ΤΟΠΙΚΑ

«Βολεμένος» με 980 ευρώ;

βολεμένος-με-980-ευρώ-69908

Τι λέει ο συνδικαλιστής στη ΔΑΣ/ΟΤΑ που μπλόκαρε την καθαριότητα στη Νέα Ιωνία για τις κινητοποιήσεις των δημοτικών υπαλλήλων

Συμπληρώνονται πέντε εβδομάδες κινητοποιήσεων στους Δήμους. Η πρόθεση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να θέσει σε διαθεσιμότητα το διοικητικό προσωπικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους Δήμους όλης της χώρας έχει κάνει άνω – κάτω τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

Σε αυτό τον κύκλο των κινητοποιήσεων ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα που ξεχώρισαν από το χώρο των συνδικαλιστών είναι αυτό του Θοδ. Τσαλούχα. Στέλεχος του ΚΚΕ και εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας, ο παλιός δυναμικός σέντερ μπακ της Νίκης τη δεκαετία του ΄80, συνεχίζει να δείχνει το ίδιο σθένος και στις κινητοποιήσεις του κλάδου.

Η Δημοτική Αρχή τον κατηγορεί ότι καταχράστηκε την εμπιστοσύνη που του έδειξαν τοποθετώντας τον στη θέση του Προϊσταμένου Καθαριότητας στη Δημοτική Ενότητα της Νέας Ιωνίας. Η μόνη Υπηρεσία Καθαριότητας που δεν εργάζεται σε όλη τη διάρκεια της απεργίας.

Η απάντηση υπεράσπισής του ήλθε από τον επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνο στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, που είπε ότι ο Τσαλούχας τη θέση του προϊσταμένου την πήρε με την αξία του και την εργατικότητά του. Κάτι που επιβεβαιώνουν και πολλοί Νεοϊωνιώτες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΕΛΕΝΤΗ

Συμπληρώθηκαν πέντε εβδομάδες κινητοποιήσεων. Δε φοβάστε μη στραφεί εναντίον σας η τοπική κοινωνία;

Ο αγώνας που δίνουμε είναι αγώνας επιβίωσης των εργαζομένων στους ΟΤΑ, αφορά σε όλους τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν στο δικό τους χώρο τις συνέπειες της επίθεσης στη ζωή τους.

Αφορά ιδιαίτερα σε όλους τους δημότες, μιας και μαζί με τις απολύσεις έρχεται και η ιδιωτικοποίηση τομέων των Δήμων που μπορούν να αποφέρουν κέρδη σε ιδιώτες και που ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις, έρχονται νέοι φόροι και ανταποδοτικά τέλη, όπως ομολόγησε πρόσφατα και για το Βόλο η Αντιδήμαρχος κ. Οικονόμου όταν είπε ότι δεν μπορεί η τοπική διοίκηση να λειτουργήσει δίχως τοπικούς φόρους.

Τομέας για άμεση ιδιωτικοποίηση είναι αυτός της Καθαριότητας συνολικά (αποκομιδή, ΧΥΤΑ, επεξεργασία), όπως ήδη έχουν ξεκινήσει κινήσεις, π.χ. στη Σκιάθο, με δραματικές συνέπειες για τους δημότες: αύξηση τελών, υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών χάριν του κέρδους των ιδιωτών κ.τ.λ. Στα παραπάνω δεν χωρά αμφισβήτηση και γι’ αυτό καλούμε την τοπική κοινωνία που είναι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και που δέχονται την ίδια επίθεση, να κάνουν δική τους υπόθεση, πλάι στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ που βρίσκονται τώρα σε κινητοποιήσεις, τον αγώνα για την απόκρουση των μέτρων, για καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη μας.

Όταν η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα καλπάζει, γιατί να μη γίνουν απολύσεις και από το δημόσιο τομέα;

Αν τον δημόσιο τομέα τον αντιλαμβάνεται κάποιος ως χώρο αποκόμισης κερδών, επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή τις υπηρεσίες του Δήμου, τα νοσοκομεία, την Υγεία, την Παιδεία, τον Αθλητισμό, την Πρόνοια είναι εύλογο αυτό το ερώτημα.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: θα αφήσει ο λαός να μετατραπούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι δήμοι, οι παιδικοί σταθμοί σε κέντρα επιχειρηματικής και ανταποδοτικής δράσης; Σε ό,τι αφορά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, θα πρωτοστατήσουμε ώστε να παρεμποδίσουμε αυτή την εξέλιξη.

Ο Δήμαρχος σε πρόσφατες δηλώσεις του υπογράμμισε ότι καταχραστήκατε την εμπιστοσύνη που σας έδειξε η Δημοτική Αρχή, γιατί θελήσατε να κολλήσετε κομματικά ένσημα. Τι λέτε;

Η τακτική συκοφάντησης των αγώνων είναι γνωστή σε όλους τους εργαζόμενους. Πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από το ρόλο που αναλαμβάνει να διαδραματίσει ο καθένας στις σημερινές συνθήκες. Όσο ν αφορά στον όρο «κομματικά ένσημα», όλοι γνωρίζουμε και στο Βόλο εκείνους και που τα θέσπισαν και που τα κολλάνε δεξιά και αριστερά.

Η εγκύκλιος Μανιτάκη λέει ότι βγαίνουν τελικά σε διαθεσιμότητα όσοι προσλήφθηκαν μετά το ’94 που θεσμοθετήθηκε ο ΑΣΕΠ. Δεν μπήκαν από το «παράθυρο» πολλοί εργαζόμενοι στο Δήμο;

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παρασύρονται από τα διάφορα επιχειρήματα που την κάθε φορά επεξεργάζονται τα επιτελεία της αστικής τάξης και των μηχανισμών της για να δικαιολογήσουν την επίθεση στα δικαιώματά τους. Έχουν εμπειρία. Πριν διαχώριζαν τους εργαζόμενους σε ρετιρέ και υπόγεια, τώρα σε νόμιμους και παράνομους.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών εμποδίζει τους δημοτικούς υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους. Είναι αλήθεια;

Οι αποφάσεις για τις μορφές των κινητοποιήσεων παίρνονται από τις Γενικές Συνελεύσεις των Εργαζομένων, πραγματοποιούνται συνελεύσεις και συζητήσεις στους χώρους. Όλες αυτές τις εβδομάδες έχουν γίνει 4 Συνελεύσεις, 5 ανοιχτά Διοικητικά Συμβούλια και δεκάδες συνελεύσεις χώρων. Εκείνοι που θέλουν να παρουσιάσουν «μειοψηφίες», «μικρές ομάδες» κ.τ.λ. στόχο έχουν να πλήξουν το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Γιατί οι εργαζόμενοι της Καθαριότητας στο Βόλο έσπασαν την απεργία;

Όπως σε κάθε αγώνα των εργαζομένων, σε κάθε χώρο, οι εκβιασμοί, οι πιέσεις και η τρομοκρατία της εργοδοσίας – στη συγκεκριμένη περίπτωση της Δημοτικής Αρχής – θεριεύουν. Έχουν συνένοχους στο χτύπημα των αγώνων και τους κάθε λογής εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές. Οι εργαζόμενοι παντού πρέπει να αψηφήσουν την τρομοκρατία και το φόβο και να απαντήσουμε ακόμα πιο μαζικά στη σημερινή επίθεση.

Κάποιοι λένε ότι πάτε «κόντρα» στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Τσαμπάζη για προσωπικούς λόγους. Τι απαντάτε;

Το να ανάγει κάποιος τον αγώνα των εργαζομένων σε «προσωπικά» κίνητρα είναι τουλάχιστον αστείο. Οι απολύσεις και η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων δε γίνονται ούτε επειδή έχει… προσωπικά η Ε.Ε. και το κεφάλαιο απέναντί τους. Είναι επίθεση ταξική.

Γιατί απεργεί μόνο η ΠΟΕ-ΟΤΑ από όλο το δημόσιο τομέα;

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα τόσο για τις υπόλοιπες ομοσπονδίες και τα σωματεία, όσο και για την ίδια την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είχαν βάλει στην άκρη τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές, αν υπήρχαν καλύτεροι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Τις τελευταίες εβδομάδες στο σύλλογό μας έχει αποκαλυφθεί και η κάθε παράταξη και ο κάθε συνδικαλιστής. Τα συμπεράσματα πρέπει να γίνουν όπλο για τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Η απεργία είναι πολιτική ή κλαδική τελικά;

Η απεργία και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ του Νομού μας με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των ίδιων των εργαζομένων γίνονται για να παρεμποδιστούν τα μέτρα της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, απαιτώντας: καμία απόλυση εργαζομένου, να ακυρωθεί ο νόμος και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, τα ΣΔΙΤ και η επιχειρηματική δράση, να φύγουν οι ιδιώτες και οι ΜΚΟ από τους Δήμους και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Για υπηρεσίες Δήμων αποκλειστικά με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος με σταδιακή μείωση έως την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, για δωρεάν υπηρεσίες για όλο το λαό, για την φορολόγηση των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των κερδών των επιχειρήσεων και όχι των πενιχρών μισθών των εργαζομένων.

Γιατί είπατε ότι στο Βόλο δεν ξέρουν πώς να μαζέψουν τα σκουπίδια από τη Ν. Ιωνία;

Μα είναι λογικό η κάθε Υπηρεσία να γνωρίζει το χώρο της και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Τα κίνητρα της Δημοτικής Αρχής είναι το χτύπημα του αγώνα των εργαζομένων και στην προσπάθειά της αυτή αξιοποιεί με τρομοκρατικές μεθόδους και αφάνταστες πιέσεις ακόμα και εργαζόμενους που δεν έχουν ούτε την πείρα ούτε τη γνώση να χειρίζονται μηχανήματα και εργασίες που απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας.

Αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά είναι και μια γεύση για το τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα στο βαθμό που περάσουν τα μέτρα.

Αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και μετά την Τετάρτη, θα μαζέψετε τα σκουπίδια για να δουλέψει λίγο η εμπορική αγορά της Ν. Ιωνίας που διαμαρτύρεται;

Καταρχάς υπάρχει προσωπικό ασφαλείας που μαζεύει τα σκουπίδια από ευαίσθητους χώρους της πόλης, κάτι που κρύβεται από τα ΜΜΕ. Ωστόσο η κίνηση στην εμπορική αγορά δεν θα έρθει αν καθαριστούν κάποιοι χώροι, αλλά αν πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια και στα μαγαζιά που τους χρωστάνε δεδουλευμένα 3-4 μηνών, αν δοθεί το δώρο που ήδη εκβιάζουν εργοδότες ώστε να μην το δώσουν, δώρο που καταργείται από το 2013, αν αυξηθούν οι πενιχρές συντάξεις κ.τ.λ.

Αυτό είναι που κρατάει και την αγορά και τους μικρούς κυρίως εμπόρους στη τραγική κατάσταση που βρίσκονται.

Τι απαντάτε σε όσους σας καταγγέλλουν ότι στην Καθαριότητα δουλεύετε εργολαβικά;

Τους καλούμε να έρθουν μια μέρα σε ένα απορριμματοφόρο να μαζέψουν μαζί μας τα σκουπίδια και να μας πουν μετά κατά πόσο δουλεύουμε ή όχι.

Είστε ικανοποιημένος με την εικόνα της καθαριότητας στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία;

Η καθαριότητα, όπως και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου, θα υποβαθμίζονται συνεχώς στο βαθμό που προχωρούν οι αρνητικές εξελίξεις με την επιχειρηματική και ανταποδοτική λειτουργία των Δήμων. Μπορούμε να βάλουμε φρένο και θα εξαρτηθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους και το λαό.

Πολλοί θεωρούν ότι είστε «βολεμένοι». Πόσο είναι ο μηνιαίος σας μισθός μετά τις περικοπές και πριν τα μνημόνια;

Ο μισθός είναι στα 980€ με 32 χρόνια υπηρεσίας, με θέση ευθύνης και καταργημένα τα οικογενειακά και υπόλοιπα επιδόματα. Ο πόλεμος ώστε να φτάσουμε σε μισθούς Κίνας, Γουατεμάλας κ.τ.λ. γίνεται ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να είναι πιο φτηνοί πρώτα και κύρια για τους εργοδότες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο εργασιακός μεσαίωνας που μας προορίζουν πρέπει να βρει την πιο μαζική, ταξική και αγωνιστική απάντηση όλης της εργατικής τάξης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου