα και η ύπαρξη καταληκτικής ημερομηνίας για την επαναδημιουργία της λίμνης, θα τερματίσουν τις αλλεπάλληλες αναβολές που είχαμε στο παρελθόν.
Η κατασκευή ιστιοπλοϊκού κέντρου στον Αναυρο και η αναβάθμιση του ΕΑΚ μαζί με τις προσθήκες νέων εγκαταστάσεων θα δώσουν μια άλλη όψη στην ανατολική πλευρά της πόλης.
Το αθλητικό κέντρο της Νέας Ιωνίας με βελτιώσεις τόσο των εγκαταστάσεων, όσο και του περιβάλλοντος χώρου, θα αναβαθμίσει σημαντικά τη μορφή του.
Το Μεσογειακό Χωριό, με τις 600 οικίες, το οποίο προγραμματίζεται να κατασκευασθεί στο Δήμο Αισωνίας είναι ίσως το μεγαλύτερο Μεσογειακό έργο και δεδομένης της χορήγησης των σπιτιών σε εργαζόμενους της περιοχής μετά του αγώνες, ιδιαίτερα ωφέλιμο.
Ως προς τις υποδομές της περιοχής, η κατασκευή του προαστιακού σιδηρόδρομου από Βόλο για Λάρισα και η πραγματοποίηση της διαδρομής σε 30 περίπου λεπτά θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη λειτουργία ως διπόλου, των δύο πόλεων.
Η ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου του Περιφερειακού και η επέκτασή του προς τα νότια (τουλάχιστον ως το Μεσογειακό Χωριό) είναι ένα ακόμη σημαντικό κέρδος.
Το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου θα καταστεί δικαιωματικά αεροδρόμιο της Κεντρικής Ελλάδος και οι λίγες υποδομές που δεν έχουν ολοκληρωθεί θα τελειώσουν.
Στόχος μας πρέπει να είναι οι μόνιμες συγκοινωνιακές συνδέσεις του αεροδρομίου με ορισμένες πόλεις της Ευρώπης.
Η υψηλής τεχνολογίας υποδομές που θα αναπτυχθούν για την μετάδοση των Αγώνων μέσω των ΜΜΕ θα πολλαπλασιάσουν τις δυνατότητες της περιοχής στα πλαίσια της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Το σημαντικότερο όμως είναι να σκεφτόμαστε από τώρα και την επόμενη μέρα των αγώνων. Θα πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Πρώτιστο μέλημά μας να εξετάσουμε την βιωσιμότητα των εγκαταστάσεων, ώστε να μην επενδυθούν υπέρογκα ποσά στις μη βιώσιμες.
Οφείλουμε να περατώσουμε τα έργα έγκαιρα τουλάχιστον στις αρχές του 2013, έτσι ώστε και να αποφύγουμε κακοτεχνίες, οι οποίες γίνονται στα έργα της τελευταίας στιγμής, αλλά και να προσελκύσουμε ομάδες για προπόνηση, κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου.
Η μεγάλη διαφήμιση της περιοχής θα γίνει από ανθρώπους που θα μας επισκεφθούν. Το θέμα της έλευσης όσο το δυνατόν περισσοτέρων θεατών είναι το ζητούμενο. Οι τιμές των ξενοδοχείων, οι αεροπορικές συνδέσεις της περιοχής, η συνεργασία των αρμοδίων φορέων με τους μεγάλους ταξιδιωτικούς οίκους του εξωτερικού και άλλες ενέργειες θα μας οδηγήσουν να αποφύγουμε την αποτυχία Ολυμπιακών Αγώνων στο παραπάνω θέμα.
Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι σωστούς και αναβαθμισμένους Μεσογειακούς Αγώνες θα κάνουμε, το ζητούμενο όμως είναι η μέγιστη δυνατή κεφαλαιοποίηση των ωφελειών από αυτούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου