ΤΟΠΙΚΑ

Πόσο ακριβά είναι τα δημοτικά τέλη;

πόσο-ακριβά-είναι-τα-δημοτικά-τέλη-69935

Μύθοι και αλήθειες για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού

Στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου αποφασίζονται τα τέλη καθαριότητας και δημοτικού φωτισμού που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013 στο Δήμο Βόλου. Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής είναι ήδη γνωστή καθώς έχει ανακοινωθεί και έχει ήδη εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται να επικυρώσει και τυπικά το θέμα.

Η απόφαση, όπως είναι γνωστό, προβλέπει το «πάγωμα» των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το 2013 στα επίπεδα του 2012.

Ρεπορτάζ:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Είναι γνωστό ότι για το θέμα υπήρξαν πολλές φωνές από όλες τις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που έσπευσαν να σημειώσουν ότι στην παρούσα συγκυρία θα έπρεπε να πάμε σε μείωση των τελών, σε μία στιγμή μάλιστα που το μισθολογικό κόστος για τους εργαζόμενους στη νευραλγική υπηρεσία έχει μειωθεί δραστικά.

Η Δημοτική Αρχή αντιτείνει ότι τα τέλη καθαριότητας είναι ανταποδοτικά και ως εκ τούτου τα έσοδα θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένα με τα έξοδα. Επιπλέον, όπως έχει τονίσει η αρμόδια Αντιδήμαρχος Νατάσσα Οικονόμου, οι μειώσεις των μισθών των εργαζομένων στην Καθαριότητα το 2013 θα μειωθούν σε ετήσια βάση λιγότερο από 300.000 ευρώ, ενώ επιπλέον υποστηρίζει ότι άλλες βασικές παράμετροι του κόστους, όπως η αλματώδης αύξηση στα υγρά καύσιμα για την κίνηση των απορριμματοφόρων και τα ασφάλιστρα, θα τραβήξουν την ανηφόρα το 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός είχε γίνει πριν ανακοινωθούν οι προθέσεις της ΔΕΗ για αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα φτάσουν μέχρι το 48%, ενώ η μεσοσταθμική αύξηση θα ανέλθει στο 24%.

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου που συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα είπε ότι οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές.

Για να τεκμηριώσει μάλιστα την άποψή της πρόσθεσε ότι τα τέλη καθαριότητας σε ένα σπίτι με εμβαδόν 100 τ.μ. στην Α΄ Ζώνη στο Βόλο πληρώνει το χρόνο μόλις 189 ευρώ.

Αν είναι στη Β΄ Ζώνη του Βόλου (σ.σ. πάνω από την οδό Αναλήψεως) θα πληρώσει ακόμη λιγότερα. Και αν είναι στην Αγριά και στην Αγχίαλο ακόμη πιο λίγα. Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια. Γιατί το ίδιο ποσό πληρώνει κάποιος που έχει ηλεκτρική παροχή, αλλά δεν χρησιμοποιεί ή χρησιμοποιεί ελάχιστα το σπίτι του, ενώ το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο όταν η ίδια ιδιοκτησία είναι επαγγελματική στέγη ή γραφείο.

Στην περίπτωση αυτή τα τέλη για το ίδιο ακίνητο τα τέλη καθαριότητας στην Α΄ Ζώνη του Βόλου είναι 337 ευρώ!!! Αν συνυπολογίσει κάποιος και το ΦΠΑ ο λογαριασμός ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Και αν κάποιος προσθέσει και το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων που για το Βόλο το 2013 θα διαμορφωθεί στα 0,16 ευρώ/τ.μ./έτος και στη Νέα Ιωνία στα 0,19 ευρώ/τ.μ./έτος, μαζί με τον αναλογούντα ΦΠΑ, τότε σχηματίζεται ένα κάθε άλλο ευκαταφρόνητο ποσό που επιβαρύνει κάθε δίμηνο το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Και αν κάποτε οι περισσότεροι από μας τα πλήρωναν χωρίς να αγκομαχούν, στις σημερινές δύσκολες εποχές που διανύουμε, είναι φυσικό ο καθένας μας να σκέφτεται ακόμη και το ευρώ.

Το κόστος της καθαριότητας

Πόσο ακριβή όμως είναι η Υπηρεσία της Καθαριότητας στο Βόλο; Οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες είναι σε ευθεία γραμμή με τις επιβαρύνσεις του πολίτη; Οι απόψεις διίστανται. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η εικόνα στην πόλη δεν είναι καλή. Ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν εργολαβικά κ.ο.κ.

Από την άλλη ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι όταν ανέλαβαν για μερικούς μήνες την ανακύκλωση στο Βόλο οι ιδιώτες, η αποκομιδή ήταν πλημμελής, ενώ πλημμελής ήταν και η καθαριότητα στη Νέα Ιωνία πριν από δέκα χρόνια, όταν την είχαν για κάποιο διάστημα οι εργολάβοι.

Όπως και να ’χει όμως τα νούμερα είναι αμείλικτα και προσφέρονται για να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα. Το ετήσιο κόστος της καθαριότητας στο νέο και διευρυμένο Δήμο Βόλου είναι 14.000.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό μόλις τα 5.864.000 ευρώ είναι οι αμοιβές και τα έξοδα του προσωπικού της υπηρεσίας που απαριθμεί μαζί με τους συμβασιούχους (8μηνίτες) 218 άτομα, ενώ 467.000 είναι οι κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Άλλα σημαντικά στοιχεία του κόστους που επιβαρύνουν την Υπηρεσία Καθαριότητας είναι το αντίτιμο του Δήμου για το ηλεκτρικό ρεύμα για το φωτισμό οδών, πλατειών και κοινοχρήστων χώρων που ανέρχεται στα 3.300.000 ευρώ, τα καύσιμα και τα ασφάλιστρα για την κίνηση των απορριμματοφόρων που ανέρχεται σε 1.076.000 ευρώ, η εισφορά του Δήμου στο ΣΥΔΙΣΑ για την απόρριψη των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Βόλου που είναι 900.000 ευρώ (το 2012 ήταν 600.000 ευρώ), οι πληρωμές για υποχρεώσεις προηγούμενων οικονομικών ετών που ανέρχονται σε 768.000 ευρώ (σ.σ.: Το 2012 ανέρχονταν σε 850.000), ενώ άλλες 250.000 είναι η ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση για τα απορριμματοφόρα που παρέλαβε ο Δήμος μέσω leasing.

Eπίσης τα ανταλλακτικά μηχανικού και λοιπού εξοπλισμού ανέρχονται σε 200.000 ευρώ, ενώ το κόστος για τα ασφάλιστρα ανέρχονται σε 130.000 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου