ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτα έλεγχοι και μετά διώξεις…

πρώτα-έλεγχοι-και-μετά-διώξεις-64676

Δύο νέες τροπολογίες για τη μη δίωξη των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών αλλά και την αξιοποίηση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των ΕΑΣ προκειμένου να αποπληρωθούν χρέη προς το δημόσιο και το ΙΚΑ προωθεί το ΥπΑΑΤ μετά τις γιορτές. Για το γεγονός μίλησε στον «Τ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος, ο οποίος ανέφερε ότι θεωρεί άδικο το ότι γίνονταν διώξεις προτού πρώτα να γίνουν έλεγχοι, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι σύμφωνα με τις νέες τροπολογίες δεν θα διωχθούν οι πρόεδροι και τα Διοικητικά Συμβούλια για ένα χρόνο μέσα στον οποίο θα γίνουν σχετικοί έλεγχοι.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο οι τροπολογίες τις οποίες ζητά εδώ και καιρό ο συνεταιριστικός κόσμος έχουν λάβει το πράσινο φως και από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος μάλιστα έχει ζητήσει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ψήφισή τους.

Μέσα από τις νέες τροπολογίες δεν θα υπάρξει καμία δίωξη προέδρου η Διοικητικού Συμβουλίου για ένα χρόνο, δηλαδή μέσα στο 2013, όπου θα γίνουν πρώτα έλεγχοι. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος τόνισε: «Όπως έγινε γνωστό, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρχαν διώξεις συνεταιριστών για οφειλές είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία είτε προς το Δημόσιο.

Κατά τη γνώμη μου θεωρώ άδικο προς τα Διοικητικά Συμβούλια και τους προέδρους των Ενώσεων να γίνονται διώξεις χωρίς πρώτα να έχουν γίνει έλεγχοι. Για το θέμα αυτό έλαβε γνώση ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος προχωράει τροπολογίες, μέσα από τις οποίες δεν θα διώκονται οι πρόεδροι και τα Διοικητικά Συμβούλια για ένα έτος, στο οποίο θα γίνουν έλεγχοι στις Ενώσεις.

Αυτό ήταν και το αίτημα των συνεταιριστών. Θεωρούμε πως αυτές οι τροπολογίες είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Σαν ΕΑΣ δεν έχουμε κανένα τέτοιου είδους πρόβλημα, αλλά για εμάς είναι θέμα αλληλεγγύης» κατέληξε ο κ. Πρίντζος.

Υπενθυμίζουμε ότι η τροπολογία για την 6μηνη παράταση στη διαδικασία της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4015 μετά την 31 Δεκεμβρίου του 2012 εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες και Ανώνυμες Εταιρείες διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων».

Στην ίδια τροπολογία αναφέρεται ακόμη και το θέμα των εκκαθαριστών στις αγροτικές οργανώσεις. Ειδικότερα τονίζεται ότι: «τα πρόσωπα που ορίζονται εκκαθαριστές των Αγροτικών Συνεταιρισμών (Α.Σ.), των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), των Κοινοπραξιών Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΑΣΟ), των Κεντρικών Συνεταιριστικών Εταιρειών (ΣΕ), που έχουν τεθεί ή θα τεθούν σε εκκαθάριση με οποιονδήποτε τρόπο και μέχρι την ολοκλήρωσή της, δεν διώκονται ποινικά, δεν υπόκεινται σε προσωπική κράτηση, ούτε υπέχουν οποιαδήποτε αστική ή άλλη ατομική ευθύνη για χρέη των οργανώσεων αυτών προς το Δημόσιο ή τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσής τους».

Τέλος όπως ήδη αναφέραμε η δεύτερη τροπολογία θα αφορά στην αξιοποίηση των περιουσιών των ΕΑΣ ώστε να αποπληρωθούν χρέη προς το ΙΚΑ και το Δημόσιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου