ΤΟΠΙΚΑ

Θα προχωρήσει ο σχεδιασμός στο μέτωπο της Αγριάς

θα-προχωρήσει-ο-σχεδιασμός-στο-μέτωπο-65307

Με αφορμή το θέμα που ανέκυψε με την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης τμημάτων της χερσαίας ζώνης λιμένος, μεταξύ των οποίων και το παραλιακό τμήμα της Αγριάς, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής κ. Νίκος Μόσχος επισημαίνει σε δήλωσή του τα ακόλουθα:

«Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας θέσαμε την προστασία και ανάδειξη των κοινόχρηστων χώρων ως θεμελιώδη προτεραιότητά μας. Για το λόγο αυτό οργανώσαμε ομάδα εργασίας από εθελοντές διακεκριμένους αρχιτέκτονες της πόλης μας, οι οποία διατύπωσαν συγκεκριμένες προτάσεις για τις κατασκευές που αφορούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε όλες τις περιοχές του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου, συμπεριλαμβανομένης και της Αγριάς.

Οργανώσαμε έναν πρωτόγνωρο δημόσιο διάλογο για το θέμα αυτό, στο οποίο συμμετείχανε όλοι οι φορείς και δεκάδες πολίτες της πόλης μας. Συμμετείχαμε σε οργανωμένο διάλογο με τους καταστηματάρχες στην Αγριά, παρουσία και του ίδιου του Δημάρχου, στο Δημοτικό Κατάστημα της Αγριάς. Το θέμα συζητήθηκε σε όλα τα τοπικά συμβούλια. Συγκεντρώσαμε όλες τις προτάσεις και στις 28.12.2011 προχωρήσαμε στην κανονιστική απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης των κοινοχρήστων χώρων.

Ασχοληθήκαμε με ένα σύνθετο θέμα, με απόλυτη γνώση των δυσκολιών και των συμφερόντων που έπρεπε να θίξουμε και προχωρήσαμε με αποφασιστικότητα.

Το θέμα της ανάδειξης και προστασίας των κοινόχρηστων χώρων μας απασχολεί συνεχώς και όλες μας οι αποφάσεις συντείνουν σε αυτή την κατεύθυνση (απόφαση για το Κυκλοφοριακό, για περίπτερα κ.λ.π.)
Η περίπτωση της Αγριάς περιέχει ένα βαθμό δυσκολίας παραπάνω, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου (χερσαία ζώνη λιμένα). Ωστόσο δεν πρέπει να συγχέεται η απόφαση του ΟΛΒ, με βάση σχετική υπόδειξη της Κτηματικής Υπηρεσίας, για ανάκληση της παραχώρησης στον πρώην Δήμο Αγριάς του δικαιώματος χρήσης τμήματος της χερσαίας ζώνης λιμένα, με τις ενέργειες του Δήμου.
Ήδη έχουμε προχωρήσει στην αναλυτική τοπογραφική και κτηματογραφική αποτύπωση της παράλιας περιοχής, στο τμήμα που δεν έχει οριοθετηθεί ο αιγιαλός, προκειμένου ο Δήμος να προχωρήσει σε ανάπλαση της περιοχής, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και θα ορίσει και θα επιβάλλει το είδος των κατασκευών στην παραλία. Αυτό εξάλλου αποτελούσε και πάγιο αίτημα του Συλλόγου καταστηματαρχών Αγριάς. Περαιτέρω, ξεκινά η διαδικασία αποχαρακτηρισμού της περιοχής από χερσαία ζώνη λιμένα, προκειμένου αυτή να περιέλθει ολοκληρωτικά στο Δήμο και όχι μόνο κατά παραχώρηση.
Ανεξαρτήτως ωστόσο του χαρακτηρισμού της συγκεκριμένης περιοχής, πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να εφαρμοστούν οι αρχές και οι κατευθύνσεις που έχουμε ήδη αποφασίσει με την ανωτέρω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού θεωρούμε τη διατήρηση των κοινόχρηστων χώρων ως ύψιστη προτεραιότητα για την προστασία του αστικού περιβάλλοντος και τη βασικότερη ίσως υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι Ο.Τ.Α. απέναντι στους πολίτες, πάντοτε με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο σύγχρονο, επιβαρυμένο αστικό οικιστικό περιβάλλον και με βασικό άξονα ότι κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί ελεύθερα τους κοινόχρηστους χώρους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου