ΤΟΠΙΚΑ

Γιώργος Λαμπράκης : Χριστούγεννα χωρίς σκουπίδια

γιώργος-λαμπράκης-χριστούγεννα-χωρί-64953
Του Γιώργου Λαμπράκη

Εστω και μετά από δύο μήνες ταλαιπωρίας και αγανάκτησης των πολιτών, οι δημοτικοί υπάλληλοι και στο Βόλο αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να αρχίσουν τον καθαρισμό της Νέας Ιωνίας από τους εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών που είχαν σωρευθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και με τους καταστηματάρχες να βρίσκονται «στα κάγκελα», οι δημοτικοί υπάλληλοι τερμάτισαν προς το παρόν τον αγώνα τους ενάντια στις διαθεσιμότητες και έπιασαν και πάλι δουλειά. Ήταν ένας κύκλος κινητοποιήσεων από τους μεγαλύτερους σε διάρκεια και προκάλεσε τεράστια προβλήματα στο μισό σχεδόν πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.

Αυτός ο αγώνας ήταν ο πιο σημαντικός ίσως από τότε που υφίσταται ο σύλλογος, καθώς για πρώτη φορά τέθηκε θέμα απολύσεων εργαζομένων. Όσο και αν προσπάθησε ο αρμόδιος υπουργός να πείσει τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ ότι όσοι δημοτικοί υπάλληλοι τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν θα απολυθούν αλλά θα καλύψουν άλλες ανάγκες του δημόσιου, δεν τα κατάφερε για προφανείς λόγους. Άλλωστε η αξιοπιστία του πολιτικού λόγου ήταν και παραμένει ένα μεγάλο ζητούμενο στη χώρα μας.

Η ομοσπονδία των δημοτικών υπαλλήλων εφάρμοσε τόσο καιρό μια σκληρή τακτική με κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής και συνεχίστηκαν με την πλειοψηφία των εργαζομένων να δουλεύει κανονικά. Αυτό ήταν το πρώτο λάθος των συνδικαλιστών, που τράβηξαν για σχεδόν δύο μήνες μια κινητοποίηση στην οποία ελάχιστοι μπορούσαν να μετάσχουν από την αρχή μέχρι το τέλος. Εξάλλου οι περικοπές των τελευταίων δύο ετών δεν επιτρέπουν στους περισσότερους εργαζόμενους στο δημόσιο να λάβουν μέρος έστω και σε 24ωρες απεργίες.

Το δεύτερο λάθος των εκπροσώπων των δημοτικών υπαλλήλων ήταν ότι επέλεξαν μια μορφή αγώνα που από την αρχή ήταν ξεκάθαρο πως δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την κοινωνική αποδοχή. Κακά τα ψέματα, ένας απεργιακός αγώνας όσο δίκαιος και αν είναι, όσο αποφασισμένοι και αν εμφανίζονται τόσο οι επικεφαλής του όσο και οι απλοί εργαζόμενοι, δεν μπορεί να σταθεί, αν δεν έχει εξασφαλίσει πρώτα τη στήριξη του κοινωνικού συνόλου. Και στην προκειμένη περίπτωση μια ολόκληρη πόλη «έβραζε» κατά των δημοτικών υπαλλήλων.

Το τρίτο σφάλμα σε αυτόν τον κύκλο κινητοποιήσεων αφορά στην εικόνα που εμφάνισε ο τοπικός σύλλογος, καθώς θύμιζε σε καθημερινή σχεδόν βάση περισσότερο εμπόλεμη ζώνη με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών παρατάξεων να αλληλοσπαράσσονται και εκτοξεύουν σοβαρές κατηγορίες η μία πλευρά εναντίον της άλλης.

Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν σχεδόν βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα αναστέλλονταν οι κινητοποιήσεις. Αυτό έγινε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, για καλή τύχη των δημοτών και της ημιθανούς αγοράς.
Ο δρόμος που θα ακολουθήσουν στο εξής οι συνδικαλιστές θα είναι νομικός προκειμένου να μπλοκάρουν ή να ακυρώσουν την απόφαση για τις διαθεσιμότητες. Ελπίζουμε η εμπειρία αυτού του κύκλου των αγωνιστικών κινητοποιήσεων να έδωσε σε όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους ένα καλό μάθημα για την αποφυγή ανάλογων λαθών στο επόμενο χρονικό διάστημα, που είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η επώδυνη συμφωνία με την Τρόικα θα προκαλέσει πραγματικό τσουνάμι κινητοποιήσεων!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου